Foto’s en verslagen bij De Eem, of van deelname van Eem-leden elders

De verslagen zijn onderverdeeld in de rubrieken Roeien, Zeilen, Vereniging en Overig.

De bron van elke foto op deze pagina is niet vermeld. Meestal betreft het aanlevering door een deelnemer van de activiteit.

Overzicht van Roei-evenementen

2024

Hemus Driekwart: hét winterevenement waar ieder lid aan mee kan doen. Jong, oud, man, vrouw, C-boot, gladde boot, teamverband of individueel: het maakt geen verschil omdat er gewerkt wordt met een individuele correctiefactor.
Ook Eem-leden zijn welkom op dit gezellige festijn..

» Bekijk het Verslagje van de 3Kwart van februari 2024.

2023

Hemus Driekwart: hét winterevenement waar ieder lid aan mee kan doen. Jong, oud, man, vrouw, C-boot, gladde boot, teamverband of individueel: het maakt geen verschil omdat er gewerkt wordt met een individuele correctiefactor.
Ook Eem-leden zijn welkom op dit gezellige festijn..

» Bekijk het Verslag van de 3Kwart van december.

Op 28 Oktober 2023, in de middag, vond bij Hemus de Freshman Race plaats. 4 Boten van Hemus en 2 van de Eem, met alleen maar nieuwe leden, streden tegen elkaar.

» Bekijk het Verslagje met filmpje van de Freshman 2023.

Op 7 oktober roeiden we naar Hemus en terug tijdens de Sluitingstocht 2023.

» Bekijk het Verslag van de Sluitingstocht 2023.

Op 30 september vond de 30e Eemhead plaats op de Eem. De Eem deed mee met 8 inschrijvingen (38 deelnemers) aan de nationale KNRB-wedstrijd georganiseerd door Hemus.

» Uitgebreid verslag van de Eemhead 2023.

Zaterdagochtend, 9 september, was het dan zover. Als nieuwbakken roeiers mochten we het water op in wherry’s.

» Verslag van de tocht bij Cornelis Tromp.

Zaterdag 8 juli kregen de dit jaar beginnende roeiers de kans hun kunsten te laten zien bij het ploegroeien. Ale kandidaten slaagden voor het examen en behaalden hun bevoegdheid PS2. Goed gedaan!!

Roel Marien maakte er mooie kiekjes van.

» Verslag van het Ploegroei-examen op 8 juli

Eindelijk, na 100 jaar wachten heeft de jubileumtoertocht op 4 juni 2023 plaatsgevonden!

De bij voorbaat al legendarische jubileumjaartocht was al voltekend voordat de e-mail iedereen had bereikt; sneller dan de digitale snelweg dus. De organisatie, bestaande uit Charlotte, Margreet en Minka (geheimzinnig de drie Minnies genoemd) hebben hun plaats zelfs afgestaan om de vijf wherries volledig te bemensen met toerroeiers. (De Minnies hadden de tocht in de voorbereiding al twee keer geroeid…) En de hooggespannen verwachtingen werden ruimschoots overtroffen!

» Verslag van de Grote Jubileum Roeitoertocht

Vrijdag 19 mei ging team XtrEEM vanuit Baarn op pad voor het roeien van de vermaarde elfstedenroeimarathon. Jaarlijks op de vrijdag(nacht) en zaterdag na Hemelvaartsdag maken zo’n honderd binnen- en buitenlandse estafetteteams en integraalroeiers hun opwachting om de 210 kilometer binnen 24 uur af te leggen.

» Verslag van de Elfstedentocht 2023

2022, mei – december

Een eindejaars-tocht, nog even stukje roeien tussen kerst en oud-en-nieuw. Altijd grote kans dat het niet door kan gaan. Nu was het tot het laatste moment ook ‘een dubbeltje op zijn kant’. Aan de temperatuur lag het niet, eerder te warm dan te koud. De zon scheen toen we vertrokken en de regen zou op zich laten wachten. Alleen die wind!!!
23 leden vertrokken begin middag in 5 C-boten.

» Barre tocht dec2022

Op 12 november deden vijf boten van De Eem mee aan de 40e editie van de Lingebokaal, een achtervolgingswedstrijd van ruim 6 km georganiseerd door Roeivereniging Leerdam (RVL)

» Lingebokaal2022

vijf jeugdleden roeien de Molenwedstrijd in Weesp

» Molenwedstrijd 2022

Het Baarnsch Lyceum kent een ‘sportklas’. Kinderen kiezen in het 2e en 3e jaar voor zo’n profiel en maken dan kennis met allerlei verschillende sporten.
In dit geval gaat het om de 2e klas. Er zijn 4 groepen die elk 2x komen.
Steeds op donderdagmiddag van 14.45 tot 15.45 uur..

» Schoolroeien door Het Baarnsch Lyceum

De Doortocht van Gent is een unieke gelegenheid om al roeiend kennis te maken met Gentse rivieren, kanalen en aanpalend stedenschoon.

» Doortocht van Gent 2022

Overzicht van Zeilevenementen

2023

Op zondag 28 mei 2023 om exact 10:30 uur klonk het startsignaal vanaf het wedstrijdschip over het Eemmeer voor de 2e editie van de Pinksterzeiltocht, editie 2023. De verenigingsboten inclusief bemanning straalden in aanloop naar de startlijn. Het was een zonnige ochtend met een kracht van de Noordoostenwind 3 Bft met vlagen naar 4 Bft.

» Naar het verslag van de 2e Pinkster zeiltocht

Overzicht van Verenigingsevenementen

2024

Op 8 februari 2024 gaf voorzitter Bert Kranendonk telefonisch een interview met Eemland1.

» Beluister het interview 

16 januari 2024 kende een informatieve avond in de Recover over roeien in het algemeen en instructie geven aan 40+-roeiers in het bijzonder. Gegeven door Theo van den Broek van Saar Rowing Center. 

» Bekijk  de het fotoverslag.

De nieuwjaarsreceptie was er een van terugblikken op ons 100-jarig jubileumjaar. Maar we keken ook vooruit, én we konden de doop van twee boten vieren!

» Bekijk  de het fotoverslag.

2023 (sep t/m dec)

Een bijzonder dankjewel aan alle actieve leden
Op vrijdag 15 december heeft het bestuur onze actieve leden bedankt voor hun bijdrage aan het plezier dat wij met elkaar op onze vereniging mogen beleven.

» Bekijk  het verslag en de foto’s van de gezellige DJWB.

In samenwerking met Hemus gaven we op vrijdag 8 december een ergometer-clinic op het Griftland College in Soest. Een kleine 80 leerlingen van het Griftland maakten hierbij tijdens hun sportles kennis met de roeisport en met de beide roeiverenigingen in hun omgeving.

» Bekijk het verslag van deze clinic bij het Griftland.

Vanavond, 7 december de eerste workshop, en wel over de ergometer. Handig voor het verbeteren van onderdelen van de roeitechniek. Er volgen nog avonden met andere onderwerpen in januari, februari en maart 2024.

» Bekijk het verslag en de foto’s van de eerste workshop van deze serie.

Wij hebben enorm genoten en willen dan ook Esther en de Pubquiz-organisatie ontzettend bedanken, alsmede iedereen die heeft geholpen om de pubquiz tot een succes te maken.

» Bekijk de foto’s van deze geweldige Pubquiz Jubileumeditie.

Bekijk de film en foto’s van een spectaculaire najaars AV in 2023.

» Bekijk de Mooie beelden van de najaars AV.

De catalogus met de roeikunst die aan de wand hangt is vrijgegeven.

» Bekijk de catalogus en de informatie over de veiling.

Je vindt een sfeerimpressie van de Rowing Dinner Jubileumeditie van 28 oktober 2023 in de avond.

» Bekijk het Verslag van de Rowing Dinner 2023, met foto’s en filmpje.

» Bekijk het zeer uitgebreide Verslag van deze gezellige avond.

Met film van het lied, liedtekst, geluidopname van het ingezongen lied, foto’s en teksten.

» Bekijk het Verslag van het Reddingfestijn 2023, met foto’s en filmmateriaal.

Hieronder vind je de verslagen zoals ze eerder zijn gepubliceerd.

De verslagen staan in chronologische volgorde van evenement.

Verslag Hemus Driekwart, ronde drie, 10 februari 2024

Categorie: ROEIEN

Verslag van de derde Hemus-driekwartrace op 10 februari 2024. Met drie boten uit Baarn.

Bij de eerste ronde van de driekwart, in november ’23 vonden we het voorspelde weer te slecht om naar Hemus te roeien, bij de tweede, op 9 december was het bij minder weer aanpoten in een alternatieve boot.
Maar bij deze derde ronde is het wat je noemt het perfecte roeiweer !! Met drie boten sterk gaan we richting fietsbrug. Natasja en Fabienne in de Bestevaer, Angelique en David in de Dipper en Kees in de Waterspreeuw. Een logistieke oplossing om ook de Baarnse ploegen van rugnummers te voorzien wordt gezocht. Eén blauwe boot, één grijze boot en één witte werkt gelukkig ook.
Bij de fietsbrug aangekomen liggen er ruim 20 boten van Hemus netjes in startvolgorde klaar. De eerste boot gaat net van start. De algemeen geaccepteerde gewoonte van Kees is om niet te gaan liggen wachten, dus de Waterspreeuw schiet voor de wachtende Hemus boten onder de fietsbrug door. Bestevaer en Dipper gaan als laatste en een na laatste over de startlijn.
De Dipper is best een moeilijke boot om in te roeien. Maar na drie of vier keer oefenen in de voorgaande dagen lukt het ons bij dit fraaie water om de boot redelijk in balans te houden. En roeien we lekker. Wel is het deze keer stil in de boot. Uiterste concentratie. Kees ziet ons dichterbij komen en gaat er harder van op de benen. En blijft ons voor. Bij ons wel het gevoel dat het op termijn nog een tikje sneller moet kunnen.
Na de wedstrijd wederom gezellige tweede helft in de recover bij Hemus. En als derde helft heerlijk ontspannen terug geroeid bij nog steeds prachtig roeiweer. Voor de vierde helft had Angelique winterbier mee. En dat moet nodig op, want HOERA het begint weer voorjaar te worden!
Als vierde ronde van de driekwart telt nog de Hek op zaterdag 2 maart. De Hemus Ergometer Kampioenschappen die ook open staan voor roeiers uit Baarn.
» Dus als je wil zien waar je staat na een winter trainen op de ergometer: zie HEK. (opent op nieuw tabblad)

» De uitslagen van de Driekwart staan op Hemus Driekwart. (opent op nieuw tabblad)
De foto’s zijn gemaakt door Arjan Boessenkool.

» Meer foto’s vind je in het Hemus Driekwart Album. (opent op nieuw tabblad)

David

Je ziet Angelique en David, Kees, en Fabiënne en Natasja in actie.

Klik op een foto om een grote versie te kunnen zien.

Eemland1 interview Bert over damwand, 8 februari 2024

Categorie: VERENIGING

Op 8 februari 2024 gaf voorzitter Bert Kranendonk telefonisch een interview met Eemland1 over de metalen damwanden langs de Eem.

