Foto’s en verslagen bij De Eem, of van deelname van Eem-leden elders

De verslagen zijn onderverdeeld in de rubrieken Roeien, Zeilen, Vereniging en Overig.

De bron van elke foto op deze pagina is niet vermeld. Meestal betreft het aanlevering door een deelnemer van de activiteit.

Overzicht van Roei-evenementen

2023

Zaterdagochtend, 9 september, was het dan zover. Als nieuwbakken roeiers mochten we het water op in wherry’s. 

» Verslag van de tocht bij Cornelis Tromp.

Zaterdag 8 juli kregen de dit jaar beginnende roeiers de kans hun kunsten te laten zien bij het ploegroeien. Ale kandidaten slaagden voor het examen en behaalden hun bevoegdheid PS2. Goed gedaan!!

Roel Marien maakte er mooie kiekjes van.

» Verslag van het Ploegroei-examen op 8 juli

Eindelijk, na 100 jaar wachten heeft de jubileumtoertocht op 4 juni 2023 plaatsgevonden!

De bij voorbaat al legendarische jubileumjaartocht was al voltekend voordat de e-mail iedereen had bereikt; sneller dan de digitale snelweg dus. De organisatie, bestaande uit Charlotte, Margreet en Minka (geheimzinnig de drie Minnies genoemd) hebben hun plaats zelfs afgestaan om de vijf wherries volledig te bemensen met toerroeiers. (De Minnies hadden de tocht in de voorbereiding al twee keer geroeid…) En de hooggespannen verwachtingen werden ruimschoots overtroffen!

» Verslag van de Grote Jubileum Roeitoertocht

Vrijdag 19 mei ging team XtrEEM vanuit Baarn op pad voor het roeien van de vermaarde elfstedenroeimarathon. Jaarlijks op de vrijdag(nacht) en zaterdag na Hemelvaartsdag maken zo’n honderd binnen- en buitenlandse estafetteteams en integraalroeiers hun opwachting om de 210 kilometer binnen 24 uur af te leggen.

» Verslag van de Elfstedentocht 2023

2022, mei – december

Een eindejaars-tocht, nog even stukje roeien tussen kerst en oud-en-nieuw. Altijd grote kans dat het niet door kan gaan. Nu was het tot het laatste moment ook ‘een dubbeltje op zijn kant’. Aan de temperatuur lag het niet, eerder te warm dan te koud. De zon scheen toen we vertrokken en de regen zou op zich laten wachten. Alleen die wind!!!
23 leden vertrokken begin middag in 5 C-boten. 

» Barre tocht dec2022

Op 12 november deden vijf boten van De Eem mee aan de 40e editie van de Lingebokaal, een achtervolgingswedstrijd van ruim 6 km georganiseerd door Roeivereniging Leerdam (RVL)

» Lingebokaal2022

vijf jeugdleden roeien de Molenwedstrijd in Weesp

» Molenwedstrijd 2022

Het Baarnsch Lyceum kent een ‘sportklas’. Kinderen kiezen in het 2e en 3e jaar voor zo’n profiel en maken dan kennis met allerlei verschillende sporten.
In dit geval gaat het om de 2e klas. Er zijn 4 groepen die elk 2x komen.
Steeds op donderdagmiddag van 14.45 tot 15.45 uur..

» Schoolroeien door Het Baarnsch Lyceum

De Doortocht van Gent is een unieke gelegenheid om al roeiend kennis te maken met Gentse rivieren, kanalen en aanpalend stedenschoon.

» Doortocht van Gent 2022

Overzicht van Verenigingsevenementen

Hieronder vind je de verslagen zoals ze eerder zijn gepubliceerd.

De verslagen staan in chronologische volgorde van evenement.

Clubkampioenschappen zeilen 2023, 17 september 2023

Categorie: VERENIGING

De weergoden waren de zeilers van de Clubkampioenschappen op 17 september 2023 niet gunstig gezind. Er stond een zeer zwakke wind uit het noord-oosten. Na de briefing nam de eerste groep zeilers plaats in de boot en nam de helmstok ter hand voor de eerste wedstrijdronde. De wedstrijdbaan liep van het vlot dat diende als start- en finishlijn, naar de draaikom voor een spectaculaire bakboordsboeironding en terug naar de vereniging. De Buizerd en Big Bird wisselden op lage snelheid van plek 1 naar 2 en terug. Na ruim een half uur met spanning zeilen wist de Big Bird – met Bert en Joop – de Buizerd met een bootlengte te verslaan. Bij de start van de 2e ronde was de wind geminimaliseerd tot bijna nul. Het water was bijna zo vlak als een spiegel. Bij de start schoven de boten langzaam richting de draaikom. De Buizerd rondde als eerste de boei, maar onderweg terug naar de vereniging kwam de onvermijdelijke mededeling: de wedstrijd werd ingekort en uiteindelijk afgelast. In een sleepformatie gingen de boten terug naar de thuishaven, wat dan wel weer bijzondere foto’s opleverde van de Clubkampioenschappen zeilen. De jury heeft bepaald dat de Buizerd, die met ruime voorsprong in de wedstrijd lag door gaat naar de volgende (finale)ronde. De finaleronde – met team Joop en Bert S. tegen team Edy en Lyra – wordt vanwege gebrek aan wind op een nader af te spreken moment en locatie gevaren. Het bekendmaken van de winnaars van de Clubkampioenschappen zeilen 2023 laat dus nog even op zich wachten.

Rugnummers aan de waslijn en doop nieuwe C4+ Fuut, 17 september 2023

Categorie: VERENIGING

Dat heb je niet elke dag. Dit jaar voor het eerst na de roeiwedstrijd tijdens de clubkampioenschappen. Drijfnat was alles en iedereen.
Bij het oproeien regen en bij de start keiharde regen. Loodrechte stevige stralen water kletterden op (en in) de boten. Uiteindelijk zat iedereen letterlijk met de voeten in het water.
Nog nooit werd er zo snel aangelegd, waren er zoveel helpende handen om de verkleumde roeiers uit de boot te helpen en de boten weer naar binnen te brengen. Gelukkig kun je de meeste  boten omdraaien en loopt het water eruit. Dat krijg je dan over je heen maar… je bent toch al kletsnat.
Dat omdraaien ging niet bij de C3-en! Dat werd hozen en dat kostte wel even tijd.
Toen iedereen droge kleren aanhad en weer in de recover was, kon Bert Kranendonk drie prijzen uitreiken voor het onderdeel Roeien:
1. Cees Wesdorp kreeg de medaille en de club-cap, hij was de snelste senior.
2. Ook dit jaar sleepte de titelverdediger, Hendrik White, de medaille in wacht voor de snelste tijd bij de junioren.
3. Voor de snelste tijd overall werd de tweede medaille om de nek van Hendrik gehangen en de clubcap op zijn hoofd.

De nieuwe leden van 2023 zetten, met een professionele aanpak, een fantastische lunch neer. In twee uurtjes toverden ze een prachtige tafel tevoorschijn met een variëteit aan schalen. Het was dus daarna smullen.

Een fantastische afsluiting van een natte ochtend.

Voor de lunch heeft Bert van den Brink onze nieuwste aanwwinst gedoopt. De C4+ die ‘De Eem’ gaat vervangen kreeg bij de doop de naam Fuut.

Klik op de foto voor een vergroting.
Klik op de foto voor een vergroting.
Klik op een foto voor een vergroting en blader door de foto’s.
Foto’s: van Eemleden behalve foto Fuut met jong: die is van Elsemargriet via Pixabay.com

Na de doop was de afvaart van de nieuwe C4+.
Bekijk deze eerste afvaart van de Fuut, op 17 september 2023; gefilmd door Rick Bottenheft.

» Bekijk de informatie over de C4+ Fuut.

Klik op de foto en daarna op de ‘Play’-knop >.

Wherrytocht vanuit Roeivereniging Cornelis Tromp, 9 september 2023

Categorie: ROEIEN

Zaterdagochtend, 9 september, was het dan zover. Als nieuwbakken roeiers mochten we het water op in wherry’s.
Na het nodige heen en weer mailen over de voorspelde warmte, indelingen qua wherry’s en auto’s, verzamelden we vroeg in de ochtend bij ons eigen clubhuis. De dag begon met mist; een voorbode van onze dag? In Hilversum aangekomen moesten we dus ook nog even wachten voor we het water op mochten.
Na koffie, een korte uitleg, het te water laten van onze boten, en na een korte demonstratie over het wisselen van plekken in de boot op het water, kon ons avontuur beginnen.
Het kaartlezen was ‘een ding’. Eilandjes, afslagen, velden met waterlelies (uiteindelijk bleken we ook de waterlelietocht te hebben geroeid), rietkragen, kleine vaartjes waar je amper de boot kon keren, heen en weer, terug naar het kanaal, een volgende afslag … voor ons nieuwelingen ging een wereld open hoe te manoeuvreren op het water. De captains hielden het hoofd koel ondanks de warmte en begeleidden de roeiers en stuurlieden met geduld langs en door de obstakels.
De vennijnige muggen tijdens de hoognodige lunchbreak mochten de pret niet drukken.

De geplande bestemming is die dag niet bereikt, maar voor ons was dit een fantastische, gezellige en leerzame dag. Dank aan onze captains.

Alexandra van Kraaikamp

Reddingsfestijn 2023, 2 september 2023

Categorie: VERENIGING

Geslaagd !!!
Dat was het zeker, deze editie van het Reddingsfeest op zaterdag 2 september.

Ondanks dat de verschillende weer-appjes vooraf allemaal een andere voorspelling gaven, hebben we een mooie droge dag gehad op het vlot.
En ook het water werkt mee. Want voor een watertemperatuur van 18 graden mag je in deze tijd van het jaar je handen dichtknijpen.

Na de opening door onze voorzitter werden de 25 deelnemers getrakteerd op een aantal mooie demo’s.
Het festijn trapte af met het op twee manieren inklimmen in een zeilboot en het inklimmen in een van de coachboten.

Vervolgens kwamen de skiffs op het water om een demo te verzorgen van het maken van een eilandje. Na deze demo was het tijd om het zelf te proberen.
Oefening baart kunst en er volgden een aantal geslaagde pogingen. En dat is mooi, want het maken van een eilandje kan zo maar zorgen dat er in de praktijk een veilige redding kan plaatsvinden!

Daarna was het tijd voor de demo van het inklimmen in skiffs en een LiteBoat. Ook dit is daarna in de praktijk beoefend door de deelnemers.

Opvallend en heel mooi om te zien dat er veel leden waren die pas dit jaar zijn begonnen met roeien. En dan al in een skiff of in een LiteBoat kunnen klimmen. Petje af hoor!
En voor diegene die nét niet in de boot kwamen: Volgend jaar is er ongetwijfeld weer een Reddingsfestijn en gaan we meer tijd en aandacht besteden aan de skiff en de LiteBoat.

Er waren twee toetjes op het eind van het festijn. De eerste was de mogelijkheid om mee te varen in een acht, en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.
Na het opruimen van de boten was het tijd voor het tweede toetje. Nou ja, eigenlijk meer soep met brood dan.
In ieder geval een lekkere warme opkikker voor hen die te water waren gegaan. En er was sowieso meer dan voldoende dus gelukkig heeft iedereen lekker kunnen smikkelen.

Oh en ja… Die paar blauwe plekken van het inklimmen? Die nemen we allemaal voor lief. Want liever beurs en veilig dan ongeoefend op het water, toch?

Enthousiast geworden en wil je het volgend jaar ook proberen? Houd de activiteitenkalender, de Actueem en de posters te zijner tijd dan in de gaten.

De veiligheidscommissie

Klik op een foto voor een vergroting en blader door de foto’s
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.

Eemland1 interviewt Kees van Bueren, 1 augustus 2023

Categorie: VERENIGING

Kees: “De Eem meandert flink omdat hij altijd in het wild heeft kunnen stromen.”

“Roeien is als een liedje, met een voortdurend ritme van stilzitten en hard trappen.”

Op dinsdagochtend 1 augustus 2023 gaf Kees van Bueren een interview bij radio Eemland1 over 100 jaar BWV de Eem, onze rivier, het roeigevoel en nog veel meer.

Interviewer Arjan Klaver begint het interview met het eerste couplet van ons JubilEEMlied.
» Lees en zing het lied mee!

(Klik op de link hieronder, en klik daarna op het pijltje > onder de foto met de eeuwboeken om het interview te beluisteren.)
» Naar het interview met Kees  (Opent in een nieuw tabblad)

Ploegroei-examen, 8 juli 2023

Categorie: ROEIEN

Voor de vakanties losbarstten deden 15 van 21 nieuwe leden hun eerste roei-examen. Bijzondere omstandigheden! Geen water voor het vlot maar een ‘grasveld’. Uiteraard ging het niet om gras maar om kroos en niet zo’n beetje. De halve Eem was groen en dat roeit toch anders. ‘Vastroeien’ zorgde voor bergjes kroos achter je blad en dan lig je zo stil. 
In vier C-scull-boten sloeg men zich toch dapper door deze brei heen. Een vijfde boot ging vol goede moed in een C-boord-boot het water op.
BO2 – 3 geslaagde kandidaten
PS2 – 15 geslaagde kandidaten.
In totaal slaagden deze dag dus 18 personen. Vier ervan namen (kroos of geen kroos) toch een vreugdeduik in de Eem. Wordt dat een traditie na elk examen?

Drie RI-2 cursisten rondden deze dag ook weer een onderdeel van hun cursus af.

Eerder deze maand werd er 3x het 2e stuurniveau behaald, 4x SS2 afgetekend en 1x theorie afgerond.

Allemaal van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat. Op naar de volgende stap!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Een fantastisch Eeuwfeest, 1 juli 2023

Categorie: VERENIGING

Een zeer tevreden Eeuwfeestcommissie wil via deze weg HEEL HARTELIJK BEDANKT zeggen tegen iedereen die eraan bijgedragen heeft om er samen inderdaad een SPETTEREND EEUWFEEST van te maken!
“Door extra handen, meedenken achter de schermen, alle PR en jouw komst…Wat zijn jullie in groten getale gekomen en wat hing er een gewèldige, feestelijke sfeer! Een TOP-feest om met veel genoegen op terug te kijken.”
de Eeuwfeestcommissie

——————————-

Heb jij ook zo genoten van ons fantastische EEUWFEEST? Het was in één woord GEWELDIG! Daar praten we nog jaren over! De dames van de Eeuwfeestcommissie hebben echt een waarlijk huzarenstukje geleverd. Dit waren enkele hoogtepunten: een super gave band met swingende muziek waar we heerlijk op hebben gedanst, een roulettetafel waar je je verkregen fiches kon vergokken, een kunstwerk dat aan de vereniging werd uitgereikt door de Eeuwfeestcommissie, de tijd hebben en nemen heerlijk met mensen uitgebreid te babbelen waar je anders niet de tijd voor neemt, een schitterend en feestelijk aangekleed clubhuis en nog veel meer!

Eén van de gezelligste hoogtepunten was de fotocabine. Feestelijk uitgedost kon je met je team op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Dat was echt hilarisch!

