Slechtvalk

De Slechtvalk is onze polyvalk, een middelgrote (6.50 meter) open zeilboot met een gaffeltuig en vaste kiel. De lesboot waar jong en oud in leren zeilen.
Als je een keer een boot in Friesland gaat huren, zul je merken dat dit het meest voorkomende type open huurboot is op het water.

Een valk is heel stabiel en alleen in extreme omstandigheden omver te krijgen. Dat zijn omstandigheden die we overigens nooit opzoeken, maar waar je wel eens in terecht kunt komen. In de regel maak je dan je grootzeil kleiner en hetzelfde doe je met de fok. Dat kleiner maken heet reven.

Slechtvalk, Falco peregrinus

De slechtvalk is een forse valk met een gemiddelde grootte van 43 cm. Ze hebben een lichte onderkant met dwarsbanden en een donkergrijze rug. Er is een brede, zwarte baardstreep. Bij de nominaatvorm F. peregrinus peregrinus is de rug donkergrijs en de onderdelen zijn crèmekleurig met donkere vlekken, wangen zijn wit en de donkere baardstreep (typisch voor alle valkachtigen) is duidelijk zichtbaar. De poten zijn geel, de snavel blauw-zwart en reeds vanaf de snavelbasis gekromd. De juvenielen zijn eerst bruin, alvorens dan de kleuren van de volwassen vogels aan te nemen. Verschillende lichte variaties kunnen optreden bij de 19 verschillende ondersoorten. Zoals bij de meeste roofvogels is het vrouwtje aanmerkelijk groter en zwaarder dan het mannetje (tot 30% zelfs).


Foto vogel: Alexandra via Pixabay.com. Foto zeilboot: Zeilafdeling BWV

ZEILBOOTSLECHTVALK
TypePolyvalk
KlasseOpen zeilboot
StatusIn de vaart
Status vanaf2013
BouwerOttenhome Heeg
Bouwjaar2005
Aanschafjaar2008
Aanschafprijs2850 euro
LeverancierOttenhome Heeg
Merk
MateriaalPolyester
Gewicht6oo kg
Lengte6,5 meter
JeugdbootNee
BeschermdNee
Bevoegdheid
Aantal personen2-4 à 5 personen
Datum doop
Tijdens
Gedoopt doorP. de B. (volledige naam is bekend bij bestuur)
BijzonderhedenOpen zeilboot met gaffeltuig en vaste kiel
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.