» Beluister het interview op de site van Eemland1 (opent op nieuw tabblad) (klik op pijltje > onder de foto om het interview te starten)

Workshop “Instructie aan 40+ers”, 16 januari 2024

Categorie: VERENIGING

16 januari 2024 kende een informatieve avond in de Recover over roeien in het algemeen en instructie geven aan 40+-roeiers in het bijzonder. Gegeven door Theo van den Broek van Saar Rowing Center. Vele zaken kwamen aan de orde. De groep aanwezigen was relatief klein dus er konden veel vragen door iedereen worden gesteld en dingen worden voorgedaan. Om 22 uur afronden is dan ook bij lange na niet gelukt!😀
Een van de onderwerpen die aan de orde kwam: zonder buikspieren geen roeien! Een goede houding/sterke core is belangrijk. Die krijg je niet in de boot maar ‘thuis’. Ga naast het roeien naar yoga, pilates, krachttraining etc. Of doe oefeningen thuis: balans, rek/strek, dynamisch planken etc.🧘🏋️‍♂️
 
Tekst en foto’s: Alexandra Tom
Theo van den Broek van Saar Rowing Center
Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Nieuwjaarsreceptie met doop, 14 januari 2024

Categorie: VERENIGING

14 januari 2024 Nieuwjaarsreceptie in de Recover. Van 16-18 uur. Met terug- en vooruitblik. En twee boten die hun doop ontvangen. Met wel een heel bijzondere boot. En een jaaroverzicht in beeld op de website. En met lekkere hapjes. En voorwerpen die op zoek zijn naar hun baasje.

Uit de Actueem van januari:

Met een glas bubbels in de hand loopt iedereen, na een toelichting van Bastiaan, naar de botenloods om twee nieuwe boten te dopen. De skiff Brandgans, gedoopt door Ilonka en de Kiekendief gedoopt door Kitty van Berge Henegouwen maken vanaf nu deel uit van onze vloot. Deze laatste boot is een beroemde dubbeltwee waarmee in Tokio brons is gehaald door de dames Ilse Paulis en Marieke Keijser, in de vrouwen lichte dubbeltwee. 

Voorzitter Bert Kranendonk blikt terug op het mooie jubileumjaar en sluit het jaar officieel af. Een slideshow met foto’s van alle activiteiten in 2023 ondersteunt deze terugblik. Secretaris Karen Groenhuijse en commissaris vereniging Karen Sikkema lichten een tipje van de sluier op van de plannen voor 2024. Het gaat weer een mooi jaar worden waarin naast het roeien en zeilen ook het sociale aspect van het verenigingsleven een belangrijke rol blijft spelen.

De fantastische catering deze middag is wederom verzorgd door Alexandra en Jolanda met dank aan de helpende handen en de barcommissie voor alle werkzaamheden rondom de keuken. Het was weer een geslaagde middag waar we met z’n allen het nieuwe jaar officieel hebben ingeluid.

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

100-Jarig JUBILEMJAAR in beeld, 8 januari 2024

Categorie: VERENIGING

Geniet (na) van ons jubileumjaar met 150 foto’s

Oei, oei, de laatste confetti is gestrooid! Het is weer over, ons 100-jarig-jubileumjaar! Wat is er veel gebeurd dit jaar. Weet je het allemaal nog? Om je een handje te helpen hierbij een overzicht van het jubileumjaar 2023.

Ga er maar even voor zitten, het zijn ongeveer 150 platen, die ongeveer 100 gebeurtenissen ‘verbeelden’.

Wil je zelf raden welke activiteit je bekijkt, kijk dan niet naar de titel met de datum en gebeurtenis.

Veel plezier met bekijken en (na)genieten!

PS: Heb je liever een slide-show waar alle foto’s achter elkaar verschijnen?
» Bekijk de slide-show over het jubileumjaar.

Onze voorzitter Bert, aan het begin van 2023, in de Speeldoos: “Oh ooooo, dat wordt leuk! Jeuh, wat een programma zeg!!”

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

ALGEHEEL VAARVERBOD, 4 januari 2024

Categorie: VERENIGING

Vanwege de extreem hoge waterstand van de Eem geldt vanaf nu tot nader order een algeheel vaarverbod. De kade en het brugdeel staan grotendeels onder water en de oeverbeschoeiing is niet meer zichtbaar. Beide zorgen voor gevaarlijke situaties.

Zodra we weer mogen varen, melden we dat direct.

Met vriendeijke groet,
Het bestuur BWV de Eem

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Dank Je Wel Borrel 2023, 15 december 2023

Categorie: VERENIGING

Een bijzonder dankjewel aan alle actieve leden
Op vrijdag 15 december heeft het bestuur onze actieve leden bedankt voor hun bijdrage aan het plezier dat wij met elkaar op onze vereniging mogen beleven.
Met een knalroze Indonesische rozencocktail heette het bestuur iedereen welkom. De voorzitter blikt terug op een bijzonder jubileumjaar waarbij hij de leden van de stuurgroep bedankt voor hun tomeloze inzet het afgelopen jaar. Jaap Akkermans neemt de petje-af prijs in ontvangst en krijgt nog een mooie bos bloemen thuisgestuurd. Daarnaast zet de voorzitter Wim van de Hulst in het zonnetje, hij zorgt er altijd voor dat onze tuin er prachtig bij ligt. En tot slot een bijzonder dankjewel voor Arie Koorn, de drijvende kracht achter de dankjewelborrel.

Traditiegetrouw stond er na de borrel een heerlijke maaltijd op het programma. Dit keer was het een Indonesische rijsttafel op fantastische wijze bereid door onze nieuwe leden Alexandra en Jolanda en hun helpende handen Karin en Alexandra. Het eten was echt heerlijk en meer dan terecht hebben zij vele complimenten in ontvangst mogen nemen. Het bestuur was traditioneel in (mooie nieuwe) schorten aanwezig om iedereen te bedienen en goed te verzorgen. De knalgroene pandancake voor bij de koffie maakte het geheel af. Voor herhaling vatbaar!

Het is mooi om tijdens een avond als deze de fijne sfeer te ervaren die wij met elkaar neerzetten. Een vereniging om trots op te zijn, dankjulliewel!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Verslag Hemus Driekwart, 9 december ’23

Categorie: ROEIEN

Hemus 3kwart in de 3teenmeeuw

Fabiënne, Angelique, Natasja en David deden op 9 december in de C4x- mee aan de tweede ronde van de Hemus driekwart! Hieronder een verslagje.

De weergoden zijn de ‘Driekwart’ dit jaar tot nu toe niet heel gunstig gezind. De eerste ronde hebben we wegens ijskou, harde wind en nog hardere wind voorspeld op het laatste moment al moeten laten schieten.

Vandaag vindt de tweede ronde plaats maar waait het met 5 Beaufort uit het zuiden wederom te hard voor onze tweetjes. Niet zozeer voor de wedstrijd, maar wel om vanuit Baarn bij de fietsbrug te komen. En tja, daar is de start.

Maar deze keer hebben we een plan B, we gaan toch!! En wel met z’n vieren in de Drieteenmeeuw in plaats van Dipper en Bestevaer. Voor vertrek maken we de boot geschikt voor onze vrij lichte ploeg door de dollen omlaag en de flexheels omhoog te zetten. (We willen tenslotte vooruit en niet omhoog roeien). Ook het voetstuur stellen we met chirurgische precisie in. Precies de dingen die bij de wedstrijd het verschil kunnen maken.

We spreken af dat ik zoals gebruikelijk in een ‘ongestuurde’ boot vanaf de boeg de commando’s geef maar dat Natasja op 3 ze herhaalt zodat Angelique op slag ook weet waar we verderop in de boot mee bezig zijn.

Op het Zure Eind is het water zoals verwacht onrustig maar met de C4x- ploegen we er zonder problemen doorheen. Ik maak we wel wat zorgen dat dit ten koste gaat van onze energie voor de wedstrijd en de spatten buiswater van 4 graden die ik op de boeg over me heen krijg zijn ook niet heel prettig.

Bij de Kleine Melm verandert de rivier van richting. En dat maakt zoals zo vaak een wereld van verschil. De wind is hier minder en dat geldt zeker ook voor de golfslag. Hier komen we ook de eerste boten van Hemus tegen die zich opmaken voor de start. Dichter bij de Malebrug zijn er steeds meer en vanuit diverse boten worden we er vriendelijk op geattendeerd dat ‘ze’ een wedstrijd hebben.

Onze reactie dat we meedoen wordt met enige verbazing maar wel heel positief ontvangen. De starters bij de brug weten wel van onze komst af en melden dat er nog wordt gewacht op twee vanaf Hemus oproeiende boten voordat met starten wordt begonnen. We hebben onze vertrektijd in Baarn dus goed uitgekiend.

Hemus roeit de wedstrijd in diverse nummers van 8 tot skiff, maar er is ook een groot aantal gestuurde C2’en en er is ook een zusterschip van onze boot aanwezig. Junioren zien we vooral in tweetjes. Voor de start liggen de boten gezellig dicht bij elkaar te wachten. De toch nog steeds harde wind probeert daarbij orde te scheppen door alle boten netjes aan lager wal boven op elkaar te stapelen, maar uiteindelijk gaat er niets fout.

Als we mogen starten blijkt dat de energie gelukkig nog niet op is! De twee of drie C2’en die voor ons zijn gestart halen we in. Logisch, want wij hebben twee keer zoveel riemen in het water en geen stuurman mee.

Heel mooi om te zien hoe netjes Fabienne en Natasja het hoge tempo dat Angelique heeft ingezet weten te volgen. Dit is dan ook al de -eh- eerste keer dat we bij elkaar in de boot zitten! Super!! Nog mooier is dat we zo’n beetje dit tempo (ca. 28 volgens de log) over de hele 2300 meter tot de Driesluizenbrug volhouden! Uitgeput maar tevreden over de finish dus!

Na de wedstrijd is het gezellig toeven bij het warme haardvuur in Villa Hemus. Er is warme chocomel, precies waar ik zin in heb! Helaas meldt de buienradar dat het gaat regenen en dat het over drie kwartier pas echt hard gaat regenen.

We willen graag voordat de bui echt los barst terug zijn in Baarn, maar als we de organisatie bedanken worden we tegengehouden. We mogen niet gelijk weg.
Eerst een taart in ontvangst nemen !!! Snelste Mastersploeg van deze ronde! Hoe leuk is dat!

De terugweg is met de wind mee peddelen, dat het inmiddels regent kan ons onderweg niet echt deren. (zeker 4 graden warmer dan het buiswater op de heenweg). Het is pas wat minder comfortabel als we terug in Baarn op het vlot staan. Gauw naar huis om te douchen!

Hemus bedankt, top dat we mee mogen doen, wat een leuke en gezellige activiteit is dit!

De volgende ronde is op 13 januari. Hopelijk is er dan wel rustig winterweer met een zonnetje!

Aanbeveling voor andere ploegen!
» Zie https://www.hemus.nl/driekwart/ voor meer info!

De driekwart kan in ieder boottype in iedere ploegsamenstelling geroeid worden.

Ergometer Clinic bij het Griftland College, 8 december 2023

Categorie: VERENIGING

In samenwerking met Hemus gaven we op vrijdag 8 december een ergometer-clinic op het Griftland College in Soest. Een kleine 80 leerlingen van het Griftland maakten hierbij tijdens hun sportles kennis met de roeisport en met de beide roeiverenigingen in hun omgeving.