Bekijk hier de foto’s uit de fotocabine en haal je eigen foto’s op!
LET OP!: Om in de galerij te komen heb je een wachtwoord nodig. Dit wachtwoord is: 100JaarRoeienOpDeEem
» Klik op de Fotobooth van het Eeuwfeest

Bekijk hieronder ook de foto’s en filmpjes die Eemlid Murk Vlietstra heeft geschoten.

Klik op een foto en blader daarna door de foto’s van Murk Vlietstra.
Klik op de foto en bekijk de film gemaakt van de beelden van Murk Vlietstra.

Toch een beetje Natroviweemus 2023, 21 juni 2023

Categorie: VERENIGING

“Tot volgend jaar! #HEMUS”

Op 21 juni was gepland de Natroviweemus 2023 te houden bij BWV de Eem. Door tegenvallende belangstelling is dit mooie evenement, traditioneel gehouden rond de langste dag van het jaar, niet doorgegaan.
Onze collega-roeiers van Hemus lieten zich door deze cancelling niet weerhouden bij ons op bezoek te komen. Gezien de foto’s was het toch nog gezellig. En….schrijft Hemus op Facebook: “Hoezo geen #natroviweemus? Met drie boten naar BWV De Eem aan de bitterballen. Volgend jaar gaan we de strijd aan!” Mooie belofte: volgend jaar met ons allen naar Hemus, voor de volgende Natroviweemus!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

“Out of the blue”, 16 juni 2023

Categorie: VERENIGING

16 juni mochten we het nieuwe vlot in gebruik nemen. Hieronder wat er allemaal afspeelde rond de bouw en ingebruikname.

Het nieuwe vlot is feestelijk geopend op vrijdagmiddag 16 juni 2023! Met bubbels en een korte uitleg over de vernieuwingen en verbeteringen. Wat ziet het er mooi en groot uit. Optisch want het is maar 40 centimeter langer…Hulde aan Bert (vd B) en Bert (K, voorzitter) die er iedere dag bij waren….en natuurlijk aan de mannen die het echte werk deden. Zoveel gedaan in 3 weken, volgens de voorzitter hadden het er ook zes kunnen worden. Roeiers die morgen, 17 juni aan de slag gaan…geniet! Tot slot: we hebben ook nog nieuwe tafels op het terras.

Wat ging er allemaal aan vooraf?
Bijvoorbeeld deze berichten: Actueem van april ’23: …de verbouwing gaat binnenkort beginnen: in de laatste week van mei krijgen we een nieuw vlot…De leverancier is MRS Waterbouw BV die ook onze roeibak heeft geleverd. Het nieuwe vlot is van hetzelfde materiaal. Met de nieuwe brug over de volle lengte, wordt het een stevig en toegankelijk vlot. Er is uitgebreid onderzoek gedaan en dit vlot kwam daar als meest geschikt uit. Ook de goede ervaringen van Willem III in Amsterdam hebben bijgedragen aan dit besluit.
En in de Actueem van mei: Wegens vervanging van het vlot en renovatie van de kadewand kan er niet gevaren worden van dinsdag 30 mei tot en met vrijdag 9 juni. Het terrein is dan gesloten. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, kan er weer geroeid worden vanaf zaterdag 10 juni. Houd de website in de gaten! De zeilboten liggen tot nader bericht bij het Raboes.
En op Facebook van 27 mei: Nog morgen en overmorgen roeien en dan is het blauwe vlot verleden tijd en kunnen we even 10 dagen niet het water op. Sommige roeiboten gaan in de revisie. De zeilboten liggen tot nader order bij het Raboes. De ergometers zijn wel te gebruiken.
Het werd uiteindelijk 16 juni dat het vlot gereed was. In de extra Actueem van 7 juni staat dit artikel: Helaas moeten we melden dat het renoveren van de kadewand meer tijd vergt dan gepland, waardoor het nieuwe vlot deze week nog niet geplaatst kan worden. Dat gebeurt vanaf maandag aanstaande. Roeien kan pas weer vanaf het weekend van 17 juni. Heel jammer met dit mooie weer, maar het is niet anders. Het blijkt dat alle ankers waarmee de kadewand vast zit, moeten worden vervangen omdat ze bijna doorgerot zijn. Dat is ook de oorzaak van het zichtbaar wijken van de kade. Ook blijkt er veel puin in de grond te zitten en troffen we een oude houten kadewand en een stenen zwembadrand aan die enorm in de weg zitten. De huidige werkzaamheden bleken dus nog meer nodig dan verwacht, maar na de renovatie kan de kade weer decennia veilig mee. Het gevolg is wel dat het nieuwe vlot in plaats van vandaag (7 juni) pas maandag kan worden gemonteerd. Daarna wordt het jollenveld gerepareerd en kunnen we het terrein weer gebruiken en het water op.

Collegavereniging Hemus hielp ons geweldig uit de brand.
Om toch te kunnen roeien schieten onze vrienden van Hemus ons te hulp. Er zijn bij Hemus mogelijkheden te roeien met gestuurde C-boten en met onze eigen gladde skiffs en gladde dubbeltweeën. Ze liggen 31 mei in het zonnetje op de Hemus-kade. Onze beginnende roeiers kregen les bij Hemus. In onze eigen C4 Kokopelli en in de Dijkje, Koppelpoort, Zuiderzee en de Hete Choco van Hemus. Even wennen die nieuwe namen. Behalve C4’en mochten we soms ook nog een roeister lenen: Fenna bedankt!
Het waren veelal wonderschone roeiavonden daar bij Hemus. Behalve instructie konden ook de ervaren roeiers daar aan de bak.
Op 4 juni was ons voorheen blauwe vlot en kade een groot beachveld. Wel passend bij het warme weer.
Zoals je kunt zien, besteedt ook de Baarnsche Courant een artikel aan ons nieuwe vlot.

In de fotoreportage zie je de verschillende fasen terug. Ons ouwe blauwe vlot, roeien bij Hemus tijdens de bouw, de ontwikkelingen van het nieuwe vlot en de officiële ingebruikneming op 16 juni

Helaas is het niet mogelijk de bron van alle foto’s te vermelden. Dank aan Kees van de Vendel en Murk Vlietstra die heel mooie plaatjes schoten die je in de fotogalerij tegenkomt. Sommige foto’s zijn onscherp. We hebben besloten ze toch op te nemen om een volledig beeld te krijgen van deze gebeurtenis.
Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

3x “Proef het Zeilen”, 9 en 22 mei en 14 juni 2023

Categorie: ZEILEN

Dit jaar (2023) nieuw: 3x Proef het zeilen. Wij organiseerden voor alle deelnemers drie onvergetelijke avonden op de Eem en ons zomeravond-terras. Elk lid kon daaraan deelnemen. Je kunt je zonder enige zeilervaring inschrijven voor een van de avonden, omdat op iedere zeilboot een ervaren captain aan boord is.
In een ontspannen sfeer proef en ervaar je de stilte en de wind die je meeneemt over onze prachtige Eem. De drie avonden waren dinsdag 9 mei, maandag 22 mei en woensdag 14 juni, telkens van 19.00 tot 20.30 uur.

Zoals te zien is op de foto’s, waren de avonden vooral een gezellige kennismaking met elkaar en met het zeilen. Dit was precies het beoogde doel van deze zeilavonden. Het idee is ontstaan binnen de zeilcommissie om het inloopzeilen een nieuwe impuls te geven, met als doel het bevorderen van ploegzeilen en het snel integreren van nieuwe leden binnen de vereniging.

Met vriendelijke groet,
Do, Catelijne en Jack

Afscheid Jaap Akkermans van Zeilcommissie, 10 juni 2023

Categorie: VERENIGING

Onlangs, op 10 juni 2023, hebben we afscheid genomen van een bijzonder lid van de zeilcommissie, Jaap Akkermans. We willen zijn productieve bijdragen en enorme inzet voor het zeilen binnen de vereniging benadrukken. We kijken terug op zijn bezielende leiderschap als voorzitter en secretaris binnen de commissie, waarbij hij altijd klaarstond met zijn nauwkeurigheid en kennis van zaken. Bovendien heeft hij zich enorm ingezet voor het opleiden van onze leden, met theoretische lessen en meteorologie of het berekenen van weersveranderingen. De zeilcommissie zal moeilijk iemand vinden met zoveel kennis en ervaring. Naast dit alles is Jaap ook een buitengewoon aimabel mens.
Om dit te vieren, zijn we samen met Jaap gaan varen op een sloep op de Loosdrechtse Plassen en de Vecht. Het was een mooie setting voor een gezellig samenzijn met Jaap. We hopen dat het goed gaat met Jaap en we kijken ernaar uit hem weer terug te zien aan boord van een van onze zeilboten.
De leden van de Zeilcommissie

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Grote Jubileum Roeitoertocht, 4 juni 2023

Categorie: ROEIEN

Roeitoertocht dwars door onze provincie-hoofdstad

Vandaag, 4 juni 2023 vond de Jubileumtocht van 27 kilometer plaats. Vanaf Viking in Utrecht rondje Singel en dan door naar Amelisweerd op en neer. Goed geregeld en schitterend weer. Met prachtig zangoptreden onderweg en picknick op het landgoed van Amelisweerd. Twee keer moest er ook iets binnen worden gehengeld al roeiend: een snacktasje en domtorentjeschocola. Mooie tocht. Hulde aan de drie ‘Minnies’ die het geregeld hadden. En Viking bedankt voor de wherrys en de aardige begeleiding. Foto’s: van diverse deelnemers.

Lees hieronder het verslag van Sabine en Murk.

Eindelijk, na 100 jaar wachten heeft de jubileumtoertocht op 4 juni 2023 plaatsgevonden!

De bij voorbaat al legendarische jubileumjaartocht was al voltekend voordat de e-mail iedereen had bereikt; sneller dan de digitale snelweg dus. De organisatie, bestaande uit Charlotte, Margreet en Minka (geheimzinnig de drie Minnies genoemd) hebben hun plaats zelfs afgestaan om de vijf wherries volledig te bemensen met toerroeiers. (De Minnies hadden de tocht in de voorbereiding al twee keer geroeid…) En de hooggespannen verwachtingen werden ruimschoots overtroffen!

Na het verzamelen op vereniging, vertrokken wij (met Marijke in de bezemwagen) om 8 uur naar roeivereniging Viking in Utrecht. Daar werden wij vorstelijk ontvangen met koffie en taarten en werden de laatste instructies gegeven aan roeiers en captains. Ook kreeg elke boot de vraag om tijdens de tocht uit te vinden waarom de organisatoren de Minnies werden genoemd: roei- en denkwerk dus! De wherries van Viking waren de dag ervoor uit Italië wedergekeerd en zagen er prachtig uit: vier houten boten en één polyester. Zo begon de tocht eerst over het rechte kanaal van de Vaartsche Rijn naar de Utrechtse grachten. In de grachten waren de sporen van de Pride van 3 juni goed te zien, veel kleuren ballonnen en andere plastic soup waren onderdeel geworden van het uitzicht, wat de pret echter niet drukte.

Want wat een mooie stad vanaf het water! De singel loopt nu volledig rond Utrecht en biedt een prachtig uitzicht vanaf het water, van de Stadsschouwburg tot de Oranje Brug en van Tivoli Vredenburg tot Lepelenburg. Maar daar bleef het niet bij: onderweg zorgde de organisatie voor mooie momenten! Zo werden de roeiers een halt toegeroepen en werd er een heus A-capella zangconcert gegeven door het internationaal vocaal ensemble Amusing. Verderop werden Eemtasjes met eten en drinken met een hengel aangereikt, waarna we de tocht vervolgden richting het landgoed Rhijnauwen, de stad verlatend.

Bij Rhijnauwen werden we wederom vorstelijk ontvangen door de toercommissie (de drie Minnies) en kwamen er opnieuw stukken taart op tafel, kon iedereen even uitrusten en lunchen op een rijkelijk versierde plek in de schaduw, want de zon scheen de hele dag volop! Op de terugweg naar Utrecht werden onze stuurmanskunsten nogmaals goed op de proef gesteld: veel suppers, zwemmers en onervaren huurkanoërs kruisten letterlijk onze weg, soms akelig dichtbij.

En ook nu weer werden we verrast: deze keer met chocolade domtorentjes, aangereikt met een hengel en emmer door de Minnies. Snel genieten dus, want chocolade smelt… Met een tevreden gevoel meerden we aan bij Viking om aldaar de borrelhapjes, inclusief Fruitellabootjes, al te zien staan. Tijdens de gezellige afsluitende jubileumborrel kwam de link naar de Minnies boven water: Minnie bestaat namelijk ook 100 jaar in 2023! Al met al een zeer geslaagde toertocht: wij danken de Minnies hartelijk, en schrijven ons alvast in voor de volgende!

Sabine & Murk

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

De Eem op bezoek bij Hemus, 1 juni 2023

Categorie: VERENIGING

10 Eem-leden volgen workshop over roeifouten

Tien Eemleden mochten vandaag bij Hemus meedoen aan een workshop over roeifouten. Roeien is vooral duwen met je voeten en hangen met je armen leerden wij. Het woord trappen was verboden: je moet je kracht op het voetenbord als pindakaas over je haal uitsmeren en niet met een trap in 1 keer alles geven. Voor geïnteresseerden: alle roeifouten zijn terug te vinden op https://roei.app/roeifouten.
Eigenlijk kun je in plaats van fouten beter spreken over verbeterpunten. Zelfs toproeiers maken fouten en winnen toch medailles, als ze de boot maar goed laten lopen.

Belangrijke tip: buiten de boot krachttraining doen en oefeningen zodat je benen, romp, buik en rug sterk worden. Ga bij een zittend beroep ook een paar keer per uur ‘sterk zitten’ op je bureaustoel.

De workshop werd gegeven door Theo van den Broek van Saar Rowing Center. Al eerder waren er bij Hemus workshops, van stichting Roeicoach, onder andere over ergometeren. En binnenkort start Hemus een proef met ‘Coach de coach’.

Zie voor meer informatie: https://roeicoach.com

2e Pinksterzeiltocht, 28 en 29 mei 2023

Categorie: ZEILEN

Fabian, Casper en Marijn winnaars 2e Pinksterzeiltocht

Op zondag 28 mei om exact 10:30 uur klonk het startsignaal vanaf het wedstrijdschip over het Eemmeer voor de 2e editie van de Pinksterzeiltocht. De verenigingsboten inclusief bemanning straalden in aanloop naar de startlijn. Het was een zonnige ochtend met een kracht van de Noordoostenwind 3 Bft met vlagen naar 4 Bft.

