Timpe Te

De Timpe Te is een Polyvalk, een middelgrote (6.50 meter) open zeilboot met een gaffeltuig en vaste kiel. De lesboot waar jong en oud in leren zeilen.
Als je een keer een boot in Friesland gaat huren, zul je merken dat dit het meest voorkomende type open huurboot is op het water.

Een Polyvalk is heel stabiel en alleen in extreme omstandigheden omver te krijgen. Dat zijn omstandigheden die we overigens nooit opzoeken, maar waar je wel eens in terecht kunt komen. In de regel maak je dan je grootzeil kleiner en hetzelfde doe je met de fok. Dat kleiner maken heet reven.

» De Timpe Te is hernoemd en gedoopt als Slechtvalk.

Timpe Te

Een visser en zijn vrouw wonen in een pot aan de zee. Op een dag vangt de visser een bot die vertelt een betoverde prins te zijn. De bot vraagt de visser hem weer vrij te laten in ruil voor een wens. De visser laat de vis vrij in het heldere water maar doet geen wens. Zijn vrouw vindt dat hij best een hutje had kunnen wensen en stuurt hem terug. Hij gaat naar de zee en roept de vis. Het water is groen en geel geworden. Als de vis komt, zegt de visser dat zijn vrouw een wens heeft. Zij wil in een huisje wonen in plaats van een pot. De wens wordt vervuld en de visser komt terug in het huis dat compleet is ingericht. Maar de vrouw is al snel niet meer tevreden. De vis kan ook wel een groot kasteel geven. De visser vraagt het de vis en ziet dat de zee inmiddels paars, donkerblauw, grijs en ondoorzichtig is geworden. De wens wordt vervuld. Op de plek van het kleine hutje staat een groot kasteel dat luxe is ingericht. Er is ook een grote binnenplaats, een tuin en een park. Er zijn vruchtbomen en veel dieren. De man is tevreden maar zijn vrouw moet het nog bezien. De vrouw wil nu koningin worden en de hele dag worden bediend. Opnieuw gaat de man, met grote tegenzin, naar de zee en ziet dat deze zwartgrijs is geworden. Het water stinkt verschrikkelijk. Ook deze wens vervult de vis en als de man terugkomt is het kasteel nog groter en zijn er vele dienaren. Nu wil de vrouw keizerin worden en als de man dit gaat vragen aan de vis is de zee zwart en ondoorzichtig en rukwinden jagen de golven op. Als de man terugkomt zijn er baronnen, graven en hertogen als dienaar aanwezig. Zijn vrouw draagt een kroon en heeft een scepter en rijksappel in de hand. Vervolgens eist de vrouw tot paus te worden gemaakt. De visser gaat naar zee en merkt dat het weer is verslechterd. Een zware storm teistert de kust. Hij roept de vis en vertelt wat zijn vrouw wil. Als hij terug naar huis gaat, ziet hij een grote kerk omringd door paleizen. Keizers en koningen liggen op hun knieën voor zijn vrouw en de man zegt dat zijn vrouw nu eindelijk tevreden moet zijn. Maar als de vrouw wakker wordt, wil ze God worden en de macht hebben om zon en maan te laten verschijnen. De man smeekt haar tevreden te zijn als paus maar wordt toch gedwongen opnieuw naar de zee te gaan. De vis zegt de man terug naar huis te gaan. Zijn vrouw zit opnieuw in de pot en ze zijn weer net zo arm als in het begin.


Foto titel: TimpeTee op Kindertube.nl. Foto ‘zeilboot’: Sabine Joosten
ZEILBOOTTIMPE TE
TypeValk
KlasseOpen kielboot
StatusDeze boot is hernoemd en gedoopt als ‘Slechtvalk‘ omdat die naam beter past binnen de roofvogelreeks.
Status vanaf
Bouwer
Bouwjaarca 2005
Aanschafjaar2013
Aanschafprijs2850 euro
Leverancier
Merk
MateriaalKunststof
Gewicht
Lengte6,5
JeugdbootNee
BeschermdNee
Bevoegdheid
Aantal personen2-4 à 5 personen
Datum doop
Tijdens
Gedoopt door
Bijzonderheden
De informatie over deze boot is zoveel mogelijk ingevuld in de tabel. Weet je ontbrekende informatie of is deze onjuist, graag doorgeven op: communicatie@bwvdeeem.nl.