We hadden in totaal 7 ergometers van Hemus en De Eem meegenomen en de leerlingen kwamen in groepen van 21, dus elkaar afwisselend konden ze eerst zelf proberen te roeien, daarna nog een keer met wat tips van ons en tenslotte een zo goed mogelijke tijd neerzetten in een wedstrijdje over 250 meter.

De meeste leerlingen gingen erg enthousiast met de ergometers aan de slag en er zijn bij het sprintje tijden onder de minuut neergezet, dus wat dat betreft veelbelovend. Afgezien misschien van het gesjouw met de ergometers was het ook voor ons een erg leuke middag!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Workshop over de ergometer, 7 december 2023

Categorie: VERENIGING

De Roeiacademie van De Eem gaat steeds meer vorm krijgen. Deze winter met vier avonden voor instructeurs en potentiële instructeurs. Vanavond, 7 december de eerste avond, een workshop over de ergometer. Handig voor het verbeteren van onderdelen van de roeitechniek. Er volgen nog avonden met andere onderwerpen in januari, februari en maart. Foto’s en tekst: A. Tom

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

De Pubquiz was niet mis, 19 november 2023

Categorie: VERENIGING

Twee berichten ontvingen we over de PUBQUIZ Jubileumeditie.

Zondag 19 november, 13:30 – Pubquiz

De geur van fanatisme, brainpower en toch ook een klein beetje angstzweet hing rond in de recover. Bij binnenkomst mocht je gelijk je telefoon inleveren. Je kreeg er een lootje voor terug met een groepsnummer, zocht de bijbehorende tafel met de bijbehorende mensen op en vanaf dat moment wist je: wij zijn op elkaar aangewezen. Dit verslag wordt dan ook geschreven vanuit de ogen van team “Nummer Zeven” (mag u raden welk nummer wij uit de hoge hoed trokken!)

We wisten totaal niet waar we ons op moesten voorbereiden, maar hadden wel ons best gedaan. “Ik heb voor de zekerheid nog maar even opgezocht hoe lang de Eem is,” (18km, werd helaas niet gevraagd) “en hoe veel boten de vloot van BWV de Eem telt” (+- 75 roeiboten, 9 zeilboten en 2 coachboten, helaas werd ook dit niet gevraagd).

Wat wel werd gevraagd? Welk vogeltje zie je op dit plaatje? Dikke tip: het zijn óók namen van boten in de vloot van BWV de Eem. Een plaatje van een koolmees was natuurlijk geen koolmees, want die hebben we niet in de vloot. De Flierefluiter wel!

Er was ook een plaatje van een gele Pino, weet u wel, uit Sesamstraat. Maar ja: Pino is natuurlijk blauw en we hebben ook geen Pino in de vloot. Big Bird is geel, die hebben we wel!

Na de vogelronde werd in de eerste helft van de quiz onze algemene kennis over ABBA, literatuur en het koningshuis nog op de proef gesteld. De ABBA-songs hadden we wel opgeslagen in het collectieve geheugen. Van literatuur hadden we wel eens gehoord en de auteurs kwamen ons ook best bekend voor, maar de titels van die boeken… Poeh!

Nee, ons hoogtepunt in de eerste helft zat hem in de ronde “koningshuis”. “Komt u maar”, zei Joy, een van de nieuwste leden van BWV de Eem, “als de volledige naam van Amalia wordt gevraagd hebben we die te pakken!” En ja hoor, vraag 3 van deze ronde: “wat is de volledige naam van kroonprinses Amalia?”

Weet u het ook? Of zullen we het maar vertellen? Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria van Oranje-Nassau. Het kan maar in een laatje in je hoofd zitten. Overigens was “Nummer Zeven” zowaar wel het enige team dat dit goed had, om toch nog ergens mee te kunnen pronken!

Helaas was dit wel ons enige hoogtepunt, want “Nummer Zeven” stond na de eerste vier rondes gewoon op nummer 8 (van de 8) in de tussenstand. Team “De Lintjes” stond op dat moment op 1. In de pauze werden lekkernijen van bakkerij Sherpa genuttigd, waarvoor enorm veel dank.

Na de pauze werden we getrakteerd op filmquotes (noem de bijbehorende film) en muziek van de Muppets, waarbij we zelf de originele titel en artiest moesten noemen. Ook was er een “wegen en knooppunten”-ronde. Helaas voor ons weten wij alleen hoe je van A naar B komt in een roeiboot en vlogen we in deze ronde behoorlijk uit de bocht.

De Lintjes gingen er, geheel verdiend, met de eerste prijs vandoor

Wat ons betreft was de plaatsnaam-puzzel wel het hoogtepunt van de quiz. Heerlijke zinnen die, op de stippellijnen, om een woordspeling met een plaatsnaam vroegen. Bijvoorbeeld: “Anna trouwde kasteelheer Hugo. Het hele hof was het daarmee eens, want Anna was … Heerhugowaard!”

Mooi hè! Nog zo eentje? Vooruit dan: “Na die hevige vechtpartij in de herberg vond de waardin bij thuiskomst een …”

Dodewaard. Juist. Al hadden wij persoonlijk een Oss ook best grappig gevonden, maar hier kregen we dan weer geen punten voor.

Het is “Nummer Zeven” uiteindelijk gelukt om op plek 6 te eindigen, maar gedoodverfde favoriet “de Lintjes” ging er uiteindelijk met de winst vandoor. De prijs? Naast eeuwige roem: Een balpennenset, een pakje servetten en een mooie stompkaars: zelf gegrabbeld uit de hoge hoed. Wij kunnen zelf met trots zeggen dat wij ook een waanzinnig prijs in de wacht hebben gesleept, want de felroze multomap prijkt nu in de kast bij een van de teamleden van “Nummer Zeven”.

Wij hebben enorm genoten en willen dan ook Esther en de Pubquiz-organisatie ontzettend bedanken, alsmede iedereen die heeft geholpen om de pubquiz tot een succes te maken. Het was al weer de laatste activiteit in het kader van het jubileumjaar, maar wat ons betreft komt deze volgend jaar gewoon terug voor BWV de Eem – 101!

Anita en Joy

————————-

Oei, oei, oei, wat heeft Esther het ons moeilijk gemaakt! Waar ligt knopppunt Paalgraven? Benoem de vogels die je op scherm ziet en waar onze boten hun naam aan ontlenen. Wat zijn begin- en eindpunt van snelweg A13? Maak deze zin af met een plaatsnaam: “De meeste hertjes lagen in het gras, maar ik zag toch ook een ….”. Vragen over literatuur, het Koninklijk huis en nog veel meer. Het ging alle kanten op. Met als klap op de vuurpijl te raden muziekfragmenten uit de Muppets-show.

Het was vooral heel gezellig maar de spanning was ook te snijden van de ambitie om te winnen. Of kwam de koele stilte door het geconcentreerd nadenken? Nog nooit zoveel rimpels en fronzen gezien, en weer vuurde Esther een nog moeilijker vraag op ons af. Gezellig ja, maar er moest ook gewonnen worden!! We gingen tot het uiterste. Ging alles eerlijk? Tja, valse, onjuiste antwoorden net iets te hard roepen en stiekum meeluisteren aan de tafel, kwam toch ook wel voor.

De auteur van dit stuk zat in zijn team van 4 naast het winnende team. Helaas heeft dat niet mogen baten. We eindigden als een na laatste. De winnaars waren de Lintjes. Zie de foto van de juichende leden van dat team. Sonja mag je daarnog bij denken samen met Lucienne de grote Abba-kenners!

Esther, super knap hoe je deze Pubquiz weer in elkaar hebt gestoken, Marco ook heel erg bedankt als jurylid en assistent. De 8 viertallen hebben een ongelooflijk mooie en leerzame middag genoten!! Ik hoorde al stemmen zeggen dat dit best elk jaar herhaald mag worden. Een geheel terechte opmerking!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Een AV om niet snel te vergeten, 16 november 2023

Categorie: VERENIGING

Wat mooi om de betrokkenheid van een groot aantal leden te ervaren tijdens de algemene vergadering van 16 november. Dat het een bijzondere avond zou worden was van tevoren bekend en het was een waar spektakel.

Na de rondvraag heeft het bestuur de traditionele verenigingsprijzen en huldigingen toegekend aan leden die zich op bijzondere wijze voor de vereniging hebben ingezet.

Nella Teijma-de Koster, Hans Schotborgh en Inge Deichmann mogen zich vanaf nu lid van verdienste noemen en Coby van den Berg-de Rooij heeft de status erelid ontvangen. De Frits Caronprijs ging naar Roel Marien en de Petje Af Prijs is toegekend aan Jaap Akkermans. Tot slot behoort de erepenning Kees van Bueren toe die hem in ontvangst neemt namens alle enthousiaste actieve leden.

En toen was het tijd voor de gedenkwaardige veiling ‘The Art of Rowing’. Wat een spektakel, wat een voorbereidingswerk en wat een geweldige presentatie door de veilingmeesters Jan Rutten en Michiel van Eunen samen met onze briljante verhalenverteller Kees van Bueren. Met de opbrengst van 2170 euro komen we weer een stukje dichter bij een elektrische buitenboordmotor voor de coach- en reddingsboot.

Deze avond bevestigt de trots van en op onze leden!

Bekijk de foto’s en het filmpje en geniet (nog) maar eens van ons rijke verenigingsleven.

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.
Klik op het plaatje om de film met huldiging van Cobi tot erelid te starten. Klik dan op de ‘Play’-knop (>).

Catalogus met alle wandschilderijen, 05 november 2023

Categorie: VERENIGING

Vanaf vandaag voor 5 euro aan de bar (via tag) verkrijgbaar: een heuse catalogus van alle ‘schilderijen’ die op 16 november geveild gaan worden. Ook leuk om deze catalogus weg te geven want het is meteen een mooi overzichtje van roeikunst. Bij ieder schilderij een passend verhaal. En bedenk vast op welk schilderij (of foto) jij wilt gaan bieden. Openingsbod begint ergens tussen 49 en 161 euro. Opbrengsten worden gebruikt ter financiering van een duurzame motorboot. Datum veiling: 16 november ‘s avonds. Veilingmeesters: Jan Rutten en Michiel van Eunen. 👨🏼‍⚖️🖼️
» Meer info op de pagina Veiling

Alexandra T.

Klik op plaatje voor een vergroting

Takeldag voor de zeilers, 4 november 2023

Categorie: ZEILEN

Vandaag takeldag voor de zeilers: de boten gaan uit het water. Guur windje. Gelukkig hebben ze 12 liter soep om zich zometeen bij op te warmen!🥣🍵

Alexandra Tom

———–

Op zaterdag 4 november 2023 vanaf 9.30 uur was het weer zover. De zeilers maakten onze boten winterklaar. Aftuigen van boten tot het zorgvuldig opruimen van zeilen. We takelden de boten uit het water, waarna we ze grondig schoonspoten en keurig afdekten onder hun zeilhoezen.

Tijdens de lunchpauze, rond het middaguur, genoten we gezamenlijk van een smakelijke lunch en reikten we zoals gebruikelijk de behaalde diploma’s uit aan onze zeilers. Daarnaast grepen we natuurlijk de gelegenheid aan om onze gewaardeerde instructeurs te bedanken voor hun inzet.

Zoals altijd gold nu ook weer: vele handen maken licht werk!

Klik op een foto en bekijk de foto’s in het groot.