Na de start zetten de zeilboten koers richting het Nijkerkernauw. Spanning wie met de juiste zeilstanden de meeste snelheid uit de boot kon halen. Sommige deelnemers haalden een voorsprong bij het naderen van de Nijkerkersluis. Na de sluis, waar kort niet gezeild werd, was het een eind opkruisen in het Nuldernauw richting Zeewolde. Een heuse strijd wie het scherpst aan de wind kon zeilen volgde tussen de Randmerenzeilboten met jeugdleden. Beide zeilboten naderden haast gelijktijdig de finishlijn. Uiteindelijk moest de Buizerd de Big Bird met bemanning Fabian, Casper en Marijn met een minimale voorsprong voor laten gaan: de Big Bird finishte als eerste om 14:20 uur bij De Zegge. Daarna volgde de Buizerd en enige tijd later ook de Valk. Na de wedstrijd werd er gezwommen en recreatief gezeild op het Wolderwijd.

Bij de gezamenlijke barbecue op de camping in de Bolhaven ontving iedere deelnemer een 2e Pinkstertochtmedaille en ging de trofee naar de winnaars. ‘s Avonds wakkerde de wind aan en trotseerden enkelen het Wolderwijd gevuld met golven en schuimkoppen.

De volgende dag was het schitterend zeilweer en voer de groep terug met de wind mee richting jachthaven ’t Raboes en Huizen. Iedereen genoot en het leverde prachtige plaatjes op. De organisatie (Max) bedankt wedstrijdschip zeiljacht Inschot met schipper Paul.

De organisatie nodigt alle (zeil)leden van BWV De Eem uit om deel te nemen aan de 3e editie van de Pinksterzeiltocht op 19 mei 2024 in eigen of verenigingsboot! Tot dan!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Elfstedentocht, 19 en 20 mei 2023

Categorie: ROEIEN

Vrijdag 19 mei ging team XtrEEM vanuit Baarn op pad voor het roeien van de vermaarde elfstedenroeimarathon. Jaarlijks op de vrijdag(nacht) en zaterdag na Hemelvaartsdag maken zo’n honderd binnen- en buitenlandse estafetteteams en integraalroeiers hun opwachting om de 210 kilometer binnen 24 uur af te leggen.

Op het terrein van roeivereniging Wetterwille hebben we eerst onze boot de Pikkewyn ‘Slotermeer-proof’ gemaakt met spatschermen, extra drijfvermogen, een pomp en verlichting voor de nacht. Op de punt stond onze mascotte, een luiaard. Zijn maatje was bij Simon, die dit jaar na een knieoperatie niet mee kon maar er zo toch bij was. Na een gezamenlijke picknick met heel veel lekkere koolhydraten, was om acht uur ’s avonds de start in de Prinsentuin in Leeuwarden wat een waar festijn was met 96 boten.

We gingen lekker van start, de eerste wissel bij Wyns en door naar de eerste stad: Dokkum. De dagploeg was intussen naar de camping gereden voor een paar uur slaap en de nachtploeg wisselden elkaar af. We roeiden over lange donkere vaarten onder een prachtige sterrenhemel. Na Sneek en IJlst trad de dagploeg weer aan (na de gebakken eieren van Rob) en mocht de nachtploeg de tentjes in.

Intussen was de wind aangetrokken en moest het Slotermeer worden overgestoken. Daarna de smalle Luts wat een speciale techniek vereist en door naar Hindelopen en Stavoren. Het was noord-oostenwind windkracht 5, dus vanaf daar was het trappen geblazen. Gelukkig waren na Workum weer alle roeiers actief en konden we elkaar geregeld aflossen. We hadden een snel systeem van wisselen en dat verliep als een zonnetje. Onze superchauffeurs Kuuk en Ties brachten ons telkens op tijd naar de juiste wisselplek zodat er steeds weer frisse roeiers klaarstonden om het over te nemen.

Zo gleden de steden aan ons voorbij en verzamelden we de stempels van Bolsward, Harlingen en Franeker. We hebben elkaar vanuit de vele waterkanten aangemoedigd, er werden ijsjes gegeten en hier en daar was er tijd voor een hazenslaapje. Friesland was op z’n mooist met zon, wind en de geur van vers gemaaid gras. Vervolgens terug naar Leeuwarden en met een ferme eindsprint gingen we over de finishlijn in een tijd van 23 uur en 2 minuten. Dat was goed voor een 44e plaats. 22 boten hebben het dit jaar door de harde wind niet op tijd gehaald.

We hebben nu zes jaar meegedaan en het lukt ons steeds weer om een beetje progressie te maken. Wat een topteam en wat een boel gezelligheid ieder jaar weer! Moe maar voldaan konden we na een borrel en de roeiersmaaltijd met ons kruisje op zak, huiswaarts keren en staat de datum van volgend jaar alweer met potlood in de agenda’s.

Groeten van team XtrEEM 2023 Edy, Ilonka, Kitty, Willem, Ingmar, MarianvZ, Ingrid, Evert-Jan, Frederieke, Albert, MarianV en Carla

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

“The Art of Rowing”, 15 mei 2023

Categorie: VERENIGING

Auguste Renoir, Claude Monet, George Seurat, Sam Drukker, Winslow Homer, Thomas Eakins. Afbeeldingen van hun werk en anderen hangen in een fraai design aan de grote muur van de Recover. Je ziet er roeiers, roeiboten en nog meer roeiers en roeiboten in allerlei stijlen, vormen en maten.

Waar komt de inspiratie om roeiers te schilderen vandaan? Waarom is er juist aan het eind van de negentiende eeuw zoveel roeikunst gemaakt? Welke cultuuruitingen met roeikunst zijn er nog meer te vinden in de literatuur, in de architectuur, in de filmkunst en in de muziek? Hoe verhouden die uitingen zich tot de roeisport die wij nu beoefenen?
Vragen, vragen, vragen. Kees van Bueren en de aanwezigen in de Recover gaan ermee aan de slag op 15 mei in de avond tijdens de presentatie van Art of Rowing.

Kees van Bueren, die een vaste rubriek over roeikunst in het landelijke blad Roei! verzorgt, geeft deze avond informatie over de kunstwerken. Maar je werd ook in de gelegenheid gesteld mee te praten en je visie op die kunst te delen met anderen. Dat geldt ook voor de roeitechniek die je op de afbeeldingen ziet. Kees vertelde boeiend aan de hand van zijn presentatie over de kunst van roeien en het voorkomen van roeien in de kunst. Het was een leuke, interactieve en verrassende avond waarbij ruim dertig leden en andere geïnteresseerden een geanimeerd programma kreeg voorgeschoteld.

The Art of Rowing, the movie

Ook de aankondiging van de première van de mooie film ‘The Art of Rowing’, gemaakt door Eemlid Frank van Eijk was een hoogtepunt. “T’is een fraai staaltje roeifilmkunst.”

» Beleef je eigen online filmbeleving met The Art of Rowing en ga er op je gemak 21 minuten voor zitten.

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Verslag Openingstocht 2023, 15 april 2023

Categorie: VERENIGING

Hierbij een verslag met foto’s over deze mooie dag

Voor de leden die er niet bij waren zal blijken uit onderstaande verhaal en de fotoserie dat we terugkijken op een geslaagde openingstocht met lekker zonnig weer en een heerlijk ontspannen verenigingssfeer.

Afgelopen zaterdagochtend 15 april verzamelden ruim zestig roeiers en zeilers zich om een uur of acht op het vlot voor de openingstocht. De zeilers gingen druk in de weer met het strijken van de masten, de roeiers gingen op zoek naar de andere leden waarbij ze in de boot waren ingedeeld. Dit laatste gaf her en der wat humoristische effecten op het vlot!

Eén voor één gingen de twaalf roeiboten, drie zeilboten en de cateringboot op weg naar het Raboes. Voor veel nieuwe leden was het de eerste keer om verder dan het Ocrieteiland te varen, wat het voor hen extra leuk maakte. Wat het voor iedereen erg leuk maakte was het zonnige weer!

De eerste roeiboot die aankwam bij het Raboes werd bemand door een ervaren ploeg, de hulptroepen, speciaal ingeseind om de andere boten te assisteren bij de aankomst bij het Raboes en bij het uit het water halen van de meeste C-boten. Dat laatste was deze keer nodig gezien het grote aantal roeiboten en omdat de steiger waar we normaal bij de openingstocht aanleggen grotendeels bezet was door net te water gelaten kajuitjachten.

De catering boot ‘Stormvogel’ had een geweldige maaltijd met onder andere croissants, heerlijke gesmeerde broodjes en hardgekookte eieren meegebracht om na gemiddeld vijf kwartier varen bij het Raboes te kunnen nuttigen. Geweldige plek om te eten, chillen en te praten met andere leden!

Na het aangename vertoeven bij het Raboes verliep het één voor één te water laten van de boten net zo gesmeerd als het uit het water halen. De noordenwind was aangetrokken, geweldig voor de zeilers maar ook voor de roeiers was het vooral een lekker zetje in de rug, al gaf het wel wat onrustig roeiwater op het eerste stuk van de terugweg.

Terug in Baarn stonden de inmiddels bij de meeste leden welbekende jubileumgebakjes weer voor ons klaar en konden we op ons eigen terras in de zon napraten over deze geweldig geslaagde openingstocht. Het zomerseizoen kan nu echt beginnen!

Met veel dank aan de catering-ploeg, de hulptroepen en de havenmeester van het Raboes. Daarnaast dank voor de –meest gevraagde- adviezen van leden die deze tocht eerder georganiseerd hebben en ook voor de noodreparatie aan de stuurstoel van de Drieteenmeeuw (zat lekker)!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.
Klik op de foto voor het filmpje.

“We zingen, feliciteren, genieten van kunst en de koninklijke erepenning, …”, 29 maart 2023

Categorie: VERENIGING

Seada van den Herik sprak ons toe op de Jubileumreceptie.

Eén van de zeer gewaardeerde sprekers op de jubileumreceptie voor genodigden, op zaterdag 25 maart, was voorzitter van de KNRB, Seada van den Herik. Seada poste daarna een bericht op Facebook, wat we je hier presenteren. Dank je wel Seada!

“100 jaar roeien en zeilen bij BWV de Eem in Baarn. Dat mag uitbundig gevierd worden met bevriende verenigingen en o.a. de wethouder [wethouder Hugo Prakke, red.]. Voorzitter Bert Kranendonk bedankt alle betrokken vrijwilligers. We zingen, feliciteren, genieten van kunst en de koninklijke erepenning, een lustrumlied en heerlijke hapjes.

De Eem is al jaren stabiel op 450 leden en heeft een mooie volle botenloods. Dit jaar organiseren ze een ‘Eeuwig Jong’ thema wedstrijd met bevriende verenigingen, [de Natroviweemus, red].

Ook duurzaamheid is een belangrijk thema met zonnepanelen, warmtepomp en vervangen van alle dieselmotoren van de begeleidende bootjes.

Met de waterschappen en Amersfoortse Roeivereniging Hemus samen wordt het gesprek gevoerd om van de rvier de Eem een soort ‘fietsstraat’ te gaan maken. Een straat waar fietsers en wandelaars voorrang hebben op gemotoriseerd vervoer. Dus een water waar recreatieboten zonder motor voorrang hebben op scheepvaart. Dat idee steunen we als KNRB graag voor verdere uitwerking. Past ook bij de Nederlandse roeiwaterkaart.

Kees van Bueren deelde zijn blik op the Art of Rowing. En met bezoekers van de receptie sprak ik over de mooie dynamiek bij algemene verenigingen met veel masters en vrijwilligers.

Tot slot is een fantastisch lustrumboek gemaakt met filmpjes erin. Ja ook ik was daarover verwonderd. Maar het zijn QR codes naar filmpjes. Slim bedacht.”

Jubilerende BWV de Eem ontvangt de Koninklijke Erepenning, 22 maart 2023

Categorie: VERENIGING

Koning Willem-Alexander heeft besloten de Koninklijke Erepenning toe te kennen aan BWV de Eem ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan.

De Koninklijke Erepenning is door burgemeester Röell van de gemeente Baarn zondag eind van de middag uitgereikt tijdens de feestelijke Ledenreceptie in de Speeldoos. Voorzitter Bert Kranendonk gaf de burgemeester als dank voor zijn komst naast een bloemetje ook de jubileumverenigingscap.

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan (sport)verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. De Koninklijke Erepenning wordt slechts verleend ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van de vereniging of instelling.

Foto: Caspar Huurdeman, bewerking met confetti door communicatiecommissie 

Eemboek en eeuwfilms zijn te bezichten, 19 maart 2023

Categorie: VERENIGING

Groot nieuws. We kunnen het Eemboek bewonderen, waar we zo lang naar hebben uitgekeken. In het boek vind je een QR-code. Deze verwijst naar de pagina Eeuwfilms, waar je kunt genieten van allemaal oud beeldmateriaal. Geniet ervan!

» Direct naar Eeuwfilms.

Jubileumreceptie één groot feest, 19 maart 2023

Categorie: VERENIGING

Louter hoogtepunten op de Jubilemreceptie voor leden in De Speeldoos

Eindelijk was de grote dag aangebroken. 1 Dag voor ons 100-jarige bestaan mochten we tijdens de receptie de verjaardag gaan vieren. Omdat woorden hier tekort schieten, gaan we vooral veel plaatjes laten zien.

Dank voor de foto’s aan Caspar Huurdeman (titelfoto burgermeester met jubileumcap), Alexandra Tom en Neel van Suchtelen.

Geen tocht of een barre tocht, 29 december 2022

Categorie: ROEIEN

Een eindejaars-tocht, nog even stukje roeien tussen kerst en oud-en-nieuw. Altijd grote kans dat het niet door kan gaan. Nu was het tot het laatste moment ook ‘een dubbeltje op zijn kant’. Aan de temperatuur lag het niet, eerder te warm dan te koud. De zon scheen toen we vertrokken en de regen zou op zich laten wachten. Alleen die wind!!!

23 leden vertrokken begin middag in 5 C-boten. Lekker onder de hoge wal blijven, op sommige stukken even flink op de benen en bij Zwarte Willem een overlegmomentje. Nee, we gaan niet terug! We voeren door naar Hemus en lieten de boten daar gewoon aan hun enorme vlot liggen. In het clubgebouw genoten we van oliebollen, chocolademelk en meer lekkernijen die meegenomen waren.

Een van de Hemusleden was speciaal voor ons aanwezig. Daar verdien je dan een mooie fles champagne mee. Hij gaf ook nog een rondleiding door het gebouw. Prachtig, kun je niets van zeggen. Waarmee wij ruimschoots winnen van Hemus? Het uitzicht!

De terugtocht begon goed, helaas geen hoge wal om zo nu en dan in rustiger vaarwater te zitten. Vanaf de Grote Melm stak de wind op als voorbode voor een bui. Niet zo’n klein buitje! Uiteindelijk werd het daardoor toch ‘een barre tocht’.

Zoals we goed voor onszelf gezorgd hadden bij Hemus, hadden we ook onze maatregelen getroffen voor een gezellige nazit op de roei. Teveel om op te noemen en ronduit heerlijk. Toen het donker werd vertrok iedereen weer huiswaarts, goed doorvoed en met een tevreden gevoel; thuis koken was niet meer nodig. Een mooie afsluiting van 2022.

