Wedstrijdroeien

Wedstrijden van ambitieus tot recreatief

Er zijn zeer verschillende soorten wedstrijden. Hieronder een greep die je bij De Eem tegenkomt.

Algemeen

Onze vereniging De Eem stelt ploegen samen voor deelname aan nationale wedstrijden.

Voor het ploegroeien is de Head of the River het belangrijkste evenement. Voor het single roeien is dat de Skiffhead.

Om te kunnen deelnemen moet je als roeier minimaal drie tot vier keer per week trainen. Ergometertraining en indoortrainingen kunnen de training daarbij ondersteunen.

Andere evenementen waar Eemleden regelmatig aan meedoen zijn onder andere de Eemhead, Spaarne Lenterace, Lingebokaal en Oude IJsselrace.

» Bekijk op Evenementverslagen de verslagen hierover.

Er is grote belangstelling voor het veteranen-roeien. Populaire wedstrijden zijn de wedstrijden op de Amstel aan het begin van het wedstrijdseizoen, de ‘Heineken Roei-vierkamp’, de ‘Head of the River’ en de ‘Skiffhead’.

Ploegen die hieraan deelnemen bestaan uit veteranenroeiers, of uit leden die in het recente verleden aan (inter-)nationale wedstrijden hebben deelgenomen, de zogenaamde clubachten of clubvieren.

Bij roeiontmoetingen met wedstrijdkarakter (ROW) gaat het om een combinatie van recreatief roeien en wedstrijdroeien.

De afstanden de roeiers afleggen zijn ongeveer 4-8 km. Er wordt op allerlei roeiwater geroeid. Verenigingen verspreid door het hele land oreganiseren deze wedstrijden. Voorbeelden zijn: de ‘Alkmaar-Akerslootrace’, de ‘Dommelregatta’, de ‘Lingebokaal’ en de ‘Eemhead’ op onze Eem.

Ook hier weer zien we dat naast de prestatie de gezelligheid een belangrijk deel van de sport vormt. Om met enig succes te kunnen deelnemen moet men één tot drie keer per week trainen, inclusief indoor trainingen.

In de speciale uitgave Roei-kalender van het blad ‘Roei!’ vind je heel veel wedstrijden, keurig op datum.
Informatie vragen over en aanmelden voor een wedstrijd kan bij de commissaris sport of wedstrijdcommissie.

Wedstrijden uitgeschreven door BWV de Eem

Onze vereniging organiseert een aantal wedstrijden op ons eigen roeiwater. In het verleden is zo de ‘Eemlint-Race’ ontstaan, een 32 km lange estafettewedstrijd waarbij de boten in 4 trajecten de hele Eem op en af roeien.

Verder organiseren we iedere jaar onze clubkampioenschappen. Een gezellig verenigingsevenement met roei- en zeilwedstrijden voor alle leden en alle boottypes waar de vereniging over beschikt. Een nieuwe traditie bij de clubkampioenschappen is dat de lunch wordt georganiseerd door nieuwe leden!

Eens in de vijf jaar, tijdens ons lustrumjaar, organiseren we de ‘Natroviweemus’. In samenwerking met de vijf verenigingen uit de omgeving houden we dan een ludieke wedstrijd, waarbij in mixed achten gestreden wordt. Iedereen die roeit kan meedoen, ook eerstejaars. De winnende vereniging neemt de ‘Gouden Eend’ mee naar huis. De afstand van de wedstrijd is 1 kilometer. De finish is voor ons clubgebouw.

De Natroviweemus-verenigingen zijn Naarden, Tromp, Viking, Weesp, de Eem en Hemus

» Lees meer over de Natroviweemus.

Marathonroeien staat voor prestatietochten van 50 km of meer. Wie aan tenminste 6 evenementen heeft deelgenomen en daarmee in totaal een afstand heeft geroeid van tenminste 300 km, ontvangt in het najaar een K.N.R.B.-oorkonde van erkenning als marathonroeier/ster van het jaar.
Een evenement dat als estafette en met ten hoogste een dubbele bootbemanning wordt verroeid, telt mee voor de helft van het aantal kilometers. Slechts evenementen van 70 km of meer kunnen als estafette worden meegeteld.

Wil je deelnemen aan roeiwedstrijden, dan kun je starten in veel verschillende velden, die qua indeling afhangen van geslacht, gewicht en leeftijd. Daarnaast is het type boot nog van belang.

Lees meer over het roeiwedstrijdveld.