Rowing dinner was zalig, 28 oktober 2023

Categorie: VERENIGING

Sfeerimpressie van het Rowing Dinner Jubileumeditie van 28 oktober 2023 in de avond. Met borrel op de club, daarna het openen van de enveloppen om achter de voorgerechtlocaties te komen. Dat kon zijn bij deelnemende leden thuis in Baarn of Soest. Liefst bij leden die je nog niet kent wat aardig lukte.

Na het vaak uitgebreide voorgerecht mocht je je envelopje openen om te kijken waar je hoofdgerecht geserveerd werd om je daar met fiets of auto naar toe te begeven.

Tot slot werd iedereen weer om 21.30 uur op de club terug verwacht voor het sluitstuk van de avond: het Grand Dessert! Gemaakt door leden die buiten Baarn of Soets wonen.

Deze enorme logistieke operatie werd in elkaar gezet door de vrouwen van 1 roeiteam. En ze hadden zelf ook nog tijd om aan te schuiven. Hulde aan dit team en aan alle koks en gastheren en gastvrouwen én in het bijzonder ook aan de partners die geen lid zijn maar toch enthousiast mee deden. Wat een gezellige avond was het!
En ja, het noodnummer van Liesbeth is in ieder geval één keer gebeld door een deelneemster die haar envelop op de club had laten liggen en dus géén idéé had waar ze moest zijn voor haar hoofdgerecht! Ook dat is helemaal goed gekomen…🏡👩🏻‍🍳🥘🍷

Alexandra Tom

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s. Bron: Alexandra T.
Klik op het plaatje om de film met instructie van Liesbeth te starten. Klik dan op de ‘Play’-knop (>).

Freshman Race bij Hemus voor nieuwe leden, 28 oktober 2023

Categorie: ROEIEN

28 Oktober 2023, in de middag, bij Hemus: de Freshman Race.
4 Boten van Hemus en 2 van de Eem, met alleen maar nieuwe leden, streden tegen elkaar.
De eerste wedstrijdervaring werd hier opgedaan!🙂💪🏽
“Erg leuk georganiseerd en we voelden ons zeer welkom”, aldus een van de Eemroeisters.

Alexandra T.

Filmpje van een wedstrijd bij de Freshman 2023 in Amersfoort.

Klik op het plaatje en daarna op de ‘Play’-knop (>).

Twists en squats op het vlot, 26 oktober 2023

Categorie: VERENIGING

Dat was een leuke eerste Outdoor vanavond. Op het vlot, met uitzicht op de Eem. Het startte met een lichte warming up. Daarna in 2 rondes een groot aantal oefeningen waarvan je er altijd wel een paar goed kunt en een paar wat minder. Maar geen zorgen, als je regelmatig komt is er zeker sprake van een opgaande lijn. Bovendien doe je het voor je zelf en voor niemand anders.

Oefeningen die onder andere de revue passeerden waren moutain climbing, planken, Superman, Ukrainian Twist, crunches en een eenbenige squat. Is dit allemaal abacadabra voor je? Niet getreurd, gewoon nadoen wat de anderen doen. En hou je het niet vol, dan stop je gewoon wat eerder met de oefening of je doet een alternatieve oefening.

Het uurtje werd afgesloten met kort wat rekoefeningen. Volgende donderdag is er weer een Outdoor. Grijp die kans en kom met je matje, bidon en in sportkleding naar het vlot. De training start om 19.30 uur, duurt een uur en is voor alle leden. Mijn ervaring: het vliegt zo om!

Alexandra Tom

Gezellige sluitingstocht 2023, 7 oktober 2023

Categorie: ROEIEN

Met de Sluitingstocht van 7 oktober 2023 is het zomerseizoen officieel afgesloten. Koud is het nog niet maar wat een wind vanmiddag op de rivier! Maar we konden maar 1 ding doen: stug doorroeien.

Voor sommigen de eerste keer dat ze naar Hemus roeiden. Met als beloning zelfgebakken taart op het terras. Terug, het zal toch niet waar zijn, weer wind tegen dus we hebben een mooie work out gehad vandaag!

Weer op de club ons eigen buffetje samengesteld. Iedereen had wat meegenomen. Weer heel wat leden hebben elkaar leren kennen vandaag. Dank aan Hemus voor de gastvrijheid en ook de Eemorganisatie heel veel dank voor het organiseren!

Alexandra T.

De Sluitingstochtorganisatie bedankt Hemus voor de gastvrijheid. Foto van Lucienne
Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s. Bron: Alexandra T.

Het Baarnsch Lyceum komt roeien, 05 oktober 2023

Categorie: VERENIGING

Vandaag de zesde keer in het nieuwe schooljaar dat Het Baarnsch Lyceum langs kwam in het kader van SportPlus. De leerlingen waren verdeeld in 3 groepen en iedere groep kreeg twee keer een roeiles in een C4. Het is niet eenvoudig te leren roeien in 2 keer, toch pakken de meeste scholieren het snel op. Wonderbaarlijk hoe gelijk ze soms al kunnen roeien en meters kunnen maken tijdens de tweede les. Dank aan alle vrijwilligers o.a. de 5 sturen en 5 roeiers (5 x een C4) van vandaag maar ook die van de 5 lessen hiervoor.

Alexandra T.

Roei-examens met Pannekoeken, 04 oktober 2023

Categorie: VERENIGING

Op woensdag 4 oktober hebben we met de jeugd de roei-examens afgesloten
met pannenkoeken. Inmiddels wel een traditie te noemen.

De roeiers hebben allemaal ontzettend hun best gedaan. Inge was zeer
tevreden over de resultaten. Hiermee kunnen we het zomerseizoen met een
goed en voldaan gevoel afsluiten. En voor wat dit jaar niet is gelukt
geldt: volgend jaar weer een nieuwe ronde! Wie ook ontzettend hun best
hebben gedaan zijn de moeder van Nora, Meike en Nova, en de vader en
moeder van Stijn. Een top bakteam!

Super gewerkt en bedankt allemaal!

De Jeugd instructeurs

Nieuwe Eemleden bouwen een feestje en bedanken de instructeurs, 03 oktober 2023

Categorie: VERENIGING

Dinsdag 3 oktober 2023 kende een fantastische avond, met High Tea (lekkere hapjes, heel veel theepotten en mooie etagères) in de Recover.🫖🧁

Georganiseerd door wat we voor het gemak maar even Jaargang 2️⃣0️⃣2️⃣3️⃣ noemen: nieuwe leden die nog niet konden roeien en sturen en daar vanaf april ’23 al enthousiast mee bezig zijn.
Deze avond was een bedankje voor hun instructeurs en in het bijzonder voor de grote coördinator van de beginnersinstructie: Inge! Graag wil Inge iedereen de kans geven net zo van het roeien te genieten als zij altijd heeft gedaan en daarom heeft Inge ook dit jaar veel energie en tijd gestoken in het organiseren en uitvoeren van de beginnersinstructie en dat wordt zeer gewaardeerd, bleek ook vanavond!
Met de nieuwe roeiers hebben wij er een hele leuke club mensen bij waar wij niet alleen voor het roeien maar ook voor het verenigingsleven heel erg blij mee zijn. Het heeft zelfs al een nieuw lied (zie verder in dit bericht) en een nieuwe interimsecretaris (én kandidaat) voor het bestuur opgeleverd. Vooral zo doorgaan!!

Alexandra T.

“BWV De Eem”-lied, met dank aan onze tekstschrijvers Joy J. en Lisette R. en onze music master Jan Pieter G.
Klik op de foto voor een vergroting.
Klik op de foto voor een vergroting.
Klik op een foto voor een vergroting en blader door de foto’s.
Foto’s: van Eemleden

Een bijzonder ‘dank je wel’ aan alle instructeurs

In april zijn we met ongeveer 20 nieuwe leden gestart met roeien. Geen idee wat ons te wachten stond…doen we ff, beetje die ‘peddels’ op en neer, gezellig bijkletsen in de boot, paar lesjes en dan op naar Amersfoort roeien!

Niets was minder waar…
Twee lessen per week, 4/5 maanden lang, volledige concentratie, best spannend, regels leren, techniek onder de knie krijgen, wind, zon, jas aan, jas uit, bakboord, stuurboord, rood,
groen, rechtop zitten, benen, rug, armen of andersom?
Het is helemaal niet makkelijk, maar zoooo leuk! De sfeer in groep is super, we hebben wat afgelachen met elkaar en met de instructeurs.
Jahaaa, de instructeurs…zij waren en zijn onze rots in de branding, elke week weer, stapje voor stapje hebben zij ons de kunst van het roeien bijgebracht. En het was meer dan dat…na de les een kopje thee, uitleg, tips en vooral veel gezelligheid.
Hun enthousiasme voor de roeisport is absoluut overgesprongen op ons allemaal. We kunnen roeien, sturen, een boot reserveren, in het water leggen en er weer uithalen….slagklaar maken, slag klaar, GO! We zijn er klaar voor en hebben er zin in!

High tea
Met al deze nieuwe leden hebben we met heel veel plezier een high tea georganiseerd om de instructeurs te bedanken. Het idee ontstond na een les op donderdagavond en voor we het wisten hadden we een draaiboek nodig om het feest vorm te geven. Er kwam steeds meer creatieve input, zo leuk om dit te zien ontstaan in een groep met vrijwel allemaal mensen die elkaar in maart 2023 nog niet kenden.

Heel bijzonder!
Het werd een avond met heerlijke hapjes, prachtige tafelversiering, een geweldig lied en vooral verraste en lachende gezichten van de instructeurs en het bestuur. Wat hebben we er
met z’n allen van genoten!

Instructeurs…heeeeeel veel dank!
Namens alle nieuwe leden

Instructeurs…heeeeeel veel dank!
Namens alle nieuwe leden

Lied high tea

Nog ff snel wat eten, Voordat de boot gaat
Sjezen naar het clubhuis, Voordat de boot gaat
Wat was nou toch die code?, Van de voordeur
Alle dames plassen, Voordat de boot gaat
En als de boot gaat…..

Zet ik uit van t van vasteland
paar klapjes aan de stuurboordkant
Slagklaar maken, slag klaar en dan:
RROOOOEEII

Over de mooie Eem naar de grote Melm
Ga maar varen dan …., Laat maar lopen dan…
Buig goed in en uit, Zit recht in de boot
Bakboordkant is rood, En maak geen bokkenpoot

Wij krijgen week’lijks les
Steeds een andere instucteu-eur
En alles in hun vrije tijd
Met een goed humeur
Inge leefde op de club, Voor d’organisatie.
Wát zijn wij toch blij met jou, voor deze prestatie.

En als de boot gaat…..
Zet ik uit van t van vasteland
Paar klapjes aan de stuurboordkant
Slagklaar maken, slag klaar en dan:
RROOOOEEII

Over de mooie Eem naar de grote Melm
Ga maar varen dan …., Laat maar lopen dan…
Buig goed in en uit, Zit recht in de boot,
Bakboordkant is rood, En maak geen bokkenpoot
Tussenstuk gitaar
Ga maar varen dan …., Laat maar lopen dan…
Buig goed in en uit
Zit recht in de boot, Stuurboord is niet rood
En val niet in de sloot

Wij willen jullie danken, Voor jullie lessen
Wat een leuke sport toch! Lekker ont-stressen
We kunnen het nu ze-luf! Roeien en sturen
Vast-roeien-houden-light-paddle – slagklaar maken-slagklaar en sla niet om!