Dipper gedoopt, 16 november 2022

Categorie: VERENIGING

Het eerste onderdeel van de najaars ALV is feestelijk, de traditionele doop van een nieuwe boot. Het is een Hudson SP2.22, een dubbel twee voor roeiers en roeisters van ca. 65 tot 80 kg. Vanwege het naderende jubileumjaar is de boot gesteld in verenigingskleuren. Donkerblauwe romp met wit dek en oranje accenten.

De materiaalcommissie heeft de boot al klaargezet op het vlot. Nella T. had de eer om een (watervogel) naam voor de boot te verzinnen en mag haar nu met de Eembeker dopen met Eemwater.
Voordat Nella de naam onthult vertelt ze over de vogel. De boot is genoemd naar een bijzonder vogeltje dat met haar vleugels onder water kan zwemmen, maar ook onder water over de bodem kan lopen. De Waterspreeuw! ‘Die hebben we al!’, denkt een aantal van ons nu. De naam is dan ook de Engelse bijnaam van deze vogel geworden: Dipper.

De SP2.22 is qua rompvorm een doorontwikkeling van de bij wedstrijden meest succesvolle boot in deze gewichtsklasse, de Filippi F13. De Bestevaer is van dat type. Conform het botenplan is de Dipper de komende jaren een beschermde boot, vooral bedoeld voor wedstrijden.

» Lees meer over de Dipper.

Revanche op de Linge?!, 12 november 2022

Categorie: ROEIEN

Op 12 november deden vijf boten van De Eem mee aan de 40e editie van de Lingebokaal, een achtervolgingswedstrijd van ruim 6 km georganiseerd door Roeivereniging Leerdam (RVL)

Bij het verlaten van ons verenigingsterrein veroorzaken we een kleine verkeersopstopping. De botenwagen achter de auto is niet zwaar en niet breed, maar wel erg lang. Dat betekent dat je vanaf de roei met een ruime bocht de Bestevaer op moet draaien, omdat de trailer anders de paaltjes die de gemeente op de hoek heeft neergezet meeneemt. Dan helpt het niet als er daar een paar auto’s staan die het paadje op willen. Met wat slalommen lukt het uiteindelijk om de opstopping voorbij te komen. De meeste medebestuurders vinden het gedoe wel amusant, maar een haastige mevrouw op een scootertje bewijst dat blikken niet kunnen doden. Anders had ik dit zeker niet naverteld.

De aankomst bij RV Leerdam is een déjà vu, het ziet er precies zo uit als vorig jaar, de parkeerplaats van en het grasveld naast het prachtige historische verenigingsgebouw staan vol met botenwagens en daaromheen zijn roeiers van alle leeftijden en in allerlei verenigingskleuren druk bezig met het op- en afriggeren van boten. Het is perfect geregeld, de organisatie doet dit duidelijk niet voor de eerste keer. We mogen de botenwagen op de dijk afkoppelen en deze wordt door een tractor beneden in het veld neergezet.

Ruim op tijd om de Bestevaer en de Fluitzwaan op te riggeren en nog een kop koffie te drinken. De Kloek en de skiffs hebben wat minder haast, want die varen pas een blok later. Het is superweer, zonder dat ik er voor-de-tijd-van-het-jaar bij hoef te zeggen. De zon straalt, het is een graad of 15 en nagenoeg windstil. Kortom, niet zo handig dat ik geen korte broek heb. Half november!

Rondom het te water laten van de boten is het ondanks de goede organisatie en zoals bij de meeste wedstrijden een tikje stressvol. Er moeten zo’n vijftig boten het water op, maar er kunnen er maar zes tegelijk aan de pieren liggen en de andere roeiers staan met de boot in de handen te wachten. De KNRB zorgt voor extra vertraging door her en der een boot af te keuren vanwege ondeugdelijke heelstrings of ontbrekende boegballen. Veiligheid voor alles! Onze boten zijn gelukkig in orde, wat de KNRB registreert met een oranje tie wrap op de boegbal.

Als we eindelijk de Linge opdraaien genieten we van het oproeien, het is echt fantastisch roeiwater! Ik zit in de Bestevaer, met Frank op slag. Vorig jaar zijn we met de Lepelaar tweede geworden in ons veld, slechts één seconde achter de winnaars. We hopen in de Bestevaer net dat beetje sneller te zijn. De winnaars van vorig jaar zijn er ook bij, maar verder bestaat ons veld uit ploegen die er vorig jaar niet bij waren.

Bij de start is het het gebruikelijk gekrioel van bootjes die op startvolgorde proberen te gaan liggen. Bij dit mooie weer is het wachten niet zo erg als bij kou of bij regen. De mannen in een boot die na ons start zien er getraind uit. Als we die maar kunnen bijbenen!

Vlak voordat we mogen starten neem ik nog een slok water en denkend aan die seconde van vorig jaar giet ik de rest van de fles in het water. De boten worden een voor een opgeroepen om met een tijdsverschil van een seconde of vijftien een vliegende start te maken. Dat betekent dat je voor de startlijn op snelheid komt, maar dat de tijd pas gaat lopen zodra je –hopelijk op volle snelheid- over de startlijn vaart.

De eerste 500 meter van de 6,1 km roeien we volgens het boekje. Lange halen, goed doorvallen, toch snel keren, relatief rustig oprijden en vooral hard trappen! Gelijke inpik, gelijke uitpik. Tempootje 26 gok ik, dat hou ik wel 6 kilometer vol! Er is maar één issue. De boten die na ons zijn gestart hebben hun tijd niet besteed aan trainen en niet aan het lezen van het boekje en komen met een hoger tempo langzaam dichterbij. Ingehaald worden is niet het doel van een wedstrijd, dus ook bij ons gaat het tempo omhoog. In eerste instantie lopen de boten achter ons niet meer in, in tweede instantie begint de afstand weer groter te worden. Dat moeten we hebben! Dan hoor ik een verdacht geluid… ik vrees een verschuivend voetenbord. Dat moeten we dan weer niet niet hebben! Frank roeit gewoon onverstoorbaar door… misschien heb ik het wel verkeerd gehoord. De laatste 2500 meter zijn door het hogere tempo wel zwaar, ik roep naar Frank dat ik een nog hoger tempo echt niet trek. De Linge is bochtig, maar ik weet de boot keurig door de binnenbochten te sturen. Een fietsbrug waar je tegenaan kan varen heb je hier gelukkig niet. Voordat we finishen halen we nog twee vieren uit het veld voor ons in. Bij de finish ben ik uitgeput, tevreden en opgelucht. Wat een wedstrijd weer! Frank zegt dat zijn voetenbord inderdaad een klein stukje verschoof maar daarna vast bleef zitten. Dat is nou een geluk bij een ongeluk. Uiteindelijk blijkt dat we onze tijd van vorig jaar met een seconde of vijf verbeterd hebben.

Klaar voor de dag ben ik nog niet. In blok 3 mag ik de Kloek sturen. Gelukkig is er nog een half uurtje tijd om wat te eten, wat kleding te wisselen en de Coxbox uit de auto te halen. De Kloek ploeg, waar ik normaal op de Eem mee roei, heeft oranje teampetjes geregeld, dus ik wissel letterlijk en figuurlijk van petje.

Bij het oproeien geniet ik voor de tweede keer van de omgeving en zeg tegen de ploeg dat ze dat ook moeten doen, want op de terugweg krijgen ze geen kans om rustig om zich heen te kijken. Na de eerste twee kilometer gaan we uitlengen om de focus nog wat beter te krijgen. En ik laat 20 slagen hard roeien zodat we zeker weten dat de voetenborden goed vastzitten (nou ja, dat hadden we in de Bestevaer ook gedaan).

In een vier is het gekrioel bij de start nog wat lastiger dan in een twee, maar gelukkig hoeven we niet heel lang te wachten. Energie om zelf te roeien heb ik niet meer, maar de ploeg is er duidelijk klaar voor. Het is hun eerste wedstrijd in de gladde vier. Ik vind het vooral belangrijk dat de ploeg zich niet in de eerste kilometer zodanig stuk roeit dan ze in de resterende vijf kilometers de concentratie kwijt zijn. Ik weet al niet meer precies wat ik allemaal gezegd heb, niet heel veel want het liep gewoon GOED. De eerste vier kilometer ging het verhaal over benen gebruiken, gelijkheid, handen zelfde hoogte, beetje rust in het oprijden. De laatste twee kilometer werd ik schor van het aanmoedigen. Errrrugg goed geroeid! En in de middenmoot geeïndigd, helemaal top voor een eerste wedstrijd in de vier. En belangrijker nog, iedereen vond het leuk! Oh ja, voor mij ook, afgezien van de Natroweemus, de eerste wedstrijd die ik gestuurd heb, dus ook weer een toffe nieuwe ervaring.

Volgend jaar zeker weer naar de Linge. Dat kan met nog meer ploegen. Er passen nog wel een paar boten bij op de trailer, maar bovendien kan elke boot in elk van de drie wedstrijdblokken door een andere ploeg gebruikt worden.

Takeldag, 5 november 2022

Categorie: ZEILEN

Zaterdag 5 november, ’s morgens half 10: ik stap op mijn stalen ros en fiets naar de vereniging: het is Takeldag.
De kratten met schoonmaakspullen en lege kratten voor de zeilen staan al klaar. Een paar sterke mannen monteren het ijzeren H-profiel onder de hijsinstallatie. Koffie en pepernoten zijn in aantocht en we worden door Jack in groepjes ingedeeld; elk groepje is verantwoordelijk voor een van de vijf zeilboten die de club rijk is. Ik help mee met het schoonmaken van de Big Bird. We halen de zeilen eraf, schrobben het dek, inventariseren kleine gebreken en strijken de mast.

Nadat er met de allermodernste techniek een luchtfoto van ons is gemaakt, gaan we naar de recovery. Daar staat de lunch voor ons klaar; we zitten we met 24 mensen aan tafel en eten de zelfgemaakte soep van Bert met Turks brood: heerlijk!
Zeilinstructeurs Paul en Martine reiken verschillende diploma’s en medailles uit aan de geslaagden van deze zomer en een instructeursdiploma 3 aan Amy. Van harte gefeliciteerd allemaal!
Gelukkig worden Paul en Martine zelf ook even in het zonnetje gezet (dat gaat met chocola). Bert en Jack regelen tussen de bedrijven door twee nieuwe leden voor de zeilcommissie en na de lunch pakken we de boten in, onder hun dekzeil. Om drie uur staan de vijf boten netjes ingepakt naast elkaar op het terrein.
Maar er is de komende winter nog heel wat te doen: er is een lijst van de nodige kleine reparaties, twee boten moeten geschilderd worden en een enkele trailer staat op een lekke band. Maar wat hebben we genoten van de clubboten!
Helpers: bedankt!

Molenwedstrijd, 8 oktober 2022

Categorie: ROEIEN

Op 8 oktober is Edy met vijf jeugdleden naar de Molenwedstrijd in Weesp geweest. Er waren skiff wedstrijden over 250m en over 450m. En een wedstrijd over 1 km voor de dubbel twee.

De vereniging van Weesp ligt prachtig aan de Vecht en het was heerlijk weer. Het team bestond uit gevorderden en beginners en ze hebben allemaal heel goed gevaren: in totaal behaalden ze wel zes medailles! Onder andere één voor ons jongste, nieuwe lid en één voor een andere beginnend roeister. Daarnaast medailles voor de mixed twee. Een veelbelovend nieuw team dat werkelijk prachtig over de Vecht spoot! En als klap op de vuurpijl ontvingen we de verenigingsbeker, omdat we relatief gezien de vereniging met de meeste medailles waren.
Dik verdiend voor dit enthousiaste en elkaar luidkeels aanmoedigende team! Op naar de volgende wedstrijd!

Zie voor de namen van de 5 leden: de Actueem van oktober 2022 (alleen zichtbaar voor leden).

Schoolroeien door de tweede klas van Het Baarnsch Lyceum, sep-okt 2022

Categorie: ROEIEN

Het Baarnsch Lyceum is zeven keer bij ons bezoek geweest. Zo’n 100 kinderen hebben kunnen snuffelen aan het roeien. Voor zo’n onderneming zijn enorm veel vrijwilligers nodig en zonder de inzet van 29 leden was dit gesnuffel nooit gelukt!

In C4-en, C3-en, wherry’s en zelfs 1x de Frans Scholtze gingen ze het water op. De meeste vonden het heel leuk en diezelfde reactie kreeg ik ook van meerdere leden. Ook zij hebben er van kunnen genieten. Zo prachtig om te zien welke talenten erbij zijn, hoe vlot het soms lukt om heel aardig te roeien. Hier en daar vraagt het wat meer inzet, creativiteit, humor om een uur door te komen, een enkele keer is het ‘wat lastiger’ voor de kinderen. Roeien blijkt toch best moeilijk te zijn.

Wij werden steeds beter in de logistiek en uiteindelijk verliep het voorbereiden en opruimen als een zonnetje en gingen alle boten en riemen weer netjes gepoetst de loods in.

Gaan we dit volgend jaar weer doen als we het verzoek krijgen?
Onder het genot van een lekker stukje chocolade gaan we eerst evalueren en verslag uitbrengen aan het bestuur.

.

Midzomeravondzeilen op de Loosdrechtse plassen, 1 juli 2022

Categorie: ZEILEN

Een succesvolle zeilavond

Op vrijdagavond 1 juli was weer het jaarlijkse Midzomeravondzeilen op de Loosdrechtse plassen. Het was om 17.45 verzamelen bij Jachthaven de Uitkijk en de briefing werd kort na 18.00 uur gegeven.
Doordat er minder zeilers waren dan in eerste instantie voorzien, werd de initiële indeling enigszins aangepast. De 22 aanwezige ervaren zeilers, minder ervaren zeilers en introducees werden uiteindelijk over zes boten van de Valk klasse verdeeld. De ervaren zeilers werden aangewezen als captain.
De weergoden hadden ons gelukkig een droge avond gegund, maar tevens windkracht 3 tot 4 uit zuidwestelijke richting toebedeeld. De haven lag daardoor aan lager wal.
De Valken hadden geen motor dus het was peddelend of bomend de haven uit. Na de nodige inspanning konden uiteindelijk de zeilen worden gehesen en kon de zeilavond beginnen.
De af en toe vlagerige wind deed de snelheid lekker oplopen en er is die avond een behoorlijke afstand afgelegd. Uiteraard werd er ook aandacht geschonken aan de techniek, wat zich vertaalde in het varen van ‘achtjes’ en het Admiraal zeilen.
Om 21.00 moesten we weer binnen zijn, dus de terugvaart werd bijtijds met een voor de windse koers ingezet. Met de benodigde stuurmanskunst werd de steiger weer bereikt en de boten nachtklaar gemaakt.
De ervaringen van die avond hebben we doorgesproken onder het genot van een consumptie en bitterballen waarna rond tien uur iedereen voldaan huiswaarts keerde.

Een geslaagde avond; de vraag is of we dat misschien dit jaar nog een keertje kunnen doen?

