Foto’s en verslagen bij De Eem, of van deelname van Eem-leden elders

De verslagen zijn onderverdeeld in de rubrieken Roeien, Zeilen, Vereniging en Overig.

De bron van elke foto op deze pagina is niet vermeld. Meestal betreft het aanlevering door een deelnemer van de activiteit.

Overzicht van Roei-evenementen

2024

Op 25 mei deden leden van De Eem mee met de Spaarne Lenterace 2024.

» Bekijk het verslag van Maarten over de Spaarne Lenterace van 2024.

Elk jaar organiseert en verzorgt Kees van Bueren een clinic voor roeiers die hun roeien in een C1, Liteboat of skiff willen verbeteren. Vroeg in de ochtend en een aantal dagen achter elkaar.

» Bekijk het uitgebreide verslag van de EBSC van 2024.

Op 9 en 10 maart vond in Amsterdam de Head of the River plaats. Twee ‘Cobi-achten’ kwamen in actie.

» Bekijk het Verslag van Cobi over de mannenachten.

Hemus Driekwart: hét winterevenement waar ieder lid aan mee kan doen. Jong, oud, man, vrouw, C-boot, gladde boot, teamverband of individueel: het maakt geen verschil omdat er gewerkt wordt met een individuele correctiefactor.
Ook Eem-leden zijn welkom op dit gezellige festijn..

» Bekijk het Verslagje van de 3Kwart van februari 2024.

2023

Hemus Driekwart: hét winterevenement waar ieder lid aan mee kan doen. Jong, oud, man, vrouw, C-boot, gladde boot, teamverband of individueel: het maakt geen verschil omdat er gewerkt wordt met een individuele correctiefactor.
Ook Eem-leden zijn welkom op dit gezellige festijn..

» Bekijk het Verslag van de 3Kwart van december.

Op 28 Oktober 2023, in de middag, vond bij Hemus de Freshman Race plaats. 4 Boten van Hemus en 2 van de Eem, met alleen maar nieuwe leden, streden tegen elkaar.

» Bekijk het Verslagje met filmpje van de Freshman 2023.

Op 7 oktober roeiden we naar Hemus en terug tijdens de Sluitingstocht 2023.

» Bekijk het Verslag van de Sluitingstocht 2023.

Op 30 september vond de 30e Eemhead plaats op de Eem. De Eem deed mee met 8 inschrijvingen (38 deelnemers) aan de nationale KNRB-wedstrijd georganiseerd door Hemus.

» Uitgebreid verslag van de Eemhead 2023.

Zaterdagochtend, 9 september, was het dan zover. Als nieuwbakken roeiers mochten we het water op in wherry’s.

» Verslag van de tocht bij Cornelis Tromp.

Zaterdag 8 juli kregen de dit jaar beginnende roeiers de kans hun kunsten te laten zien bij het ploegroeien. Ale kandidaten slaagden voor het examen en behaalden hun bevoegdheid PS2. Goed gedaan!!

Roel Marien maakte er mooie kiekjes van.

» Verslag van het Ploegroei-examen op 8 juli

Eindelijk, na 100 jaar wachten heeft de jubileumtoertocht op 4 juni 2023 plaatsgevonden!

De bij voorbaat al legendarische jubileumjaartocht was al voltekend voordat de e-mail iedereen had bereikt; sneller dan de digitale snelweg dus. De organisatie, bestaande uit Charlotte, Margreet en Minka (geheimzinnig de drie Minnies genoemd) hebben hun plaats zelfs afgestaan om de vijf wherries volledig te bemensen met toerroeiers. (De Minnies hadden de tocht in de voorbereiding al twee keer geroeid…) En de hooggespannen verwachtingen werden ruimschoots overtroffen!

» Verslag van de Grote Jubileum Roeitoertocht

Vrijdag 19 mei ging team XtrEEM vanuit Baarn op pad voor het roeien van de vermaarde elfstedenroeimarathon. Jaarlijks op de vrijdag(nacht) en zaterdag na Hemelvaartsdag maken zo’n honderd binnen- en buitenlandse estafetteteams en integraalroeiers hun opwachting om de 210 kilometer binnen 24 uur af te leggen.

» Verslag van de Elfstedentocht 2023

2022, mei – december

Een eindejaars-tocht, nog even stukje roeien tussen kerst en oud-en-nieuw. Altijd grote kans dat het niet door kan gaan. Nu was het tot het laatste moment ook ‘een dubbeltje op zijn kant’. Aan de temperatuur lag het niet, eerder te warm dan te koud. De zon scheen toen we vertrokken en de regen zou op zich laten wachten. Alleen die wind!!!
23 leden vertrokken begin middag in 5 C-boten.

» Barre tocht dec2022

Op 12 november deden vijf boten van De Eem mee aan de 40e editie van de Lingebokaal, een achtervolgingswedstrijd van ruim 6 km georganiseerd door Roeivereniging Leerdam (RVL)

» Lingebokaal2022

vijf jeugdleden roeien de Molenwedstrijd in Weesp

» Molenwedstrijd 2022

Het Baarnsch Lyceum kent een ‘sportklas’. Kinderen kiezen in het 2e en 3e jaar voor zo’n profiel en maken dan kennis met allerlei verschillende sporten.
In dit geval gaat het om de 2e klas. Er zijn 4 groepen die elk 2x komen.
Steeds op donderdagmiddag van 14.45 tot 15.45 uur..

» Schoolroeien door Het Baarnsch Lyceum

De Doortocht van Gent is een unieke gelegenheid om al roeiend kennis te maken met Gentse rivieren, kanalen en aanpalend stedenschoon.