Een high tea om de instructeurs te bedanken
“Houden NU!
In de spanten (nieuwe leden gaan staan met hand aan de theepot)
Tillen gelijk (theepot omhoog in de hand)
Let op (buigen naar kopje)
Laat looooooopen (schenken)
Bedankt (theepot weer neerzeBen)
Zitten gelijk”
Inge extra in het zonnetje
Lied opgenomen in een professionele studio
Live gezongen door alle nieuwe leden

Lied: Een nieuw lied is gemaakt. Beluister het hier en geniet.

Klik op het plaatje om het lied te beluisteren.

Film: Nieuwe leden zingen instructeurs toe

Klik op de foto en daarna op de ‘Play’-knop >. De film duurt 3 minuten.

Eemhead, 30 september 2023

Categorie: ROEIEN

Op zaterdag 30 september 2023 hebben 38 roeiers en stuurlieden van De Eem deelgenomen aan de jaarlijkse Eemhead.  Deze wedstrijd, georganiseerd door onze zustervereniging Hemus werd door onze leden geroeid over een lengte van 5 km tussen de Grote Melm en Amersfoort. Vanuit De Eem waren er 8 inschrijvingen, waaronder de 3 achten die de vereniging heeft. De heren van de Cobi-acht in de categorie E/F wonnen hun klassement en kregen de medailles omgehangen door burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius. Na het terugroeien volgde voor de heren en aanhang van de Cobi-achten het traditionele pizzabakken op het terras van de vereniging.

Ploegen uit heel Nederland doen al 30 jaar mee aan de Eemhead met zowel de kleine nummers skiff en twee als ook de vieren en achten. De wedstrijd had behoorlijk veel belangstelling door toeschouwers vanaf de kant, boven op de Malebrug en bij de finish bij het clubgebouw van Hemus.

Maarten van der V.

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s. Bron: Alexandra T.

Bewegend beeld van de eerste heat (11:15 uur) en derde heat (15:45) met boten van De Eem

Opnames van de eerste heat, gestart vanaf 11:15

David

Nogmaals David

Kees

Johan en Michiel

Nogmaals Johan en Michiel

Combinatieboot met Anne

Klik op het plaatje van de poster en daarna op de film om de film te starten. Bron Alexandra T.

Opnames van de derde heat, gestart vanaf 15:45

Heren van de Cobi-8, team ‘Lucas’

Dames O8x+, team ‘Pita’

Nogmaals dames O8x+, team ‘Pita’

Heren 4x+, team ‘Roel M’ in de Kloek

Extra filmpje heat 1: Jason uit Arnhem roeit in Eemboot

Klik op het plaatje van de poster en daarna op de film om de film te starten. Bron Alexandra T.

Nog meer beeldmateriaal van de Eemhead 2023, met dank aan Alexandra T.

Foto’s van de Eemhead vind je hier:
Verder nog:
Uitslagen vind je hier:
» Uitslagen op Hoe snel was ik
De Baarnsche Courant maakte ook een artikel over de Eemhead:

Watersporters tonen solidariteit en behulpzaamheid, 30 september 2023

Categorie: ZEILEN

Afgelopen zomer bevonden onze zeilers zich regelmatig op de Loosdrechtse plassen vanwege hinder door het woekerende fonteinkruid op het Eemmeer. Deze locatie diende, vanaf medio juli, als een geschikt alternatief voor zeilen op open water. Op de Loosdrechtse plassen maakten we gebruik van zeer goed onderhouden Polyvalken van Jachthaven De Uitkijk.

Op een van die zomerse avonden waren er twee van onze teams aan het zeilen. Het was zo’n typische avond die watersporters goed kennen: actief met de elementen bezig zijn, boeiende gesprekken voeren in goed gezelschap en het moment rekken voordat je terugkeert naar de haven. Maar dat kan lastig zijn als plotseling de wind wegvalt. De peddels kwamen tevoorschijn en met een betoverende zonsondergang keerden de twee teams langzaam varend terug naar de haven.

Hoe fijn is het dan als twee motorsloepen op afzonderlijke afstand koers zetten naar onze boten en ons een sleep aanbieden? We waren verwonderd over deze spontane en hoffelijke behulpzaamheid!
Zo konden wij op deze avond ervaren dat de bereidheid van watersporters om elkaar te helpen en solidariteit te tonen een positief kenmerk blijft van de watersportgemeenschap. Dit is zowel van groot belang voor de veiligheid als voor het versterken van de gemeenschapsbanden in het algemeen. Op de foto onze beider sleepjes.

Nieuwe zeilinstructeurs (I-2), 30 september 2023

Categorie: ZEILEN

Op zaterdag 30 september hebben drie van onze enthousiaste zeilers met trots hun instructeursbevoegdheid I-2 behaald. Een hartelijke felicitatie aan Tiemen Tuinstra, Fabian Meijneken en Tim Kruiswijk! Eerder hadden zij al hun eigen vaardigheidsexamen CWO-kielboot III succesvol afgerond.
Hun instructeursopleiding begon in maart van dit jaar met een dag gewijd aan didactiek, waarin zij de nodige onderwijsvaardigheden opdeden. In de middag hebben ze met een stevig windje geoefend met proefcursisten. Gedurende het seizoen hebben ze meerdere lessen verzorgd, daarbij begeleid door Max Cals en Martine Kamstra. Nu hun instructeursopleiding is afgesloten met een interview, zijn de instructeurspassen inmiddels aangevraagd.
Dit is een geweldige prestatie en we zijn ontzettend trots dat zij hun zeilervaring en kennis weer gaan overbrengen.

Clubkampioenschappen zeilen 2023, 17 september 2023

Categorie: VERENIGING

De weergoden waren de zeilers van de Clubkampioenschappen op 17 september 2023 niet gunstig gezind. Er stond een zeer zwakke wind uit het noord-oosten. Na de briefing nam de eerste groep zeilers plaats in de boot en nam de helmstok ter hand voor de eerste wedstrijdronde. De wedstrijdbaan liep van het vlot dat diende als start- en finishlijn, naar de draaikom voor een spectaculaire bakboordsboeironding en terug naar de vereniging. De Buizerd en Big Bird wisselden op lage snelheid van plek 1 naar 2 en terug. Na ruim een half uur met spanning zeilen wist de Big Bird – met Bert en Joop – de Buizerd met een bootlengte te verslaan. Bij de start van de 2e ronde was de wind geminimaliseerd tot bijna nul. Het water was bijna zo vlak als een spiegel. Bij de start schoven de boten langzaam richting de draaikom. De Buizerd rondde als eerste de boei, maar onderweg terug naar de vereniging kwam de onvermijdelijke mededeling: de wedstrijd werd ingekort en uiteindelijk afgelast. In een sleepformatie gingen de boten terug naar de thuishaven, wat dan wel weer bijzondere foto’s opleverde van de Clubkampioenschappen zeilen. De jury heeft bepaald dat de Buizerd, die met ruime voorsprong in de wedstrijd lag door gaat naar de volgende (finale)ronde. De finaleronde – met team Joop en Bert S. tegen team Edy en Lyra – wordt vanwege gebrek aan wind op een nader af te spreken moment en locatie gevaren. Het bekendmaken van de winnaars van de Clubkampioenschappen zeilen 2023 laat dus nog even op zich wachten.

Rugnummers aan de waslijn en doop nieuwe C4+ Fuut, 17 september 2023

Categorie: VERENIGING

Dat heb je niet elke dag. Dit jaar voor het eerst na de roeiwedstrijd tijdens de clubkampioenschappen. Drijfnat was alles en iedereen.
Bij het oproeien regen en bij de start keiharde regen. Loodrechte stevige stralen water kletterden op (en in) de boten. Uiteindelijk zat iedereen letterlijk met de voeten in het water.
Nog nooit werd er zo snel aangelegd, waren er zoveel helpende handen om de verkleumde roeiers uit de boot te helpen en de boten weer naar binnen te brengen. Gelukkig kun je de meeste  boten omdraaien en loopt het water eruit. Dat krijg je dan over je heen maar… je bent toch al kletsnat.
Dat omdraaien ging niet bij de C3-en! Dat werd hozen en dat kostte wel even tijd.
Toen iedereen droge kleren aanhad en weer in de recover was, kon Bert Kranendonk drie prijzen uitreiken voor het onderdeel Roeien:
1. Cees Wesdorp kreeg de medaille en de club-cap, hij was de snelste senior.
2. Ook dit jaar sleepte de titelverdediger, Hendrik White, de medaille in wacht voor de snelste tijd bij de junioren.
3. Voor de snelste tijd overall werd de tweede medaille om de nek van Hendrik gehangen en de clubcap op zijn hoofd.

De nieuwe leden van 2023 zetten, met een professionele aanpak, een fantastische lunch neer. In twee uurtjes toverden ze een prachtige tafel tevoorschijn met een variëteit aan schalen. Het was dus daarna smullen.

Een fantastische afsluiting van een natte ochtend.

Voor de lunch heeft Bert van den Brink onze nieuwste aanwwinst gedoopt. De C4+ die ‘De Eem’ gaat vervangen kreeg bij de doop de naam Fuut.

Klik op de foto voor een vergroting.
Klik op de foto voor een vergroting.
Klik op een foto voor een vergroting en blader door de foto’s.
Foto’s: van Eemleden behalve foto Fuut met jong: die is van Elsemargriet via Pixabay.com

Na de doop was de afvaart van de nieuwe C4+.
Bekijk deze eerste afvaart van de Fuut, op 17 september 2023; gefilmd door Rick Bottenheft.

» Bekijk de informatie over de C4+ Fuut.

Klik op de foto en daarna op de ‘Play’-knop >.

Wherrytocht vanuit Roeivereniging Cornelis Tromp, 9 september 2023

Categorie: ROEIEN

Zaterdagochtend, 9 september, was het dan zover. Als nieuwbakken roeiers mochten we het water op in wherry’s.
Na het nodige heen en weer mailen over de voorspelde warmte, indelingen qua wherry’s en auto’s, verzamelden we vroeg in de ochtend bij ons eigen clubhuis. De dag begon met mist; een voorbode van onze dag? In Hilversum aangekomen moesten we dus ook nog even wachten voor we het water op mochten.
Na koffie, een korte uitleg, het te water laten van onze boten, en na een korte demonstratie over het wisselen van plekken in de boot op het water, kon ons avontuur beginnen.
Het kaartlezen was ‘een ding’. Eilandjes, afslagen, velden met waterlelies (uiteindelijk bleken we ook de waterlelietocht te hebben geroeid), rietkragen, kleine vaartjes waar je amper de boot kon keren, heen en weer, terug naar het kanaal, een volgende afslag … voor ons nieuwelingen ging een wereld open hoe te manoeuvreren op het water. De captains hielden het hoofd koel ondanks de warmte en begeleidden de roeiers en stuurlieden met geduld langs en door de obstakels.
De vennijnige muggen tijdens de hoognodige lunchbreak mochten de pret niet drukken.

De geplande bestemming is die dag niet bereikt, maar voor ons was dit een fantastische, gezellige en leerzame dag. Dank aan onze captains.

Alexandra van Kraaikamp

Reddingsfestijn 2023, 2 september 2023

Categorie: VERENIGING

Geslaagd !!!
Dat was het zeker, deze editie van het Reddingsfeest op zaterdag 2 september.