De Doortocht van Gent, 25 juni 2022

Categorie: ROEIEN

De Eem was vertegenwoordigd door drie wherry’s. Twaalf in oranje geklede leden roeiden door het historische centrum van Gent. We waren niet de enige Nederlanders. Het Spaarne, Willem III en Hemus waren ook van de partij. We hoorden ook Duits en Frans spreken, het was dus een internationale gelegenheid.
Goed georganiseerd door de Gentse Roei- en Sportvereniging. Zij noemen het zelf ‘de mooiste stadsroeitocht benoorden de Alpen’. Als je eerst de stad ’s avond, met verlichting, hebt gezien en je roeit er de volgende dag doorheen, kun je dit wel beamen.
Voor onervaren toerroeiers een nieuw proces; twee keer door een sluis, aanleggen aan een terras dat ruim een meter boven je boot is. Even klimmen dus. Sturen tussen supboarden, kano’s, rondvaartboten en andere roeiers. Laden van de botenwagen, sjouwen met een wherry. We hebben het allemaal gedaan en tussendoor genoten van de stad en alles wat zij te bieden heeft.

Een heel leuk, heel gezellig weekendje uit en ook een mooi stukje roeien.
Kortom… fantastisch.

1e Pinksterzeiltocht, 5 juni 2022

Categorie: ZEILEN

Tom en Mats winnaars 1e Pinksterzeiltocht

Zondag 5 juni was het zover: de 1e Pinksterzeiltocht van BWV De Eem. Het was een droge middag, de kracht van de Noordoostenwind was 3 met vlagen naar 4 en het water golfde met hier en daar een witte kop. Dé ingrediënten voor een spannende en spectaculaire Pinksterzeiltocht richting Muiden. Op het moment dat de laatste deelnemers over de finish kwamen begon het onophoudelijk te regenen (zoals voorspeld). Er was een mooie overwinning voor Tom en Mats die er met de Pinkstertochttrofee vandoor gingen.

Voor het avondmaal en overnachting waren we te gast bij collega-vereniging Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging in Muiden. De organisatie bedankt KNZ&RV en juryboot zeilschip Inschot met schipper Paul.

Tom en Mats zeilen

End plastic Soup actiedag, 4 juni 2022

Categorie: OVERIG

De Rotaryclub Baarn-Soest organiseerde voor de tweede keer op rij een grootschalige schoonmaakactie van rivier de Eem op zaterdag 4 juni vanaf 9:00 uur.
Mark Röell, burgemeester van Baarn, gaf hiervoor het startschot vanaf ons clubhuis. Dit evenement maakt deel uit van de internationale End Plastic Soup actiedag.
Het initiatief van Rotaryclub Baarn-Soest voor een schone Eem was vorig jaar een groot succes. Er werd toen over een traject van 18 kilometer plastic en ander zwerfafval opgeruimd. Aan het einde van de dag lag er maar liefst vijf kuub afval in de container.

Theo van ‘t Klooster, voorzitter Rotaryclub Baarn-Soest: “De schoonmaakactie beslaat dit jaar een nog groter gebied dan vorig jaar. Daarvoor zijn zaterdag 4 juni op en rond de Eem ongeveer 100 vrijwilligers op de been. Voornamelijk leden van diverse clubs en verenigingen in de regio, die zich willen inzetten voor een beter leefmilieu. Om deze actie kracht bij te zetten, doet burgemeester van Baarn Mark Röell de aftrap. Daar zijn we blij mee. We rekenen erop dat deze schoonmaakactie net zo succesvol wordt als die van vorig jaar. Al hopen we natuurlijk dat we niet méér, maar juist minder plastic en ander afval aantreffen. Maar wát we tegenkomen, ruimen we op.”

De Eem is de enige rivier met een eigen bron en monding binnen Nederland. Hij wordt gevoed door diverse beken ten zuiden van Amersfoort, stroomt door de Keistad, langs Soest, Baarn, Eembrugge en Eemdijk en mondt uiteindelijk uit in het Eemmeer. Deze actie van Rotaryclub Baarn-Soest draagt bij aan de mondiale End Plastic Soup ambitie: in 2050 geen plastic soep meer in de oceanen, zeeën, in onze meren, rivieren, parken, bossen en op straat.

Klik op de foto om de gesproken boodschap van Theo te horen en zien.

De Spaarne Lenterace, 21 mei 2022

Categorie: ROEIEN

Op zaterdag 21 mei heeft een acht van De Eem meegedaan aan de Spaarne Lenterace. Nadat de afgelopen twee coronajaren de wedstrijd niet was verroeid, mochten we eindelijk weer. De traditie kon weer worden hersteld.
De D-acht (gemiddelde leeftijd tussen 50 en 55 jaar) heeft hier, met twee wisselingen ten opzichte van de ploeg die deelnam aan de Head of the river, aan meegedaan. Als stuur een oud lid van De Eem. Met zon, lekkere temperatuur en wind mee hebben wij de 4,5 kilometer in hoog tempo geroeid. Onze tijd was 16.46.8 waarmee we snelste waren in ons veld (van twee boten 😉). De overwinning hebben we op het zonnige terras kunnen vieren met de door leden van het Spaarne gebakken taarten en bier. We kijken alweer uit naar de volgende wedstrijd, de Eemhead op 24 september a.s.

Jaarlijkse zeiltocht in Friesland, 21 mei 2022

Categorie: ZEILEN

Zeer geslaagde zeiltocht Uitwellingerga

Zaterdag 21 mei 2022 was het dan weer zover. De jaarlijks zeiltocht in Friesland beloofde een spannende tocht te worden. Windvoorspelling westenwind 4 tot 6 Bft.
We vertrokken om 9.30 uur met vier poly-Valken (waarvan twee met buitenboordmotor voor eventuele sleepjes) richting Akkrum. Met een overwegend ruime windse koers kon op het Sneekermeer met enorme snelheid worden gevaren. Bij de eerste brug aan lagerwal werd gezamenlijk besloten Akkrum te laten voor wat was en een nieuwe koers richt Rufus aan het Water te kiezen. Daar aangekomen konden we even relaxen en wat drinken en snacken. Het laatste deel van de reis was weer een aan de windse koers. Dus met zijn allen hangen aan loefzijde. Bekaf streken we rond 17.00 uur onze zeilen in de haven van de Watervriend. Met een voldaan gevoel; want geen ongelukken en veel ervaring rijker!
Na wederom wat innerlijke verzorging voor degen die nog trek hadden gekregen kon iedereen met een tevreden en een prettig afgemat gevoel huiswaarts keren. Wat een dag!

Bekijk hier alle leuke foto’s van ons Friese avontuur en vooral ook het leuke filmpje van onze jeugdboot!

Klik op de foto om het leuke filmpje van onze jeugdboot te horen en zien.

Woest Maaswater leren trotseren, april-mei 2022

Categorie: ROEIEN

Charlotte:
“Omdat wij als drietal toch al zo gezellig bezig waren met de organisatie van de toertocht in ons aanstaande jubileumjaar 2023, kwamen wij op het idee om samen de cursus “Roeien op stromend water” bij RV Nautilus in Rotterdam (Inges voormalige club!) te gaan volgen. Deze cursus behelsde drie zondagen (10 – 14u) theorie met direct praktijk erachteraan. Echt een aanrader, wat een bijzondere belevenis! Alle drie de keren hebben onze Rotterdamse collega-roeiers de groep zeer gastvrij en deskundig onthaald.
De eerste lesdag viel op 1e Paasdag. Na een uur vol met verve uiteengezette theorie, doorleefde kennis en heerlijke Rotterdamse humor brachten we onze wherries het woeste water van de Nieuwe Maas op. Stel je eens voor: over klotsend hoge golven manoeuvreren langs de Britannia, een cruiseschip zo hoog als een half flatgebouw! Onder de Erasmusbrug en De Hef bepalen waar het water ‘onveilig’ en ‘veilig’ is om een draai te maken of het je roeiers zo gemakkelijk mogelijk te maken. Om nog niet eens te spreken van de nodige planning bij het oversteken van de Maas en andere en/of nieuwe commando’s.
Alle deelnemers werden gehusseld tijdens de cursus; alleen op de derde zondag zaten wij drie samen in de boot (zie foto) met ‘admiraal’ Tom in hoogsteigen persoon. Op deze manier had je steeds een andere instructeur en leerden we ook roeiers van andere clubs kennen. Wat een geweldig, gezellig en leerzaam feest!!”

Margreet:
“Dan denk je dat je inmiddels best aardig sturen kan. Dat blijkt een desillusie. De Maas is echt andere koek dan onze meanderende Eem.
Wat indruk gemaakt heeft, was het aantal factoren waar je (vooraf) rekening mee moet houden zoals eb- of vloedstroom, wind, zichtlijnen, golfslag en andere vaartuigen. We zijn van alles tegen gekomen onderweg. Van waterbussen, containerschepen, watertaxi’s, cruiseschepen en duwbakken tot en met een heuse varende hottub!?!
En als je dan onder de Erasmusbrug of door de Oude Haven vaart, wil je daar natuurlijk ook nog graag een blik op werpen… kortom: een prachtige ervaring!”

Minka:
“Na drie mini vakanties op het water volgt er voor ons binnenkort nog een toetje op de woeste baren. Als er iemand heel goed netwerken kan in je clubje, dan levert dat zomaar een uitnodiging op om nog een keertje in Rotterdam te komen roeien in een andere boot. Zo’n kans laten we natuurlijk niet lopen. Wat een mooie afsluiter van ons stromend water avontuur!”

Foto: Wij in de boot met ‘admiraal’ Tom
Foto: Varende hottub

Oude IJsselrace, 30 april 2022

Categorie: ROEIEN

De Oude IJsselrace wordt zoals veel andere roeiraces gehouden op het mooiste roeiwater van Nederland. De route voert van Doesburg naar Doetinchem en onderweg zijn prachtige molens en zelfs een heus kasteel te bewonderen. De beschrijving zegt net nog niet waar je het beste je boot kan afmeren om onderweg te picnicken!

Bijzonder aan deze race is wel dat deze gaat over een afstand van 11.6 km en alleen bedoeld is voor de kleine gladde nummers: skiffs en tweeën. Ook bijzonder is dat je kan kiezen tussen opstappen in Doesburg (vroeg opstaan) of Doetinchem (nog vroeger opstaan en 23.2 km roeien, maar dan kan je wel twee keer van het kasteel genieten en heb je minder logistieke uitdagingen).

Ik heb altijd al een keer langs een kasteel willen roeien en dus gaat na een nacht slecht slapen van de spanning op de bewuste zaterdag al om 5:40 mijn wekker af. De wedstrijd start pas tegen de middag en wij kiezen uiteraard voor de Doesburg variant dus eigenlijk is het een raadsel waarom ik midden in de nacht moet opstaan. De Bestevaer ligt dan immers al met last minute gerepareerde voetenbordrails op de botenwagen. Mijn overige spullen liggen al een week klaar.

Een klein uur na de wekker staat mijn gele fiets achterop de auto van Angelique en rijden we achter de botenwagen aan naar het rustieke haventje van WSV Doesburg. Ons logistieke plan is om na het opriggeren de auto bij de finish te parkeren en vervolgens terug te fietsen naar Doesburg zodat we ook na de race weer beschikken over vervoer.

Daar is echter geen tijd voor. In het grote wedstrijdboek staat dat we al om 9:45 verplicht aanwezig moeten zijn bij de zogenaamde ‘stuurliedenvergadering’. Het is na het gezellig sleutelen aan de boot om de riggers erop te krijgen opeens al 9:00 en een fietsrace tegen de tijd vooraf lijkt ons niet bevorderlijk voor het roeiresultaat. Dus gooien we het plan om en rijden zo snel mogelijk met de auto heen en weer naar Doetinchem om daar onze fietsen neer te zetten.

Terug in Doesburg is het haventje een stuk minder rustiek dan het daarvoor was. Overal waar plek is liggen skiffs en tweeën in verschillende stadia van opriggeren. Het is wel echt een gezellige boel en we zijn gelukkig net op tijd bij de verplichte stuurliedenvergadering.

Hier wordt voorgelezen uit het grote wedstrijdboek. Het gaat vooral over de gevaren van deze lange reis: Het water is ‘maar’ 13 graden, bij de bruggen mag je niet inhalen en de de derde brug is misschien te laag om zonder bukken onderdoor te roeien en her en der staan palen in het water om je binnenvaarder aan af te meren of te testen hoe stevig je roeiboot is. Verder zijn er langs de route roeisupporters met lange stokken gesignaleerd. (Dit ondanks de afspraken met de lokale hengelvereniging.)

Na de stuurvergadering vangen we van de organisatie op dat de boten nu toch echt het water in moeten. Dit schijnt volgens een soort schaap-over-de-dam principe te werken. Als er 1 boot over de dam is, dan gaan de andere dringen om ook te water te gaan. Er passen maar 2 boten aan het vlotje en we hebben geen zin om met de boot boven ons hoofd in de rij staan en dus varen we met de Bestevaer voorzien van startnummer 14 als EERSTE OVERALL (graag taggen in het cms) het mooie vlakke water van de IJssel op.

Het is dan pas 10:30 en de start is pas om 11:30 dus zonder die stuurvergadering hadden we ons oorspronkelijke logistieke plan makkelijk kunnen uitvoeren. Maar wat is er nou leuker dan een uur lang ronddobberen en genieten van de opmerkingen van steeds meer van de 97 andere deelnemers?

Uiteindelijk is het zover. De boten liggen op volgorde van startnummer en om de 15 seconde wordt een boot opgeroepen om te starten. Het is een zogenaamde vliegende start: voor de startlijn bouw je snelheid op en je tijd start zodra je over de lijn gaat.

We gaan met de Bestevaer bewust niet zo snel mogelijk maar zo-snel-als-we-11.6km-lang-kunnen-volhouden over de startlijn. Vanwege de wind mee houdt Angelique een net iets hoger tempo aan dan we vantevoren hadden bedacht en we gaan ook wat sneller dan bij onze laatste en enige 12km test op de Eem. Het is stil in de boot, er wordt geconcentreerd geroeid en er zijn alleen flauwe bochten waardoor ik ook bijna geen stuurcommando’s hoef te geven.

In de Achterhoek schijnt alles wat langzamer te gaan. Roeien is daarop duidelijk een uitzondering. De boot die 15 seconden na ons start ligt na de eerste anderhalve kilometer al zo’n beetje op gelijke hoogte. Zij varen dicht op de kant en hun boeg kijkt minder vaak en vooral minder ver om dan ikzelf. Zouden ze die binnenvaarder-afmeerpaal wel gezien hebben? Het lijkt er vanuit mijn perspectief op dat ze er echt recht op af sturen. Ik heb in zo’n soort situatie wel eens commentaar gehad dat ik niets zei en dus brul ik keihard iets in de zin van PAS OP VOOR DE PAAL. Na de finish worden we daarvoor bedankt, ze hadden hem inderdaad niet gezien…

Mijn slag raakt gelukkig niet van slag van mijn gebrul en zo ongeveer naast elkaar roeien beide boten hard verder. Angelique heeft duidelijk geen zin om nog verder ingelopen te worden, we geven niet veel. Dan doemt de tweede brug op. Deze Hoogkeppelse Brug is hoog, maar wel wat smal en dus kunnen er geen twee boten naast elkaar onderdoor. De regels zeggen enerzijds dat een oplopende boot voorrang heeft maar anderszijds dat je bij de brug niet in mag halen. Geen idee wat ik hiermee aan moet! Nadenken kost kennelijk ook tijd, want al voor de brug zijn we toch echt ingehaald en gaan als tweede onder de brug door.