Wedstrijden op de Eem

Heb je zin in een stukje roeien, zo’n 32 km, met je ploeggenoten of alleen? Integraal of in estafette? Wil je genieten van de prachtige rivier de Eem?

Dan is de Eemlintrace misschien iets voor jou. Ieder jaar, eind oktober organiseert BWV De Eem in samenwerking met Hemus de vertrouwde wedstrijd met als startpunt Baarn.

» Kijk verder op Eemlintrace.

Op een mooie zaterdag in september organiseert Hemus de Eemhead, de enige officiële KNRB-wedstrijd op ons roeiwater.

Een droomdag voor publiek en roeiers!

» Kijk verder op Eemhead.

Eens in de vijf jaar, tijdens ons lustrumjaar, organiseren we de ‘Natroviweemus’. In samenwerking met de vijf verenigingen uit de omgeving houden we dan een ludieke wedstrijd, waarbij in mixed achten gestreden wordt. Iedereen die roeit kan meedoen, ook eerstejaars. De winnende vereniging neemt de ‘Gouden Eend’ mee naar huis. De afstand van de wedstrijd is 1 kilometer. De finish is voor ons clubgebouw.

» Lees meer over de Natroviweemus.

Elk jaar rond half september vinden op de Eem de clubkampioenschappen plaats.
Naast het roeien en het zeilen, organiseren we ook vaak een lunch en een maaltijd. Breng je familie mee bij het roeien, het zeilen, de lunch en de maaltijd en we maken er een gezellige dag van!
De kampioenschappen voor het roeien gaan over een afstand van 1000 meter en aansluitend 250 meter. De uitslag wordt bepaald door de tijd van de twee afstanden te corrigeren over leeftijd, gender en boottype.
Bij de ludieke acties wordt er onder andere de “Wherry bitterballen race” verroeid voor leden en introducés die kennis willen maken met het roeien.
Bij het zeilen strijden we om de Eembeker.

Wedstrijdroeien voor de jeugd

» Bekijk de mogelijkheden op Jeugd.

Drie keer per jaar vinden in de winter ergometerwedstrijden plaats voor jeugdroeiers waar uiteraard ook jeugdleden van BWV de Eem aan kunnen meedoen.

» Voor meer informatie en inschrijven, ga naar Jeugdergometerwedstrijden (opent in nieuw tabblad)

Head of the River Amstel

De Head of the River Amstel, kortweg ‘Head’, is een roeiwedstrijd die elk voorjaar in maart wordt gevaren op de Amstel tussen Ouderkerk aan de Amstel en Amsterdam. De organisatie is in handen van de ARB (Amsterdamsche Roeibond) en roeivereniging RV Willem III.

De roeiwedstrijd, officieel ‘Kampioenschap van de Amstel’, is een evenement met duizenden deelnemers. Er kan geroeid worden in scull-geriggerde ‘vieren’ en boord-geriggerde ‘achten’ met stuurman of stuurvrouw. Sinds 2020 schrijft de organisatie ook een nummer uit voor scull-geriggerde achten. De afstand is ongeveer 8 km en er zijn meer dan 20 verschillende categorieën. Zo kan er een olympisch kampioene mee roeien, een veteraan en een eerstejaars.
Gegroepeerd per categorie starten de ploegen achter elkaar met korte tussenpozen wat tot gevolg heeft dat er regelmatig inhaalacties op de bochtige rivier plaatsvinden. Zodra de punt van een inhalende boot ter hoogte van het roer van een voorligger is, moet de achterligger ruimte verlenen aan de opkomende ploeg. Bij de Grote Bocht kan een goed gestuurde inhaalmanoeuvre kostbare seconden tijdwinst opleveren.

Tekst: Wikipedia 12/7/21

De Skiffhead

De Skiffhead is een roeiwedstrijd die sinds 1951 jaarlijks in het vroege voorjaar, maart of april wordt gehouden op de Amstel.

Het evenement wordt georganiseerd door de Koninklijke Amsterdamsche Roei- en Zeilvereeniging ‘de Hoop’. Traditiegetrouw is de Skiffhead op een zondag. De roeiwedstrijd wordt uitgeschreven voor skiffs en staat open voor alle leeftijdscategorieën en niveaus en eveneens voor roeiers uit het buitenland. Parcours en afstand zijn gelijk aan die van de Head of the River Amstel. Dit is van Ouderkerk aan de Amstel naar Amsterdam over een afstand van 7,5 kilometer. Echter wordt de Head of the River Amstel sinds 2007 stroomopwaarts, van Amsterdam naar Ouderkerk aan de Amstel, verroeid. De Skiffhead wordt nog altijd stroomafwaarts vervaren. Sinds 1963 wordt de wedstrijd na de Head of the River gevaren in het roeiseizoen en daar in 1968 ook naar vernoemd.