Ondanks dat de verschillende weer-appjes vooraf allemaal een andere voorspelling gaven, hebben we een mooie droge dag gehad op het vlot.
En ook het water werkt mee. Want voor een watertemperatuur van 18 graden mag je in deze tijd van het jaar je handen dichtknijpen.

Na de opening door onze voorzitter werden de 25 deelnemers getrakteerd op een aantal mooie demo’s.
Het festijn trapte af met het op twee manieren inklimmen in een zeilboot en het inklimmen in een van de coachboten.

Vervolgens kwamen de skiffs op het water om een demo te verzorgen van het maken van een eilandje. Na deze demo was het tijd om het zelf te proberen.
Oefening baart kunst en er volgden een aantal geslaagde pogingen. En dat is mooi, want het maken van een eilandje kan zo maar zorgen dat er in de praktijk een veilige redding kan plaatsvinden!

Daarna was het tijd voor de demo van het inklimmen in skiffs en een LiteBoat. Ook dit is daarna in de praktijk beoefend door de deelnemers.

Opvallend en heel mooi om te zien dat er veel leden waren die pas dit jaar zijn begonnen met roeien. En dan al in een skiff of in een LiteBoat kunnen klimmen. Petje af hoor!
En voor diegene die nét niet in de boot kwamen: Volgend jaar is er ongetwijfeld weer een Reddingsfestijn en gaan we meer tijd en aandacht besteden aan de skiff en de LiteBoat.

Er waren twee toetjes op het eind van het festijn. De eerste was de mogelijkheid om mee te varen in een acht, en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.
Na het opruimen van de boten was het tijd voor het tweede toetje. Nou ja, eigenlijk meer soep met brood dan.
In ieder geval een lekkere warme opkikker voor hen die te water waren gegaan. En er was sowieso meer dan voldoende dus gelukkig heeft iedereen lekker kunnen smikkelen.

Oh en ja… Die paar blauwe plekken van het inklimmen? Die nemen we allemaal voor lief. Want liever beurs en veilig dan ongeoefend op het water, toch?

Enthousiast geworden en wil je het volgend jaar ook proberen? Houd de activiteitenkalender, de Actueem en de posters te zijner tijd dan in de gaten.

De veiligheidscommissie

Klik op een foto voor een vergroting en blader door de foto’s
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.

Eemland1 interviewt Kees van Bueren, 1 augustus 2023

Categorie: VERENIGING

Kees: “De Eem meandert flink omdat hij altijd in het wild heeft kunnen stromen.”

“Roeien is als een liedje, met een voortdurend ritme van stilzitten en hard trappen.”

Op dinsdagochtend 1 augustus 2023 gaf Kees van Bueren een interview bij radio Eemland1 over 100 jaar BWV de Eem, onze rivier, het roeigevoel en nog veel meer.

Interviewer Arjan Klaver begint het interview met het eerste couplet van ons JubilEEMlied.
» Lees en zing het lied mee!

(Klik op de link hieronder, en klik daarna op het pijltje > onder de foto met de eeuwboeken om het interview te beluisteren.)
» Naar het interview met Kees  (Opent in een nieuw tabblad)

Ploegroei-examen, 8 juli 2023

Categorie: ROEIEN

Voor de vakanties losbarstten deden 15 van 21 nieuwe leden hun eerste roei-examen. Bijzondere omstandigheden! Geen water voor het vlot maar een ‘grasveld’. Uiteraard ging het niet om gras maar om kroos en niet zo’n beetje. De halve Eem was groen en dat roeit toch anders. ‘Vastroeien’ zorgde voor bergjes kroos achter je blad en dan lig je zo stil.
In vier C-scull-boten sloeg men zich toch dapper door deze brei heen. Een vijfde boot ging vol goede moed in een C-boord-boot het water op.
BO2 – 3 geslaagde kandidaten
PS2 – 15 geslaagde kandidaten.
In totaal slaagden deze dag dus 18 personen. Vier ervan namen (kroos of geen kroos) toch een vreugdeduik in de Eem. Wordt dat een traditie na elk examen?

Drie RI-2 cursisten rondden deze dag ook weer een onderdeel van hun cursus af.

Eerder deze maand werd er 3x het 2e stuurniveau behaald, 4x SS2 afgetekend en 1x theorie afgerond.

Allemaal van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat. Op naar de volgende stap!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Een fantastisch Eeuwfeest, 1 juli 2023

Categorie: VERENIGING

Een zeer tevreden Eeuwfeestcommissie wil via deze weg HEEL HARTELIJK BEDANKT zeggen tegen iedereen die eraan bijgedragen heeft om er samen inderdaad een SPETTEREND EEUWFEEST van te maken!
“Door extra handen, meedenken achter de schermen, alle PR en jouw komst…Wat zijn jullie in groten getale gekomen en wat hing er een gewèldige, feestelijke sfeer! Een TOP-feest om met veel genoegen op terug te kijken.”
de Eeuwfeestcommissie

——————————-

Heb jij ook zo genoten van ons fantastische EEUWFEEST? Het was in één woord GEWELDIG! Daar praten we nog jaren over! De dames van de Eeuwfeestcommissie hebben echt een waarlijk huzarenstukje geleverd. Dit waren enkele hoogtepunten: een super gave band met swingende muziek waar we heerlijk op hebben gedanst, een roulettetafel waar je je verkregen fiches kon vergokken, een kunstwerk dat aan de vereniging werd uitgereikt door de Eeuwfeestcommissie, de tijd hebben en nemen heerlijk met mensen uitgebreid te babbelen waar je anders niet de tijd voor neemt, een schitterend en feestelijk aangekleed clubhuis en nog veel meer!

Eén van de gezelligste hoogtepunten was de fotocabine. Feestelijk uitgedost kon je met je team op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Dat was echt hilarisch!

Bekijk hier de foto’s uit de fotocabine en haal je eigen foto’s op!
LET OP!: Om in de galerij te komen heb je een wachtwoord nodig. Dit wachtwoord is: 100JaarRoeienOpDeEem
» Klik op de Fotobooth van het Eeuwfeest

Bekijk hieronder ook de foto’s en filmpjes die Eemlid Murk Vlietstra heeft geschoten.

Klik op een foto en blader daarna door de foto’s van Murk Vlietstra.
Klik op de foto en bekijk de film gemaakt van de beelden van Murk Vlietstra.

Toch een beetje Natroviweemus 2023, 21 juni 2023

Categorie: VERENIGING

“Tot volgend jaar! #HEMUS”

Op 21 juni was gepland de Natroviweemus 2023 te houden bij BWV de Eem. Door tegenvallende belangstelling is dit mooie evenement, traditioneel gehouden rond de langste dag van het jaar, niet doorgegaan.
Onze collega-roeiers van Hemus lieten zich door deze cancelling niet weerhouden bij ons op bezoek te komen. Gezien de foto’s was het toch nog gezellig. En….schrijft Hemus op Facebook: “Hoezo geen #natroviweemus? Met drie boten naar BWV De Eem aan de bitterballen. Volgend jaar gaan we de strijd aan!” Mooie belofte: volgend jaar met ons allen naar Hemus, voor de volgende Natroviweemus!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

“Out of the blue”, 16 juni 2023

Categorie: VERENIGING

16 juni mochten we het nieuwe vlot in gebruik nemen. Hieronder wat er allemaal afspeelde rond de bouw en ingebruikname.

Het nieuwe vlot is feestelijk geopend op vrijdagmiddag 16 juni 2023! Met bubbels en een korte uitleg over de vernieuwingen en verbeteringen. Wat ziet het er mooi en groot uit. Optisch want het is maar 40 centimeter langer…Hulde aan Bert (vd B) en Bert (K, voorzitter) die er iedere dag bij waren….en natuurlijk aan de mannen die het echte werk deden. Zoveel gedaan in 3 weken, volgens de voorzitter hadden het er ook zes kunnen worden. Roeiers die morgen, 17 juni aan de slag gaan…geniet! Tot slot: we hebben ook nog nieuwe tafels op het terras.

Wat ging er allemaal aan vooraf?
Bijvoorbeeld deze berichten: Actueem van april ’23: …de verbouwing gaat binnenkort beginnen: in de laatste week van mei krijgen we een nieuw vlot…De leverancier is MRS Waterbouw BV die ook onze roeibak heeft geleverd. Het nieuwe vlot is van hetzelfde materiaal. Met de nieuwe brug over de volle lengte, wordt het een stevig en toegankelijk vlot. Er is uitgebreid onderzoek gedaan en dit vlot kwam daar als meest geschikt uit. Ook de goede ervaringen van Willem III in Amsterdam hebben bijgedragen aan dit besluit.
En in de Actueem van mei: Wegens vervanging van het vlot en renovatie van de kadewand kan er niet gevaren worden van dinsdag 30 mei tot en met vrijdag 9 juni. Het terrein is dan gesloten. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, kan er weer geroeid worden vanaf zaterdag 10 juni. Houd de website in de gaten! De zeilboten liggen tot nader bericht bij het Raboes.
En op Facebook van 27 mei: Nog morgen en overmorgen roeien en dan is het blauwe vlot verleden tijd en kunnen we even 10 dagen niet het water op. Sommige roeiboten gaan in de revisie. De zeilboten liggen tot nader order bij het Raboes. De ergometers zijn wel te gebruiken.
Het werd uiteindelijk 16 juni dat het vlot gereed was. In de extra Actueem van 7 juni staat dit artikel: Helaas moeten we melden dat het renoveren van de kadewand meer tijd vergt dan gepland, waardoor het nieuwe vlot deze week nog niet geplaatst kan worden. Dat gebeurt vanaf maandag aanstaande. Roeien kan pas weer vanaf het weekend van 17 juni. Heel jammer met dit mooie weer, maar het is niet anders. Het blijkt dat alle ankers waarmee de kadewand vast zit, moeten worden vervangen omdat ze bijna doorgerot zijn. Dat is ook de oorzaak van het zichtbaar wijken van de kade. Ook blijkt er veel puin in de grond te zitten en troffen we een oude houten kadewand en een stenen zwembadrand aan die enorm in de weg zitten. De huidige werkzaamheden bleken dus nog meer nodig dan verwacht, maar na de renovatie kan de kade weer decennia veilig mee. Het gevolg is wel dat het nieuwe vlot in plaats van vandaag (7 juni) pas maandag kan worden gemonteerd. Daarna wordt het jollenveld gerepareerd en kunnen we het terrein weer gebruiken en het water op.

Collegavereniging Hemus hielp ons geweldig uit de brand.
Om toch te kunnen roeien schieten onze vrienden van Hemus ons te hulp. Er zijn bij Hemus mogelijkheden te roeien met gestuurde C-boten en met onze eigen gladde skiffs en gladde dubbeltweeën. Ze liggen 31 mei in het zonnetje op de Hemus-kade. Onze beginnende roeiers kregen les bij Hemus. In onze eigen C4 Kokopelli en in de Dijkje, Koppelpoort, Zuiderzee en de Hete Choco van Hemus. Even wennen die nieuwe namen. Behalve C4’en mochten we soms ook nog een roeister lenen: Fenna bedankt!
Het waren veelal wonderschone roeiavonden daar bij Hemus. Behalve instructie konden ook de ervaren roeiers daar aan de bak.
Op 4 juni was ons voorheen blauwe vlot en kade een groot beachveld. Wel passend bij het warme weer.
Zoals je kunt zien, besteedt ook de Baarnsche Courant een artikel aan ons nieuwe vlot.