Daarna komt het leukste stuk van de rit: de Laagkeppelse Brug die misschien te laag is om onderdoor te roeien. De boot voor ons stopt al ruim voor de brug met roeien en verliest veel vaart. Wij hebben dit bij ‘onze’ bruggen over de Eem geoefend en ik laat de boot pas lopen om te bukken als we de brug tot op een paar meter genaderd zijn. Houden om de boot voor ons niet te raken is net niet nodig!

Onze tegenstanders hebben onder de brug kennelijk net wat meer rust gehad want heel langzaam lopen ze daarna uit. De rivier wordt nu smaller en er zijn bomen om ons heen en de wind gaat liggen, maar we merken nog wel dat we in golfjes varen die waarschijnlijk worden veroorzaakt door de boot voor ons! ‘Nog twee kilometer’ zegt Angelique. Dat is van de Grote Melm naar het vlot denk ik opgelucht, want mijn energie begint nu wel echt op te raken. Een opluchting als we finish signalen horen en vooral als die voor ons klinkt! Een eindsprint zat er voor mij echt niet meer in.

Dan komt nog een zwaar deel van de tocht. We lopen met de boot boven ons hoofd het botenwagenterrein op, maar hebben geen idee waar onze botenwagen staat. De boot is echt veel zwaarder dan normaal en we moeten er ook veel verder mee zeulen. Onze wagen staat uiteraard helemaal achteraan…

Ik bedenk me dat ik onderweg geen kasteel en geen molen heb gezien. We zijn ook door nog een boot ingehaald, maar ik weet niet meer op welk punt. Ik weet wel dat de appel-abrikozentaart en de koffie in het gezellige clubhuis van WSV de Ank erg goed smaken. Wat een dag! Marien zegt dat er een goede MTB route in de buurt is als hij mijn fiets ziet – ik ben al blij dat ik uberhaupt nog op een fiets kan zitten. Terug in Doesbrug drinken we nog sinas-minder-zoet uit een bierflesje en daarna rijden we terug naar Baarn. Daar riggeren we de boot weer op en ik ben net op tijd thuis voor het avond eten.

ARV de Ank heeft ongeveer 112 leden waarvan de helft geholpen heeft bij de organisatie van deze 8ste IJsselrace. Allemaal bedankt en Marien bedankt voor het wederom rijden met de botenwagen!

Wherry tocht Dode Hond, 10 april 2022

Categorie: ROEIEN

Het was me het roeiweekendje wel… dag 2

En dan had ik mij de volgende dag alweer ingescheept voor een tocht met wherry’s naar het eiland Dode Hond in het Eemmeer. Naast Annelies roeiden er nog vier dames mee. De oplettende lezer zal opmerken dat ik in dit gezelschap de enige man was. Kwade tongen beweerden dat dit niet goed kan gaan. Anderen hadden het weer over “mijn harem”. Ter geruststelling: ik heb vier dochters, dus ik kan rustig zeggen dat ik ervaringsdeskundige ben in de omgang met dames. Het is natuurlijk een schier onmogelijke opdracht om dames altijd maar te begrijpen maar als je net doet of je met hun emoties mee kan gaan is er niets aan de hand. Meestal dan. Om nu te zeggen “mijn harem” is sterk overdreven. Immers, niemand had een harembroek aan. Slechts één dame had een korte broek. Het weer liet overigens wel toe dat de dames geleidelijk aan meer zomers gekleed raakten. Boeien!
Bij Eemdijk werd een pitstop gemaakt met koffie een taart. Ideale landingsplaats; zowel de stuur- als bakboordkant heeft een lage wal wat het uitstappen makkelijk maakt. Het roeien naar de de Dode Hond vergde ons nominaal maar 1,5 uur. Makkelijk te doen dus voor een heen en weertje. Eenmaal op het Eemmeer gekomen was slechts een lichte deining voelbaar. Op een van de wherry’s ontstond tussen de bemanning (drie dames) echter een hèvige deining. Een van de roeiers wilde niet meer. Het kostte enige overtuigingskracht om haar toch weer in beweging te krijgen. Zo konden we toch gezamenlijk afmeren op het eiland. Ook aan lage wal.
NB: waarom heet het eiland “Dode Hond”, een beetje bizarre naam? Dat zit zo: De naam zou komen van arbeiders die een hond meenamen bij de aanleg van het eiland, (periode 1963-1965). De hond ging daar dood en zou daar zijn begraven. Over hond gesproken: tijdens onze lunch aldaar kregen we beslist niet de hond in de pot. Annelies had twee hele broden voor ons gesmeerd met rijkelijk beleg. Kregen we, ondanks de gespendeerde energie, gewoon niet op. Gezelligheid troef. Nadat we onszelf uitgebreid gefotografeerd hadden (ach, het blijven meiden tenslotte) gingen we voldaan en gebruind weer huiswaarts. Tijdens het roeien was alcohol natuurlijk uit den boze. Dat werd bij aankomst weer goed gemaakt op ons onvolprezen terras. Voor herhaling vatbaar. Volgende keer naar Huizen; is maar drie kwartier verder roeien.

De linkerhelft van de foto betreft het Costal rowing. Zie volgende verslag.

Coastal Rowing naar Huizen, 9 april 2022

Categorie: ROEIEN

Het was me het roeiweekendje wel… dag 1

Tja, als Emmy Kolijn je tijdens de DJWB vraagt om iets te schrijven over mijn ervaringen met Coastal Rowing dan heb je geen keus: dat doe je gewoon. Vandaar dat ik een poging waag om onze (ik was samen met Annelies Hart) ervaring weer te geven. Dat was op 9 april. En omdat er de volgende dag een roei-event was naar het eiland Dode Hond waaraan ik mocht deelnemen schrijf ik daar ook nog over, nu ik toch bezig ben.

RV Naarden heeft een paar Coastal Rowing boten liggen bij Jachthaven Huizer Hoofd. In Huizen inderdaad. Die boten worden ook wel aangeduid als Yole de mers (vertaald uit het Frans: “skiff op zee”). Niet te verwarren dus met C-boten. Het was prachtig weer voor zo’n zee boot. Immers, het was een vlagerige 5 bft westelijk, dus flinke golven op het Gooimeer. Een fikse hagelbui werd op de koop toegenomen.
Annelies en ik waren de enige afgevaardigden van BWV de Eem. Voor ons waren er al een paar roeiers van andere verenigingen geweest. We moesten ons melden bij de jachthaven. Tot onze verbazing lag ‘onze’ boot in de aanloophaven, nota bene 50 meter van waar ik woon. Reden: de ploeg voor ons had moeite om tegen de wind op te boksen. Daarom bleven ze op de weg terug halverwege steken. Uit privacy overwegingen noem ik niet de naam van hun vereniging. Ik kan wel zeggen dat ze in Amersfoort roeien. Hoe zouden wij het er vanaf brengen? We waren in ieder geval voorbereid op het ergste. Onze taak was het om de boot weer terug te brengen naar de jachthaven.
Maar wat schetste onze verbazing? Weliswaar hadden we de wind pal tegen maar we vlogen over het water leek het wel. We kregen we twee roeiers en een stuurman mee van RV Naarden. Dat scheelde natuurlijk. De boot huppelde heel makkelijk door of over de golven. Golven kwamen niet of nauwelijks binnen. Als die wel binnengekomen waren dan zou dat helemaal geen probleem zijn geweest, want de boot heeft een zelflozende kuip. Zelfs als we omgeslagen zouden zijn dan denk ik dat we de boot in een oogwenk weer rechtop hadden gekregen. Zo’n boot is namelijk één grote luchtkast.
Roeien op open water (Coastal Rowing) zit enorm in de lift. Overwogen wordt zelfs om er een Olympische Sport van te maken.
Wil je als lid van BWV de Eem ook een keer kennis maken met Coastal Rowing? Neem dan contact op met RV Naarden.

De rechterhelft van de foto betreft de tocht naar de Dode Hond. Zie het vorige verslag.

Van BWV naar de Koppelpoort, maart of april 2022

Categorie: ROEIEN

Dat deel van de Eem hebben we op een mooie zondagmiddag verkend. Helaas windkracht 4 tegen en echt het hele traject tegen!
Als je nog niet veel verder bent geweest dan de Grote Melm of het Ocrieteiland, is dit toch wel een flink stuk trappen. Zeker als je in een wherry zit. Gelukkig wind mee op de terugweg, maar pas na een heerlijke pauze bij Hemus. Lekker aan de koffie met taart en andere versnaperingen op hun prachtige terras (maar ons uitzicht is echt veel mooier). Een gastvrij lid van Hemus leidde ons rond door hun mooie gebouw. Goed uitgerust lekker terug geroeid naar ons eigen terras. Met de wind mee waren we zo in Baarn waar de goed aangeklede borrel op ons wachtte. Een heel gezellige afsluiting van een roeimiddagje waarbij ‘oude’ en ‘nieuwe’ leden elkaar leerden kennen.

Fluitzwaan gedoopt, 2 april 2022

Categorie: VERENIGING

Onze nieuwste boot, de Wiersma 2020 is eindelijk gedoopt. Afgelopen zaterdag tijdens de nieuwjaarsborrel/dank je wel borrel heeft de boot eindelijk een bij de vereniging passende naam gekregen.
Arthur, die dit jaar ook de Petje Af prijs ontving, gaf de boot de naam “Fluitzwaan”. (Zoek maar even op.)
Dus vanaf nu spreken we over de Fluitzwaan als we het over deze prachtige boot hebben. Ook in het BRS staat vanzelfsprekend deze naam.

Voor de 24e keer deelgenomen aan Skiffhead, 27 maart 2022

Categorie: ROEIEN

Afgelopen zondag startte Kees van Bueren voor de 24e keer in de Skiffhead.
Dat is het grootste skiffevent voor veteranen in Nederland.

Vraag je aan Kees hoeveel keer hij heeft gewonnen dan is het antwoord: “Ik denk acht keer”.
Ook de archieven van de Skiffhead geven geen daar duidelijkheid over, binnenkort hopen wij u hier wel een helder antwoord op te kunnen geven.

Naast Kees deden ook Olivier van Zanten (j18) en Marien Mortier mee.

Head of the River 2022, 19 maart 2022

Categorie: ROEIEN

De opening van het wedstrijdroeiseizoen

Na vijf jaar kon de Head pas weer plaatsvinden; de eerdere Heads werden niet gehouden vanwege strenge vorst, te harde wind en Corona. Op zaterdag 19 en zondag 20 maart namen totaal 500 ploegen met 4000 roeiers deel aan dit roeifestijn. Een Amstel vol boten, een geweldig schouwspel, topploegen uit heel het land namen deel en ook veel Duitse ploegen.

Iedereen was erg blij dat we eindelijk weer op een Head konden starten. Twee Eem ploegen – één in D-divisie (50 jaar gemiddeld) en één in F-divisie (gemiddeld 60 jaar) startten op zaterdag, de F-ploeg om 14:00 uur, de D-ploeg om 16:00 uur.

De voorbereidingen waren niet optimaal, gezamenlijk trainen op de ergometer kon niet, wel werd er individueel op de ergometer getraind, er werd gefietst en hardgelopen om de conditie op peil te krijgen. De ploegen hadden maar weinig in huidige opstelling in de boot kunnen oefenen. Covid van één van de slagroeiers, was bijna fataal voor de start van de F-ploeg. Ondanks dit alles, was het een prima optreden en een leuke wedstrijd. Hoewel de zon scheen waren de omstandigheden zwaar voor de roeiers, acht km lang een harde wind tegen.

Op de fiets (ook met tegenwind) kon ik ze nauwelijks bijhouden en twee keer op en neer Ouderkerk-Amsterdam (32 km) was me te veel. Ik heb nog wel gezien dat in de tweede sessie, de D-ploeg, vijf ploegen inhaalde en dat gaf een reuze kick! Twee roeiers deden voor het eerst mee, ze vonden het een onvergetelijke ervaring.

Deze ploegen van samen ruim 20 man vormt een geweldig team, ze kunnen trots zijn op het plezier dat ze samen ervaren op de trainingen. Op dit competitie niveau is het ook belangrijk dat het gezellig is, maar het kan altijd beter, de lat moet hoger, zeker als we beter willen presteren.

Als afsluiting zorgde één van de mannen, zoals gewoonlijk, dat er na afloop een Indisch buffet klaarstond. Er waren bloemen voor Marthe, die weer bewees (al sinds 2005?) dat ze een prima stuurvrouw is. En ik kreeg daarnaast ook nog een buitensporig cadeau…
Dank mannen, het was een gouden dag!

De F-ploeg voor de start
Foto: Merijn Soeters – De D-ploeg
Foto: Lars Veling – De F-ploeg

Nationale Kampioenschappen Indoor Roeien, 11 december 2021

Categorie: ROEIEN

Vorig jaar digitaal vanuit huis maar dit jaar weer vanuit de Sporthallen Zuid in Amsterdam. De NKIR 2021. Geheel corona-proof: doorstromen, warmroeien, racen en naar huis.

Voor De Eem deden dit jaar de vijf jeugdleden Devon, Ruben, Olivier, Max en Jelle mee. Er sneuvelden persoonlijke records maar er moesten ook teleurstellingen worden verwerkt.

Nu weer trainen voor de jeugdergometerwedstrijden waarvan er op 29 januari een wedstrijd op De Eem wordt georganiseerd. Daarna weer door naar de lange-afstandwedstrijden op De Amstel.

De Lingebokaal, 13 november 2021

Categorie: ROEIEN

De Lingebokaal, wat een super leuk en goed georganiseerd evenement!
Drie boten van de Eem doen mee en succesvol:
– Skiff (Marien) winnaar
– Dubbel 2(David en Frank), op 1 seconde tweede geworden
– C4+(Simon, Albert, Cees, Evert-Jan en Maurice), tweede achter ploeg uit Bruxelles.

Zaterdag 13 november, locatie: Roeivereniging Leerdam.
De Lingedijk is er speciaal voor afgesloten. Maar liefst 153 ploegen uit het hele land en zelfs uit België verschijnen aan de start.
Om dit in goede banen te leiden op de smalle Linge is de wedstrijd opgedeeld in drie blokken. Per blok worden ongeveer 50 boten te water gelaten vanaf de kleine steigers van RV Leerdam. Die boten roeien 6 kilometer op naar het start meertje. Daar moet je dan heel even wachten, nooit langer dan 1 uur, en dan vliegende start, terug richting Leerdam. Stampen of je leven ervan afhangt, over de slingerende Linge.
Onderweg toegejuicht door de pietjes op de enige echte Sinterklaasboot die even later weer langs komt varen voor de officiële verwelkoming van de Sint in Leerdam.