Eemhead

Elk jaar eind september organiseert Roeivereniging Hemus in Amersfoort een editie van de Eemhead, de enige officiële KNRB-wedstrijd op ons roeiwater.

Roeiers uit heel Nederland komen met hun boten naar de ‘Villa aan de Eem’ om in drie heats over 5 of 2,5 km te strijden om het blik.

Met als Heilige Graal: de Kei-bokaal (H8+)
en de Koppelpoortbokaal (D4x+)

Zo’n dertig verenigingen doen mee aan de Eemhead en het gekke is dat die dag altijd de zon schijnt. Zonnehoeden, parasols en zelfgebakken taart op het bordes en op het water de strijd om het blik, met de finish pal voor de Hemus Villa in Amersfoort.

Een droomdag voor publiek en roeiers!

De Eemhead was in 2022 op zaterdag 24 september 2022.

Houd de agenda, Actueem en wensite in de gaten voor de aankomende 30e editie van de Eemhead.

Eemlintrace

Heb je zin in een stukje roeien, zo’n 32 km, met je ploeggenoten of alleen? Integraal of in estafette? Wil je oefenen voor lange afstandswedstrijden als de Elfstedentocht? Wil je genieten van de prachtige rivier de Eem? Of wil je gewoon ‘blik trekken’?

Dan is de Eemlintrace misschien iets voor jou. Eind oktober organiseert BWV De Eem in samenwerking met Hemus weer de vertrouwde wedstrijd met als startpunt Baarn. Je roeit in vier trajecten. Deze zijn van Baarn naar Hemus, vice versa en van Baarn naar ’t Raboes, vice versa. Zo roei je de prachtige rivier de Eem in zijn geheel af.

Tijdens de wedstrijd, waaraan alle boottypen kunnen meedoen, is er geen vaarverbod. Deelname is op eigen risico.

In 2021 was de Eemlintrace op 31 oktober.

Houd de agenda, Actueem en website in de gaten voor de nieuwe datum.

Roeiwedstrijdveld

Wil je deelnemen aan roeiwedstrijden, dan kun je starten in veel verschillende velden, die qua indeling afhangen van:

Geslacht

• mannen
• vrouwen
• mixed

Gewicht

Er is een onderscheid in twee gewichtsklassen: Zwaar roeien of open klasse

Licht roeien (heren: 72,5 kg of minder); bootgemiddelde 70 kg of minder. dames: 59 kg of minder; bootgemiddelde 57 kg of minder.)

Leeftijd*

• Junioren 11-12 tot en met 12-jarigen (500)
•Junioren 13-14 tot en met 14-jarigen (1000m)
•Junioren 15-16 tot en met 16-jarigen (2000m)
•Junioren 17-18 tot en met 18-jarigen (2000m)
•Senioren U23 tot 23-jarigen (2000m)
•Senioren A open klasse: geen begrenzingen (2000m)
•Masters veteranen, vanaf 27 jaar.
•Masters A** veteranen, vanaf 27 jaar
•Masters B veteranen, met gemiddelde leeftijd ten minste 36 jaar
•Masters C veteranen, met gemiddelde leeftijd ten minste 43 jaar
•Masters D veteranen, met gemiddelde leeftijd ten minste 50 jaar
•Masters E veteranen, met gemiddelde leeftijd ten minste 55 jaar
•Masters F veteranen, met gemiddelde leeftijd ten minste 60 jaar
•Masters G veteranen, met gemiddelde leeftijd ten minste 65 jaar
•Masters H veteranen, met gemiddelde leeftijd ten minste 70 jaar

*De leeftijd per 31 december van het jaar telt.

**Masters A heeft een minimumleeftijd, voor de overige Masters klassen geldt de gemiddelde leeftijd in de boot.

Naast de hierboven aangegeven indeling geldt een combinatie met het type boot. Voorbeelden:
– in een JW2-veld starten alle dames-junioren tot en met 18 jaar in de twee-zonder
– de MSA8+ is het open veld van de mannen Senioren A-achten.

Er kan een enorm aantal verschillende startvelden ontstaan. De organisatie bepaalt per wedstrijd het aantal en de soort startvelden.