In de fotoreportage zie je de verschillende fasen terug. Ons ouwe blauwe vlot, roeien bij Hemus tijdens de bouw, de ontwikkelingen van het nieuwe vlot en de officiële ingebruikneming op 16 juni

Helaas is het niet mogelijk de bron van alle foto’s te vermelden. Dank aan Kees van de Vendel en Murk Vlietstra die heel mooie plaatjes schoten die je in de fotogalerij tegenkomt. Sommige foto’s zijn onscherp. We hebben besloten ze toch op te nemen om een volledig beeld te krijgen van deze gebeurtenis.
Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

3x “Proef het Zeilen”, 9 en 22 mei en 14 juni 2023

Categorie: ZEILEN

Dit jaar (2023) nieuw: 3x Proef het zeilen. Wij organiseerden voor alle deelnemers drie onvergetelijke avonden op de Eem en ons zomeravond-terras. Elk lid kon daaraan deelnemen. Je kunt je zonder enige zeilervaring inschrijven voor een van de avonden, omdat op iedere zeilboot een ervaren captain aan boord is.
In een ontspannen sfeer proef en ervaar je de stilte en de wind die je meeneemt over onze prachtige Eem. De drie avonden waren dinsdag 9 mei, maandag 22 mei en woensdag 14 juni, telkens van 19.00 tot 20.30 uur.

Zoals te zien is op de foto’s, waren de avonden vooral een gezellige kennismaking met elkaar en met het zeilen. Dit was precies het beoogde doel van deze zeilavonden. Het idee is ontstaan binnen de zeilcommissie om het inloopzeilen een nieuwe impuls te geven, met als doel het bevorderen van ploegzeilen en het snel integreren van nieuwe leden binnen de vereniging.

Met vriendelijke groet,
Do, Catelijne en Jack

Afscheid Jaap Akkermans van Zeilcommissie, 10 juni 2023

Categorie: VERENIGING

Onlangs, op 10 juni 2023, hebben we afscheid genomen van een bijzonder lid van de zeilcommissie, Jaap Akkermans. We willen zijn productieve bijdragen en enorme inzet voor het zeilen binnen de vereniging benadrukken. We kijken terug op zijn bezielende leiderschap als voorzitter en secretaris binnen de commissie, waarbij hij altijd klaarstond met zijn nauwkeurigheid en kennis van zaken. Bovendien heeft hij zich enorm ingezet voor het opleiden van onze leden, met theoretische lessen en meteorologie of het berekenen van weersveranderingen. De zeilcommissie zal moeilijk iemand vinden met zoveel kennis en ervaring. Naast dit alles is Jaap ook een buitengewoon aimabel mens.
Om dit te vieren, zijn we samen met Jaap gaan varen op een sloep op de Loosdrechtse Plassen en de Vecht. Het was een mooie setting voor een gezellig samenzijn met Jaap. We hopen dat het goed gaat met Jaap en we kijken ernaar uit hem weer terug te zien aan boord van een van onze zeilboten.
De leden van de Zeilcommissie

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Grote Jubileum Roeitoertocht, 4 juni 2023

Categorie: ROEIEN

Roeitoertocht dwars door onze provincie-hoofdstad

Vandaag, 4 juni 2023 vond de Jubileumtocht van 27 kilometer plaats. Vanaf Viking in Utrecht rondje Singel en dan door naar Amelisweerd op en neer. Goed geregeld en schitterend weer. Met prachtig zangoptreden onderweg en picknick op het landgoed van Amelisweerd. Twee keer moest er ook iets binnen worden gehengeld al roeiend: een snacktasje en domtorentjeschocola. Mooie tocht. Hulde aan de drie ‘Minnies’ die het geregeld hadden. En Viking bedankt voor de wherrys en de aardige begeleiding. Foto’s: van diverse deelnemers.

Lees hieronder het verslag van Sabine en Murk.

Eindelijk, na 100 jaar wachten heeft de jubileumtoertocht op 4 juni 2023 plaatsgevonden!

De bij voorbaat al legendarische jubileumjaartocht was al voltekend voordat de e-mail iedereen had bereikt; sneller dan de digitale snelweg dus. De organisatie, bestaande uit Charlotte, Margreet en Minka (geheimzinnig de drie Minnies genoemd) hebben hun plaats zelfs afgestaan om de vijf wherries volledig te bemensen met toerroeiers. (De Minnies hadden de tocht in de voorbereiding al twee keer geroeid…) En de hooggespannen verwachtingen werden ruimschoots overtroffen!

Na het verzamelen op vereniging, vertrokken wij (met Marijke in de bezemwagen) om 8 uur naar roeivereniging Viking in Utrecht. Daar werden wij vorstelijk ontvangen met koffie en taarten en werden de laatste instructies gegeven aan roeiers en captains. Ook kreeg elke boot de vraag om tijdens de tocht uit te vinden waarom de organisatoren de Minnies werden genoemd: roei- en denkwerk dus! De wherries van Viking waren de dag ervoor uit Italië wedergekeerd en zagen er prachtig uit: vier houten boten en één polyester. Zo begon de tocht eerst over het rechte kanaal van de Vaartsche Rijn naar de Utrechtse grachten. In de grachten waren de sporen van de Pride van 3 juni goed te zien, veel kleuren ballonnen en andere plastic soup waren onderdeel geworden van het uitzicht, wat de pret echter niet drukte.

Want wat een mooie stad vanaf het water! De singel loopt nu volledig rond Utrecht en biedt een prachtig uitzicht vanaf het water, van de Stadsschouwburg tot de Oranje Brug en van Tivoli Vredenburg tot Lepelenburg. Maar daar bleef het niet bij: onderweg zorgde de organisatie voor mooie momenten! Zo werden de roeiers een halt toegeroepen en werd er een heus A-capella zangconcert gegeven door het internationaal vocaal ensemble Amusing. Verderop werden Eemtasjes met eten en drinken met een hengel aangereikt, waarna we de tocht vervolgden richting het landgoed Rhijnauwen, de stad verlatend.

Bij Rhijnauwen werden we wederom vorstelijk ontvangen door de toercommissie (de drie Minnies) en kwamen er opnieuw stukken taart op tafel, kon iedereen even uitrusten en lunchen op een rijkelijk versierde plek in de schaduw, want de zon scheen de hele dag volop! Op de terugweg naar Utrecht werden onze stuurmanskunsten nogmaals goed op de proef gesteld: veel suppers, zwemmers en onervaren huurkanoërs kruisten letterlijk onze weg, soms akelig dichtbij.

En ook nu weer werden we verrast: deze keer met chocolade domtorentjes, aangereikt met een hengel en emmer door de Minnies. Snel genieten dus, want chocolade smelt… Met een tevreden gevoel meerden we aan bij Viking om aldaar de borrelhapjes, inclusief Fruitellabootjes, al te zien staan. Tijdens de gezellige afsluitende jubileumborrel kwam de link naar de Minnies boven water: Minnie bestaat namelijk ook 100 jaar in 2023! Al met al een zeer geslaagde toertocht: wij danken de Minnies hartelijk, en schrijven ons alvast in voor de volgende!

Sabine & Murk

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

De Eem op bezoek bij Hemus, 1 juni 2023

Categorie: VERENIGING

10 Eem-leden volgen workshop over roeifouten

Tien Eemleden mochten vandaag bij Hemus meedoen aan een workshop over roeifouten. Roeien is vooral duwen met je voeten en hangen met je armen leerden wij. Het woord trappen was verboden: je moet je kracht op het voetenbord als pindakaas over je haal uitsmeren en niet met een trap in 1 keer alles geven. Voor geïnteresseerden: alle roeifouten zijn terug te vinden op https://roei.app/roeifouten.
Eigenlijk kun je in plaats van fouten beter spreken over verbeterpunten. Zelfs toproeiers maken fouten en winnen toch medailles, als ze de boot maar goed laten lopen.

Belangrijke tip: buiten de boot krachttraining doen en oefeningen zodat je benen, romp, buik en rug sterk worden. Ga bij een zittend beroep ook een paar keer per uur ‘sterk zitten’ op je bureaustoel.

De workshop werd gegeven door Theo van den Broek van Saar Rowing Center. Al eerder waren er bij Hemus workshops, van stichting Roeicoach, onder andere over ergometeren. En binnenkort start Hemus een proef met ‘Coach de coach’.

Zie voor meer informatie: https://roeicoach.com

2e Pinksterzeiltocht, 28 en 29 mei 2023

Categorie: ZEILEN

Fabian, Casper en Marijn winnaars 2e Pinksterzeiltocht

Op zondag 28 mei om exact 10:30 uur klonk het startsignaal vanaf het wedstrijdschip over het Eemmeer voor de 2e editie van de Pinksterzeiltocht. De verenigingsboten inclusief bemanning straalden in aanloop naar de startlijn. Het was een zonnige ochtend met een kracht van de Noordoostenwind 3 Bft met vlagen naar 4 Bft.

Na de start zetten de zeilboten koers richting het Nijkerkernauw. Spanning wie met de juiste zeilstanden de meeste snelheid uit de boot kon halen. Sommige deelnemers haalden een voorsprong bij het naderen van de Nijkerkersluis. Na de sluis, waar kort niet gezeild werd, was het een eind opkruisen in het Nuldernauw richting Zeewolde. Een heuse strijd wie het scherpst aan de wind kon zeilen volgde tussen de Randmerenzeilboten met jeugdleden. Beide zeilboten naderden haast gelijktijdig de finishlijn. Uiteindelijk moest de Buizerd de Big Bird met bemanning Fabian, Casper en Marijn met een minimale voorsprong voor laten gaan: de Big Bird finishte als eerste om 14:20 uur bij De Zegge. Daarna volgde de Buizerd en enige tijd later ook de Valk. Na de wedstrijd werd er gezwommen en recreatief gezeild op het Wolderwijd.

Bij de gezamenlijke barbecue op de camping in de Bolhaven ontving iedere deelnemer een 2e Pinkstertochtmedaille en ging de trofee naar de winnaars. ‘s Avonds wakkerde de wind aan en trotseerden enkelen het Wolderwijd gevuld met golven en schuimkoppen.

De volgende dag was het schitterend zeilweer en voer de groep terug met de wind mee richting jachthaven ’t Raboes en Huizen. Iedereen genoot en het leverde prachtige plaatjes op. De organisatie (Max) bedankt wedstrijdschip zeiljacht Inschot met schipper Paul.

De organisatie nodigt alle (zeil)leden van BWV De Eem uit om deel te nemen aan de 3e editie van de Pinksterzeiltocht op 19 mei 2024 in eigen of verenigingsboot! Tot dan!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Elfstedentocht, 19 en 20 mei 2023

Categorie: ROEIEN

Vrijdag 19 mei ging team XtrEEM vanuit Baarn op pad voor het roeien van de vermaarde elfstedenroeimarathon. Jaarlijks op de vrijdag(nacht) en zaterdag na Hemelvaartsdag maken zo’n honderd binnen- en buitenlandse estafetteteams en integraalroeiers hun opwachting om de 210 kilometer binnen 24 uur af te leggen.