Zes kilometer tegen de stroom in, over de prachtige Linge, wat een feest. En omdat de Linge bij Leerdam een stuw heeft, worden de boten zo snel mogelijk weer uit het water gehaald. De riemen worden min of meer van je boot getrokken en verzameld op het kleurrijke riemenveld. Hup boot uit het water en zo snel mogelijk weer op de botenwagen.

Het was een prachtig feestelijk en zeer goed georganiseerd coronaproof-evenement. Alles verliep strak volgens planning en de ruim 40 botenwagens waren prima gestald en toegankelijk.
We zaten met alle drie de boten van De Eem in blok 2, zodat we elkaar ook moreel konden ondersteunen en dat was vooral nodig tijdens het ijzig koude wachten op de start. Wel gaaf om 50 boten klaar te zien liggen bij de start en elkaar een beetje gek proberen te maken. Geweldig om allerlei boten, leeftijdsgroepen en bootsamenstellingen door elkaar te zien roeien. Een kleurrijk en gezellig geheel.

Samen de boten klaarmaken op de botenwagen, de boten opriggeren, voor elkaar zorgen en elkaars materiaal kwijt maken, het vuur uit je sloffen roeien en dan weer klaar staan voor elkaar om de boten weer af te riggeren, op de botenwagen, hup naar Baarn en samen alles weer netjes opruimen. Dat schept een band. Echt heerlijk om hier deel van uit te mogen maken.
Hieronder de officiële tijden van de drie Eem-deelnemers over 6 km:
Skiff: 26:19 min. eerste plaats van 5 deelnemers
Ongestuurde dubbel 2: 25:21 min. tweede plaats van 6 deelnemers
C4+: 27:10 min. tweede plaats van 4 deelnemers

Marien, bedankt voor al het organiseren en je goede zorgen en wedstrijd tips.
RV Leerdam, bedankt het was TOP.
Namens de C4+, Evert-Jan

Eemlintrace, 31 oktober 2021

Categorie: ROEIEN

Met angst en beven zagen we 31 oktober naderen. De weersvooruitzichten waren akelig: regen en veel, heel veel wind met uitschieters naar windkracht 7. En ook nog zuidenwind, als je niet uitkijkt word je zo het Eemmeer op geblazen! Wat moet dat worden? Een herhaling van april 2020? Op het laatste moment afzeggen, maar nu om een heel andere reden? Maar de weergoden waren ons gunstig gezind. Geen regen en de wind viel mee. Geen ingekort of alternatief traject nodig. Op deze dag alleen de QR-code controleren, Corona zat ons toch nog een beetje dwars.

Op het water streden 74 deelnemers in 15 verschillende boten om de snelste tijd. Soms als estafetteploeg, soms gewoon met dezelfde ploeg vier trajecten trappen!!! Arme stuur, vier trajecten in zo’n verkrampte houding. Ook roeiers krijgen kramp en ‘rollen’ uiteindelijk uit de boot omdat staan even onmogelijk is. In zo’n gevarieerd deelnemersveld kun je de tijden niet echt vergelijken, een vier is meestal sneller dan een skiff, maar niet altijd!
De wijze waarop dit keer de tijdwaarneming verliep laat wel interessante dingen zien. Een traject duurt 32 minuten voor de ene ploeg en 59 minuten voor een andere ploeg.
Ben je een snelle boot dan vaar je het 1e  traject met een veel  hogere snelheid dan het 4e  traject; de moeheid zit dan toch wel in de benen en de tegenwind was in het laatste traject behoorlijk!
Wisselen in ’t Raboes vraagt stuurvaardigheid en klimvaardigheid. Soms ligt iemand echt plat op de steiger om de boot vast te kunnen houden.

Wie werd de winnaar van deze Eemlint-editie?
Zie de tabel voor de uitslag.
Voor iedereen een prestatie, dus iedereen gefeliciteerd.

Terugkijkend kunnen we concluderen dat de hele dag vlot is verlopen. Pinnen i.p.v. wisselgeld, digitale tijdwaarneming, vlothonden, voldoende mensen achter de bar.
Alles liep op rolletjes waarvoor we de vrijwilligers bedanken. Merci!
Niet alleen waren er prijzen voor de winnaars, iedereen ging met een mooi aandenken tevreden naar huis.
Zelfs de regen wachtte tot iedereen thuis was.

10 april 2022 staat gepland voor de volgende editie. Doe weer mee, in dezelfde samenstelling en verbeter je eigen tijd.

Met 2xTET in de Eemlint, 31 oktober 2021

Categorie: ROEIEN

“We hebben een maatje voor je gevonden.”

Met die woorden is mijn eerste deelname aan de iconische Eemlintrace een feit. Net als voor alledrie mijn teamgenootjes. Wat appjes heen en weer leveren al snel de broodnodige ploegnaam op. Dat moet ook wel, want stel je voor dat een andere ploeg de Ibis wegkaapt!

Er zijn ploegen die ter voorbereiding van de Eemlint de 11 steden in Friesland rondroeien.
Er zijn ook ploegen die vinden dat je twee dagen voorafgaand aan de race rustig aan moet doen om je energie op te sparen.
En er is waarschijnlijk maar één ploeg die die twee dagen benut om voor het eerst samen in de 2x te roeien.

Op vrijdagmiddag lukt dat niet, het waait erg hard voor de Ibis en met verder niemand op de vereniging is dat misschien toch wat link. Vijf minuten na deze constatering ontsnap ik nipt aan de ergometers en ligt de Drijfsijs voorzien van de riemen van de Ibis in het water. Aan de boeg/slag discussie besteden we weinig tijd. Mijn gevonden maatje gaat op boeg. Oh, ok, ik vind dat ik beide wel kan, in de Eemhead was ik tenslotte slag en boeg.

Ik ben de slagplek niet zo gewend en moet in het begin een beetje wennen aan ‘de stem’ die van achter zegt wat er moet gebeuren maar ik heb er bij aankomst bij de Malebrug vertrouwen in dat de Eemlint in deze boeg-slag-boot combi zeker geen eindeloze waggelende lijdensweg in onbalans gaat worden. Fijne boot die Drijfsijs!, die verdient het om met een setje eigen bigblades veel vaker de loods uit te komen.

Op het moment dat zaterdagnacht overgaat in zaterdagmorgen (7:45 – het is zo ongeveer nog donker maar we kunnen het 12km bord zien) kunnen we wel in Ibis en begint onze tweede en laatste training. Wederom bij de Malebrug gaat het zo lekker dat we door willen roeien naar Hemus. We besluiten om toch een beetje te luisteren naar de eerdergenoemde energiezuinige ploegen en we keren om, onze krachten sparen voor de race. “Bovendien moet ik vanmiddag nog 20 km op het strand lopen” zegt mijn maatje. (Nee!!!)

Dan breekt na deze keiharde tweedaagse training de grote dag aan!! Dankzij de wintertijd ben ik keurig op tijd op de vereniging en het schermpje van de verplichte dopingsscan kleurt mooi groen. In de recover verzamelen we ons. De fiets van mijn ploegmaat is voor mij te groot, dus we besluiten om gebruik te maken van mijn trouwe All Terrain Banaan (ATB) om de fietsstukken af te leggen. Ik zie op de startlijst dat wij met startnummer 10 de snelste 2x van het veld zouden kunnen worden en de bekende wedstrijdspanning maakt zich van mij meester. Die spanning is niet erg; ik weet inmiddels dat ik daar na 500 meter roeien vanaf ben. Maar koffie hoef ik niet.

Als de skiffs gestart zijn en de vieren zich los maken van het vlot kunnen wij de Ibis te water laten. Ik weet even niet meer of we eerst naar Hemus of eerst naar het Raboes moeten, maar ik zit niet op boeg dus dat hoort ook niet bij mijn rol. Na de start merkt de inmiddels bekende stem-van-achter op dat ik een wel heel enthousiast tempo heb ingezet maar dat corrigeer ik en na de eerste paar 100 meters gaat het net zo lekker als op zaterdag. Goed!! Je hoort als roeier voor je uit naar de horizon te kijken, maar ik staar gebiologeerd naar het zog dat de boot door het water trekt.

Voorbij Woeste Willem merk ik op dat we de luwte van de hoge wal op moeten zoeken maar de stem zegt dat dat niet kan vanwege de vissers. Wat verderop geeft een toervarende 2x van Hemus aan ons dwingende startnummer zoveel ruimte dat ze zelf in de kant raken, ik ben erg blij dat ze daarbij niet omslaan. Onze estafettemaatjes staan op de Malebrug, dus krijgen we nog wat extra aanmoediging voor het laatste stuk. Ik zeg dat dat nog ongeveer 11 minuten roeiend is. De stem merkt op dat de vier voor ons nog steeds in zicht is dus dat bevestigt net als het zog van de boot dat het zeker niet slecht gaat.

Bij Hemus weten we niet precies waar de finish is, maar met een megafoon worden we terug geroepen. Hm, dat is een andere stem. Dus weer de Koppelpoort niet vanaf het water bekeken helaas… Op het vlot bij Hemus is het druk. Er zijn ook ‘gewone’ roeiers en wij schijnen aan de verkeerde kant van ‘de vlag’ aan te leggen. Onze maatjes staan al klaar, dus die nemen de boot gelijk over. En dat zonder dat zij de fietssleuteltjes in de boot meenemen!

Na de tweede start van de Ibis vraag ik me af waarom er bakstenen in de rugzak die ik ook overneem lijken te zitten. Mijn banaan met wielen heeft helaas niet de luxe van een bagagedrager, dus de bakstenen moeten op de rug. Op het jaagpad langs de Eem haal ik de Ibis in en zie ik dat ook deel 2 van onze ploeg de slag goed te pakken heeft, dus dat is mooi!! Na het kodakmoment en verder aanmoedigen op de brug voorkomt mijn maatje dat ik de bakstenen op de brug laat staan.

Ook op de fiets is het Eemland mooi. We zien een prachtige Wiersma 2020 statig aan de waterrand staan. Die is echt veel eleganter dan zijn blauwgrijze familielid! Leuke naam voor een boot ook, de “Witte Reiger”. Hebben we nog een bzn bij de vereniging?

Terug bij de vereniging staat er een enorme stapel broodjes klaar; helaas wist ik dat niet en heb ik mijn eigen brood meegenomen om te voorkomen dat ik geen energie te kort kom voor het tweede stuk roeien. Als ik aan mijn broodjes wil beginnen komt de Ibis al weer aangeroeid. Gelukkig wordt het vlot geblokkeerd door de twee vieren die voor ons gestart waren en kan ik rustig mijn brood en banaan (niet die met wielen) opeten alvorens weer te wisselen bij het vlot.

Ik vind het na de start gelijk lekker gaan, maar de stem zegt pas na de klapbrug dat het tempo zo goed is. Goed, dan houden we dit aan denk ik. Het zog van de boot is nog fraaier dan op het eerste traject. Boatspeed noemen zeilers dat!!!!! Heeft vast met de wind-mee te maken – Ik vind een skiff altijd wat lastig in balans te houden voor de wind, maar een 2x krijgt echt vleugels!! Bij het haventje merkt de stem op dat ze vanaf hier de weg niet weet. Voor mijn gevoel net zoiets als met het navigatiesysteem van mijn auto uit 2004 een nieuwbouwwijk in rijden (“U rijdt op een onbekende weg” zegt die stem dan), maar ik laat het niet merken. En bedenk me dat het pontje op zondag niet vaart en er verder tot de finish geen echte bijzonderheden zijn. Lekker doorroeien dus! Ik ben blij dat ik mijn bodywarmer bij de start heb uitgedaan want de zon is doorgebroken en we roeien de wind dood. En ik heb het dus keiwarm.

Richting finish wordt het water steeds onrustiger, maar we houden de boot behoorlijk in balans. Toch begint mijn energie op te raken en ben ik blij dat de finishlijn al een stukje voor het Raboes blijkt te liggen en niet pas bij de haveningang. We zijn er!!!! De fietsers nog niet! Maar we kunnen ook niet aanleggen, want er ligt een vier op het wisselpunt en al gauw komen ze aanfietsen. (Opgehouden door een kudde schapen…)

Zonder zwemmen wisselen bij het Raboes blijkt de grootste uitdaging van de Eemlintrace. We moeten de boot naast een hoge steiger in een box inparkeren en dan bergbeklimmend de boot verlaten. Met wat hulp lukt dat gelukkig. Onze maatjes moeten gelijk weg met de Ibis, want de Witte Reiger is inmiddels ook gefinished en wil ook aanleggen om van bemanning te wisselen. Na het redden van een waterfles die te water is gegaan gaan we nog wat chillen bij het Raboes. Dan komt het zwaarste deel van de tocht, dat had iemand ons wel mogen vertellen. Tegen de wind in terugfietsen met de bakstenen en er willen zijn voordat de Ibis er is! Mijn maatje zegt dat ze liever terug zou roeien, wat een spirit!

We komen ongeveer gelijk met de Ibis bij de vereniging. Boot schoonmaken en opbergen en daarna kunnen we gezellig met soep en worstebroodjes natafelen in de recover. Wat een tocht was dat! Volgend jaar weer! Zonder bakstenen!

Dank aan alle Eem- en Hemusleden en (zelfs) andere vrijwilligers die Eemlint 2021 mogelijk hebben gemaakt!!

Eemhead 2021, 25 september 2021

Categorie: ROEIEN

Al heel veel jaren organiseert Hemus – onze zustervereniging – deze wedstrijd op onze Eem. Nadat het vorig jaar vanwege Covid was afgeblazen, mocht de Eemhead dit jaar gelukkig weer doorgaan.

Het is een tijdrace voor dames/heren/junioren 18; voor hen is de afstand 5 km. Voor C-boten/jeugd 14/16 is de afstand 2,5 km.

Verschillende ploegen van de Eem namen deel. Afgelopen 25 september ging men van start en het was als vanouds mooi weer.
Op de Eem was een vaarverbod tijdens de wedstrijden, wat de mogelijkheid bood bochten af te snijden en de snelste weg te kiezen; een snelle tijd varen was dus mogelijk!
Dit waren de diverse divisies die deelnamen: oud en jong, single- en ploegroeien.
C4x+, J16 2x en HVE 8+ wonnen een blik, waarvan hier de beelden van de 8+.

Clubkampioenschappen 2021, 19 september 2021

Categorie: VERENIGING

Onze nieuwste boot, de Wiersma 2020 is eindelijk gedoopt. Afgelopen zaterdag tijdens de nieuwjaarsborrel/dank je wel borrel heeft de boot eindelijk een bij de vereniging passende naam gekregen.
Arthur, die dit jaar ook de Petje Af prijs ontving, gaf de boot de naam “Fluitzwaan”. (Zoek maar even op.)
Dus vanaf nu spreken we over de Fluitzwaan als we het over deze prachtige boot hebben. Ook in het BRS staat vanzelfsprekend deze naam.