Op het terrein van roeivereniging Wetterwille hebben we eerst onze boot de Pikkewyn ‘Slotermeer-proof’ gemaakt met spatschermen, extra drijfvermogen, een pomp en verlichting voor de nacht. Op de punt stond onze mascotte, een luiaard. Zijn maatje was bij Simon, die dit jaar na een knieoperatie niet mee kon maar er zo toch bij was. Na een gezamenlijke picknick met heel veel lekkere koolhydraten, was om acht uur ’s avonds de start in de Prinsentuin in Leeuwarden wat een waar festijn was met 96 boten.

We gingen lekker van start, de eerste wissel bij Wyns en door naar de eerste stad: Dokkum. De dagploeg was intussen naar de camping gereden voor een paar uur slaap en de nachtploeg wisselden elkaar af. We roeiden over lange donkere vaarten onder een prachtige sterrenhemel. Na Sneek en IJlst trad de dagploeg weer aan (na de gebakken eieren van Rob) en mocht de nachtploeg de tentjes in.

Intussen was de wind aangetrokken en moest het Slotermeer worden overgestoken. Daarna de smalle Luts wat een speciale techniek vereist en door naar Hindelopen en Stavoren. Het was noord-oostenwind windkracht 5, dus vanaf daar was het trappen geblazen. Gelukkig waren na Workum weer alle roeiers actief en konden we elkaar geregeld aflossen. We hadden een snel systeem van wisselen en dat verliep als een zonnetje. Onze superchauffeurs Kuuk en Ties brachten ons telkens op tijd naar de juiste wisselplek zodat er steeds weer frisse roeiers klaarstonden om het over te nemen.

Zo gleden de steden aan ons voorbij en verzamelden we de stempels van Bolsward, Harlingen en Franeker. We hebben elkaar vanuit de vele waterkanten aangemoedigd, er werden ijsjes gegeten en hier en daar was er tijd voor een hazenslaapje. Friesland was op z’n mooist met zon, wind en de geur van vers gemaaid gras. Vervolgens terug naar Leeuwarden en met een ferme eindsprint gingen we over de finishlijn in een tijd van 23 uur en 2 minuten. Dat was goed voor een 44e plaats. 22 boten hebben het dit jaar door de harde wind niet op tijd gehaald.

We hebben nu zes jaar meegedaan en het lukt ons steeds weer om een beetje progressie te maken. Wat een topteam en wat een boel gezelligheid ieder jaar weer! Moe maar voldaan konden we na een borrel en de roeiersmaaltijd met ons kruisje op zak, huiswaarts keren en staat de datum van volgend jaar alweer met potlood in de agenda’s.

Groeten van team XtrEEM 2023 Edy, Ilonka, Kitty, Willem, Ingmar, MarianvZ, Ingrid, Evert-Jan, Frederieke, Albert, MarianV en Carla

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

“The Art of Rowing”, 15 mei 2023

Categorie: VERENIGING

Auguste Renoir, Claude Monet, George Seurat, Sam Drukker, Winslow Homer, Thomas Eakins. Afbeeldingen van hun werk en anderen hangen in een fraai design aan de grote muur van de Recover. Je ziet er roeiers, roeiboten en nog meer roeiers en roeiboten in allerlei stijlen, vormen en maten.

Waar komt de inspiratie om roeiers te schilderen vandaan? Waarom is er juist aan het eind van de negentiende eeuw zoveel roeikunst gemaakt? Welke cultuuruitingen met roeikunst zijn er nog meer te vinden in de literatuur, in de architectuur, in de filmkunst en in de muziek? Hoe verhouden die uitingen zich tot de roeisport die wij nu beoefenen?
Vragen, vragen, vragen. Kees van Bueren en de aanwezigen in de Recover gaan ermee aan de slag op 15 mei in de avond tijdens de presentatie van Art of Rowing.

Kees van Bueren, die een vaste rubriek over roeikunst in het landelijke blad Roei! verzorgt, geeft deze avond informatie over de kunstwerken. Maar je werd ook in de gelegenheid gesteld mee te praten en je visie op die kunst te delen met anderen. Dat geldt ook voor de roeitechniek die je op de afbeeldingen ziet. Kees vertelde boeiend aan de hand van zijn presentatie over de kunst van roeien en het voorkomen van roeien in de kunst. Het was een leuke, interactieve en verrassende avond waarbij ruim dertig leden en andere geïnteresseerden een geanimeerd programma kreeg voorgeschoteld.

The Art of Rowing, the movie

Ook de aankondiging van de première van de mooie film ‘The Art of Rowing’, gemaakt door Eemlid Frank van Eijk was een hoogtepunt. “T’is een fraai staaltje roeifilmkunst.”

» Beleef je eigen online filmbeleving met The Art of Rowing en ga er op je gemak 21 minuten voor zitten.

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Verslag Openingstocht 2023, 15 april 2023

Categorie: VERENIGING

Hierbij een verslag met foto’s over deze mooie dag

Voor de leden die er niet bij waren zal blijken uit onderstaande verhaal en de fotoserie dat we terugkijken op een geslaagde openingstocht met lekker zonnig weer en een heerlijk ontspannen verenigingssfeer.

Afgelopen zaterdagochtend 15 april verzamelden ruim zestig roeiers en zeilers zich om een uur of acht op het vlot voor de openingstocht. De zeilers gingen druk in de weer met het strijken van de masten, de roeiers gingen op zoek naar de andere leden waarbij ze in de boot waren ingedeeld. Dit laatste gaf her en der wat humoristische effecten op het vlot!

Eén voor één gingen de twaalf roeiboten, drie zeilboten en de cateringboot op weg naar het Raboes. Voor veel nieuwe leden was het de eerste keer om verder dan het Ocrieteiland te varen, wat het voor hen extra leuk maakte. Wat het voor iedereen erg leuk maakte was het zonnige weer!

De eerste roeiboot die aankwam bij het Raboes werd bemand door een ervaren ploeg, de hulptroepen, speciaal ingeseind om de andere boten te assisteren bij de aankomst bij het Raboes en bij het uit het water halen van de meeste C-boten. Dat laatste was deze keer nodig gezien het grote aantal roeiboten en omdat de steiger waar we normaal bij de openingstocht aanleggen grotendeels bezet was door net te water gelaten kajuitjachten.

De catering boot ‘Stormvogel’ had een geweldige maaltijd met onder andere croissants, heerlijke gesmeerde broodjes en hardgekookte eieren meegebracht om na gemiddeld vijf kwartier varen bij het Raboes te kunnen nuttigen. Geweldige plek om te eten, chillen en te praten met andere leden!

Na het aangename vertoeven bij het Raboes verliep het één voor één te water laten van de boten net zo gesmeerd als het uit het water halen. De noordenwind was aangetrokken, geweldig voor de zeilers maar ook voor de roeiers was het vooral een lekker zetje in de rug, al gaf het wel wat onrustig roeiwater op het eerste stuk van de terugweg.

Terug in Baarn stonden de inmiddels bij de meeste leden welbekende jubileumgebakjes weer voor ons klaar en konden we op ons eigen terras in de zon napraten over deze geweldig geslaagde openingstocht. Het zomerseizoen kan nu echt beginnen!

Met veel dank aan de catering-ploeg, de hulptroepen en de havenmeester van het Raboes. Daarnaast dank voor de –meest gevraagde- adviezen van leden die deze tocht eerder georganiseerd hebben en ook voor de noodreparatie aan de stuurstoel van de Drieteenmeeuw (zat lekker)!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.
Klik op de foto voor het filmpje.

“We zingen, feliciteren, genieten van kunst en de koninklijke erepenning, …”, 29 maart 2023

Categorie: VERENIGING

Seada van den Herik sprak ons toe op de Jubileumreceptie.

Eén van de zeer gewaardeerde sprekers op de jubileumreceptie voor genodigden, op zaterdag 25 maart, was voorzitter van de KNRB, Seada van den Herik. Seada poste daarna een bericht op Facebook, wat we je hier presenteren. Dank je wel Seada!

“100 jaar roeien en zeilen bij BWV de Eem in Baarn. Dat mag uitbundig gevierd worden met bevriende verenigingen en o.a. de wethouder [wethouder Hugo Prakke, red.]. Voorzitter Bert Kranendonk bedankt alle betrokken vrijwilligers. We zingen, feliciteren, genieten van kunst en de koninklijke erepenning, een lustrumlied en heerlijke hapjes.

De Eem is al jaren stabiel op 450 leden en heeft een mooie volle botenloods. Dit jaar organiseren ze een ‘Eeuwig Jong’ thema wedstrijd met bevriende verenigingen, [de Natroviweemus, red].

Ook duurzaamheid is een belangrijk thema met zonnepanelen, warmtepomp en vervangen van alle dieselmotoren van de begeleidende bootjes.

Met de waterschappen en Amersfoortse Roeivereniging Hemus samen wordt het gesprek gevoerd om van de rvier de Eem een soort ‘fietsstraat’ te gaan maken. Een straat waar fietsers en wandelaars voorrang hebben op gemotoriseerd vervoer. Dus een water waar recreatieboten zonder motor voorrang hebben op scheepvaart. Dat idee steunen we als KNRB graag voor verdere uitwerking. Past ook bij de Nederlandse roeiwaterkaart.

Kees van Bueren deelde zijn blik op the Art of Rowing. En met bezoekers van de receptie sprak ik over de mooie dynamiek bij algemene verenigingen met veel masters en vrijwilligers.

Tot slot is een fantastisch lustrumboek gemaakt met filmpjes erin. Ja ook ik was daarover verwonderd. Maar het zijn QR codes naar filmpjes. Slim bedacht.”

Jubilerende BWV de Eem ontvangt de Koninklijke Erepenning, 22 maart 2023

Categorie: VERENIGING

Koning Willem-Alexander heeft besloten de Koninklijke Erepenning toe te kennen aan BWV de Eem ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan.

De Koninklijke Erepenning is door burgemeester Röell van de gemeente Baarn zondag eind van de middag uitgereikt tijdens de feestelijke Ledenreceptie in de Speeldoos. Voorzitter Bert Kranendonk gaf de burgemeester als dank voor zijn komst naast een bloemetje ook de jubileumverenigingscap.

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan (sport)verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De Koninklijke Erepenning wordt slechts verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van de vereniging of instelling.

Foto: Caspar Huurdeman, bewerking met confetti door communicatiecommissie

Eemboek en eeuwfilms zijn te bezichten, 19 maart 2023

Categorie: VERENIGING

Groot nieuws. We kunnen het Eemboek bewonderen, waar we zo lang naar hebben uitgekeken. In het boek vind je een QR-code. Deze verwijst naar de pagina Eeuwfilms, waar je kunt genieten van allemaal oud beeldmateriaal. Geniet ervan!

» Direct naar Eeuwfilms.

Jubileumreceptie één groot feest, 19 maart 2023

Categorie: VERENIGING

Louter hoogtepunten op de Jubilemreceptie voor leden in De Speeldoos

Eindelijk was de grote dag aangebroken. 1 Dag voor ons 100-jarige bestaan mochten we tijdens de receptie de verjaardag gaan vieren. Omdat woorden hier tekort schieten, gaan we vooral veel plaatjes laten zien.

Dank voor de foto’s aan Caspar Huurdeman (titelfoto burgermeester met jubileumcap), Alexandra Tom en Neel van Suchtelen.