Foto-impressie van Floor van de CK ’21, 19 september 2021

Categorie: VERENIGING

Floor V. heeft een prachtige serie foto’s gemaakt van de clubkampioenschappen van afgelopen zondag 19 september.
Hierbij een selectie!

Geslaagde zeiltocht in Friesland, 4 september 2021

Categorie: ZEILEN

Het begint al traditie te worden: de jaarlijkse zeiltoertocht in Friesland.
Met vier auto’s vertrekken we zaterdag 4 september naar De Watervriend in Uitwellingerga. Na een kop koffie op het terras stappen we in de vier valken die al voor ons klaarliggen. Met een lekker windje 2 à 3 Bft kruisen we over de Goingarijpster poelen richting Terhorne.
Onderweg ontwijken we een wedstrijd van platbodems en ondertussen breekt de zon door. We stappen af bij een spiksplinternieuwe steiger in de Zoute Poel en lopen het laatste eindje naar het dorp. Daar strijken we neer op een terrasje aan het water om bij te komen van de barre tocht 😉
Op de terugweg wordt er nog wat gepassagierd en wisselt de bootindeling, zodat we kennis kunnen maken met de andere zeilers. De jeugdboot is weer als eerste weg en ligt steeds aan kop! Op het Sneekermeer belanden we in een wedstrijd van Pampussen, een drukte van belang. Al zonnend en klap-gijpend bereiken we de Dolte, oefenen admiraalzeilen op de Langstaartenpoel en zijn op tijd terug in de haven voor een aperitief en wat te eten. Een heerlijke nazomerdag! Tot volgend jaar.

Winnaar!, 16 augustus 2021

Categorie: OVERIG

n Baarn is een tijdje geleden een fotowedstrijd uitgeschreven en de foto die gewonnen heeft is van De Eem met twee skiffs in het ochtendgloren.
Richard en ik zijn de roeiers, niet herkenbaar, maar het is wel een mooie foto.
De foto hangt momenteel met de andere winnaars vergroot op spandoeken op de Brink in Baarn.
Fotograaf: Scippio van Olmen.

Klik op de foto om de vergroting te zien.

Zeiltocht op Loosdrecht, leuk en nat, 25 juni 2021

Categorie: ZEILEN

Vrijdag 25 juni was het eindelijk zo ver; we konden gaan zeilen op de Loosdrechtse plassen. Met maar liefst 12 boten en 36 zeilers.
De passie voor het water spatte ervan af en enthousiast werd gestart met admiraal zeilen. Onder de rechtvaardige leiding van het vlaggenschip Martine werden in rap tempo verschillende zeilfiguren uitgevoerd. Als buitenstaander kreeg je vast de indruk dat dit binnenkort een nieuwe olympisch sport is.

Hierna zijn we lekker gaan toeren. Ondanks de regen in de tweede helft van de avond, was en bleef de sfeer zeer positief en gemotiveerd. Ik heb persoonlijk kennisgemaakt met een aantal enthousiaste (zeil)leden met passie voor en ervaring met water. Daarnaast was het fijn om de leden van onze zeilcommissie weer eens fysiek te spreken in plaats van via Zoom! Ik hoop deze leden de komende weken vaker op het water te zien.
De avond werd afgesloten met een borrel!

We zijn blij dat zo veel leden ons hebben weten te vinden voor deze prachtige tocht. Dit smaakt duidelijk naar meer…
Heb je ook interesse om een keer of vaker mee te gaan zeilen, hou dan de berichtgeving goed in de gaten. En wil je absoluut niets missen, word dan lid van onze whats app groep Zeildate.

Veel kijkplezier met de filmbeelden: Loosdrecht 2021

De jeugd doet het samen op de Eem, juni 2021

Interview over het jeugdroeien, afgenomen door de jeugdcommissie van de KNRB

Categorie: ROEIEN

 

“Om de spirit bij de junioren er een beetje in te houden in deze coronatijden is met een kleine groep actieve junioren best een uitdaging. Bij BWV de Eem zijn er vier junioren die gemiddeld zes keer per week trainen. Maar door het wegvallen van de wedstrijden zijn doelen lastiger te stellen en missen de junioren iets om naar uit te kijken. “

Dat laat Maarten, één van de coaches van de wedstrijd junioren bij BWV de Eem uit Baarn in een gesprek met de jeugdcommissie van de KNRB weten.

“Gelukkig zijn er ook lichtpunten in deze tijd. Van de winter waren dit de virtuele ergometer wedstrijden zoals de NKIR en de door BWV de Eem georganiseerde BEK. Maar op het water was dit moeilijker. Voor de junioren van De Eem die hun trainingswater delen met Hemus was de uitnodiging om deel te nemen aan de onderlinge wedstrijd in Amersfoort een mooie uitdaging. Het was leuk om te zien dat onze jeugdroeiers van De Eem niet alleen virtueel de strijd aan konden gaan, maar ook echt op het water hebben gestreden met de junioren van Hemus.

Met een groep van ongeveer 14 junioren bij De Eem met een verschillend niveau en ambitieniveau is het lastig zelf wat te organiseren waarbij iedereen een uitdaging heeft op zijn of haar eigen niveau. Het mogen aansluiten bij de Hemus activiteiten is voor ons dan echt een uitkomst in deze tijd.

In het weekend 16-18 april organiseerde Hemus de Hemus Klein op de Eem, haar eigen variant van het NK klein voor de roeiers die niet waren uitgenodigd op de WAB. Waarbij wij dus ook met onze vier wedstrijd junioren hebben deelgenomen. Dat betekende ook meteen vijf keer een afstand van 2 kilometer roeien. Op vrijdagavond de timetrails in de skiff en zaterdag een halve finale en finale ronden boord aan boord en zondag nog een wedstrijd in de 2x. Met ouders die even op de fiets vanuit Baarn hun eigen kinderen kwamen aanmoedigen.

Qua beleving vonden de junioren het net als bij een echt wedstrijdweekend, vooral de zaterdag waarbij ze tussen de wedstrijden door moesten hangen / wachten tot de volgende start. Helemaal leuk was dat onze J18 2x op leeftijd gecorrigeerd de snelste was en dus blik trok!

Inmiddels had onze jeugd de smaak te pakken, dus bij de uitnodiging om deel te nemen aan de Eemregatta op 9 mei was daar geen enkele twijfel. Dit keer was de opzet breder en waren het twee dagen wedstrijden in de 2x. 32 jeugdleden van Hemus en De Eem streden dit weekend om de regatta-bokaal. Op de Eem bij Hemus werd, na time trials op 7 mei, op 8 mei boord aan boord gestreden over 2 kilometer, aansluitend afgesloten met 250 meter sprint. Zowel op de 2000 meter en de sprint was een ploeg van De Eem de snelste.

Bij de laatste wedstrijd is zelfs een combinatie ploeg geweest van Eem en Hemus, wegens een blessure zaten we met een enkele J14 roeier, gelukkig was binnen Hemus ook een J14 roeier die bereid was op het laatste moment in een combi deel te nemen. De eerste coronacombinatie ploeg was een feit.

Vanuit BWV de Eem hebben wij de uitnodiging van “onze grote broer aan de Eem” (qua omvang van het junior roeien) met open armen ontvangen. Onze junioren zagen het echt als een wedstrijd, waar ze vol energie naar toe gingen. Prettig om in deze tijden weer een keer tegen anderen te roeien en zo je kracht te meten. Door de uitdaging, de sfeer en de grotere groep tegenstanders zie je de junioren opleven.

Afgelopen jaar ging onze wedstrijdjeugd in de zomer naar het Laga jeugdroeikamp. Waar ze erg enthousiast van terug kwamen en waar ze onder andere ook jeugdleden van Hemus hebben leren kennen. Dit jaar gaan ze weer. Een aantal andere jeugdleden gaan naar het Triton jeugdroeikamp.

Nu de wedstrijden nog even op zich laten wachten hopen we met bijvoorbeeld deelname aan een gezamenlijke trainingsdag op de WAB dit plezier bij onze junioren te faciliteren. Want dat gun ik ze van harte!

Nu ik erover nadenk, met het lage aantal junioren in het land, laat de grote verenigingen de kleine helpen. Zoals wij vanuit De Eem af en toe kunnen aanhaken bij Hemus zou dat op meer plekken in het land kunnen gebeuren. Dat maakt onze junioren, maar ook mij als coach, enthousiast.”

Terug- (en vooruit)blik op het zeilseizoen 2020 2021, 19 december 2020

Categorie: ZEILEN

Voor het zeilen binnen de vereniging was het een bijzonder jaar. Door alle Corona-maatregelen konden verschillende zeilactiviteiten niet doorgaan zoals bedacht. Ondanks dat kijkt de Zeilcommissie terug op een bewogen en mooi zeilseizoen en naar alles wat wel mogelijk was. Enkele highlights van afgelopen zeilseizoen op een rij:

Op een prachtige zomeravond in juli was een grote groep zeilers te gast in Loosdrecht voor een touravond zeilen op de Loosdrechtse plassen. Het was een mooie zeilavond en we hopen dat de introducees definitief overstag zijn om te blijven zeilen.

In september organiseerden we alternatieve Clubkampioenschappen op de vereniging. Door de maatregelen die op dat moment golden, was het enigszins anders dan andere jaren. We hopen er volgend jaar weer als vanouds een spetterende watersportmiddag van te maken.

Dankzij de inzet van diverse zeilinstructeurs konden de zeillessen voor jeugd en volwassen doorgang vinden. Uiteraard werden alle Corona maatregelen in acht genomen. Het had ook voordelen: verschillende leden genoten van zeilinstructie in kleine groepjes of een-op-een instructie op de Eem in Baarn of bij het Raboes. Zes leden zijn dit seizoen geslaagd voor een nieuw zeildiploma. Gefeliciteerd! De jeugdzeilgroep heeft het gehele seizoen instructie gehad in zowel de Pico’s (een zwaardboot) als de kielboot. In het zeilinstructeurs-opleidingsprogramma zijn ook stappen gemaakt. Gefeliciteerd Amy en Max met de nieuwe instructiebevoegdheid.

Succesvol heeft de zeilcommissie dit seizoen het CWO Watersportpaspoort geïntroduceerd. Het Watersportpaspoort is een webapplicatie waarmee vorderingen en diploma’s van zeilers kunnen worden bijgehouden. Het Watersportpaspoort vervangt daarmee de papieren vorderingstaten. Volgend jaar wordt het ook mogelijk CWO-diploma’s digitaal uit te geven.

Corona was een bottleneck om het inloopzeilen op woensdagavond in te voeren. In het beleidsplan zeilen was dat een van de acties om ook roeiers een keer in een zeilboot te krijgen. Ook legden we weer de nadruk op de mogelijkheid om dispensatie te krijgen als een lid al kon zeilen maar geen CWO-diploma bezat. Drie leden hebben een dispensatiezeilenbevoegdheid gehaald. Zij mogen nu zelfstandig met een zeilboot op pad. Een actuele lijst met zeilbevoegdheden wordt hier (e-captain) bijgehouden voor diegenen die als zeiler of zeiler/roeier in de administratie van de vereniging staan.

In het nieuwe jaar staat in januari/februari de theorielessenreeks op het programma en begin van het jaar is het ook weer mogelijk om in te schrijven voor de volwassen- en jeugdzeillessen in 2021. In het voorjaar publiceren wij een zeilactiviteitenkalender. Houd hiervoor de website in de gaten! Eventuele vragen aan de zeilcommissie kunnen gericht worden aan: zeilcie@bwvdeeem.nl

 

NKIR verslag 2020, 12 december 2020

Categorie: ROEIEN

Zeven junioren hebben afgelopen zaterdag coronaproof meegedaan aan de NKIR. Deze keer niet in een grote sporthal aan het IJsbaanpad te Amsterdam maar in onze eigen vertrouwde recover.
De wedstrijden werden live geroeid op de Ergometer Concept2. Middels een online verbinding waren alle deelnemers te volgen op de website van de organisatie. Deze keer geen schreeuwende mensenmassa, maar slechts ingetogen aanmoedigingen van ploeggenoten en coaches.
Voor M16 en J16 is de afstand die ze moeten afleggen 2000 m.

Als eerste mocht Femke starten in het M16 veld, haar debuut. Haar race was mooi constant en was een goede prestatie te midden van alle ervaren wedstrijdroeisters. We gaan ongetwijfeld nog veel meer van Femke horen.

Vervolgens waren Devon, Max, Olivier, Thomas en Ruben aan de beurt, vier van deze heren hebben wat meer ervaring en startten vorig jaar ook op de NKIR. Ze lieten zien dat trainen helpt, allemaal hebben ze hun tijd van vorig jaar ruim verbeterd. Voor Thomas was het zijn eerste race en hij liet zien wat karakter-roeien is.

Voor Jelle, J14 was de race geen 2000 m maar 500 m. Deze keer niet live, maar door zijn resultaat middels een code te mailen aan de organisatie. Jelle finishte in het linkerrijtje.

In de maand januari gaan we weer wedstrijden roeien op de ergometers. De finale van de jeugdergometerwedstrijden.nl vindt plaats op 30 januari te Baarn.

Project verduurzaming accomodatie, 16 november 2020

Categorie: VERENIGING

Tijdens de ALV van 9 juli 2020 is besloten om enkele stappen te zetten in de verduurzaming van onze accommodatie. Waarschijnlijk heb je wel gezien dat deze plannen inmiddels zijn uitgevoerd.

Eind september zijn 42 zonnepanelen op het dak geplaatst en is de hybride warmtepomp geïnstalleerd.
Nu we in de richting van de winter gaan, hebben we natuurlijk minder zon en ook meer verwarming nodig. Dus de opbrengst in de maand oktober is relatief beperkt; volgende zomer zal het totale plaatje beter zichtbaar zijn. Toch willen we nu al ieder kwartaal een inkijkje geven wat het ons nu oplevert.

In de bijgaande tabel is het een en ander samengevat voor de eerste maand waarin het systeem werkt.

Ook al was oktober een maand met weinig zon, de vermindering is toch al aanzienlijk. De eerlijkheid gebied te zeggen dat de Coronamaatregelen ook al tot een vermindering van het verbruik hebben geleid; dit effect is geschat op ca. 30% op basis van de maanden maart t/m september. De opgegeven besparing in € is hier ook incl. het corona-effect. De verwachting is dat de investering in ca. 5 jaar is terugverdiend.
De volgende update verschijnt in de Actueem van januari 2021, het systeem is dan 3 maanden in bedrijf.

Wind en zon, 8 november 2020

Categorie: ROEIEN

Zondagochtend 15 november om 8 uur waaide het hard. Na een heel kort en verstandig beraad op het vlot met Theo, Cobi en Jur besloten we al snel dat we ons warme bed weer in konden duiken. Zwijmelend dachten we terug aan een week eerder toen een gouden, warme deken van zachte mist ons een prachtige ochtend bezorgde.
Dat werd mooi vastgelegd door Scippio van Olmen, een fotograaf uit Baarn die we toevallig langs de kant tegen kwamen!
We vinden het leuk deze mooie beelden met jullie te delen.

<