» Doortocht van Gent 2022

Overzicht van Zeilevenementen

2023

Op zondag 28 mei 2023 om exact 10:30 uur klonk het startsignaal vanaf het wedstrijdschip over het Eemmeer voor de 2e editie van de Pinksterzeiltocht, editie 2023. De verenigingsboten inclusief bemanning straalden in aanloop naar de startlijn. Het was een zonnige ochtend met een kracht van de Noordoostenwind 3 Bft met vlagen naar 4 Bft.

» Naar het verslag van de 2e Pinkster zeiltocht

Overzicht van Verenigingsevenementen

2024

Wat een succesvolle open dag hadden we weer dit jaar! Op zaterdag 23 maart jl. was de vereniging open voor belangstellenden. En die kwamen volop! 

» Bekijk het verslag van de open dag

Op de stralende zaterdagmiddag van 9 maart jl. verzamelden een groep leden zich op het vlot, in afwachting van een bijzondere gebeurtenis: de doop van een nieuwe coachboot. De gloednieuwe, stralend oranje boot die trots lag te wachten tot dat zij gedoopt werd tot “Mandarijneend”.

» Bekijk het verslag 

Een gezellig avondje met heerlijke maaltijden.

» Bekijk het verslag 

Op 8 februari 2024 gaf voorzitter Bert Kranendonk telefonisch een interview met Eemland1.

» Beluister het interview 

16 januari 2024 kende een informatieve avond in de Recover over roeien in het algemeen en instructie geven aan 40+-roeiers in het bijzonder. Gegeven door Theo van den Broek van Saar Rowing Center. 

» Bekijk  de het fotoverslag.

De nieuwjaarsreceptie was er een van terugblikken op ons 100-jarig jubileumjaar. Maar we keken ook vooruit, én we konden de doop van twee boten vieren!

» Bekijk  de het fotoverslag.

2023 (sep t/m dec)

Een bijzonder dankjewel aan alle actieve leden
Op vrijdag 15 december heeft het bestuur onze actieve leden bedankt voor hun bijdrage aan het plezier dat wij met elkaar op onze vereniging mogen beleven.

» Bekijk  het verslag en de foto’s van de gezellige DJWB.

In samenwerking met Hemus gaven we op vrijdag 8 december een ergometer-clinic op het Griftland College in Soest. Een kleine 80 leerlingen van het Griftland maakten hierbij tijdens hun sportles kennis met de roeisport en met de beide roeiverenigingen in hun omgeving.

» Bekijk het verslag van deze clinic bij het Griftland.

Vanavond, 7 december de eerste workshop, en wel over de ergometer. Handig voor het verbeteren van onderdelen van de roeitechniek. Er volgen nog avonden met andere onderwerpen in januari, februari en maart 2024.

» Bekijk het verslag en de foto’s van de eerste workshop van deze serie.

Wij hebben enorm genoten en willen dan ook Esther en de Pubquiz-organisatie ontzettend bedanken, alsmede iedereen die heeft geholpen om de pubquiz tot een succes te maken.

» Bekijk de foto’s van deze geweldige Pubquiz Jubileumeditie.

Bekijk de film en foto’s van een spectaculaire najaars AV in 2023.

» Bekijk de Mooie beelden van de najaars AV.

De catalogus met de roeikunst die aan de wand hangt is vrijgegeven.

» Bekijk de catalogus en de informatie over de veiling.

Je vindt een sfeerimpressie van de Rowing Dinner Jubileumeditie van 28 oktober 2023 in de avond.

» Bekijk het Verslag van de Rowing Dinner 2023, met foto’s en filmpje.

» Bekijk het zeer uitgebreide Verslag van deze gezellige avond.

Met film van het lied, liedtekst, geluidopname van het ingezongen lied, foto’s en teksten.

» Bekijk het Verslag van het Reddingfestijn 2023, met foto’s en filmmateriaal.

Hieronder vind je de verslagen zoals ze eerder zijn gepubliceerd.

De verslagen staan in chronologische volgorde van evenement.

Roos Gijsel schenkt twee schilderijen aan de vereniging, 31 mei 2024

Categorie: OVERIG

Ons lid Rosemarie Gijsel, die 2 mei 2024 is overleden, schenkt de vereniging twee schilderijen.

Haar zoon Tim kwam ze vrijdag 31 mei aan ons overhandigen. Het is een dankjewel van Roos voor de vele fijne uren die ze op de Eem en bij onze vereniging heeft doorgebracht.

Het zijn twee zeer toepasselijke schilderijen die binnenkort een mooi plaatsje krijgen in ons pand.

Roos, postuum, dankjewel! We gaan er van genieten en het is een mooie herinnering aan jou.

Marijke Mensink

Spaarne Lenterace 2024, 25 mei 2024

Categorie: ROEIEN

Op zaterdag 25 mei hebben 3,5 ploeg van De Eem mee gedaan aan de Spaarne Lenterace met een afstand over 4,5 kilometer. De wedstrijd werd georganiseerd door KR&ZV Het Spaarne in Heemstede. De damesploeg met stuurvrouw Edy in de 4x+, David en Angelique in de 2x, de Cobi-acht en Anne in een combinatie in de 2x. Bij de Cobi-acht was opvallend dat de vaste stuurvrouw Marthe ontbrak omdat zij binnenkort haar eerste kind zal krijgen.

De weersvoorspellingen voor Heemstede waren goed en het zou de hele middag droog zijn. Onderweg naar Heemstede veranderde de regenverwachting en zou het een groot deel van de middag regenen in Heemstede en in Baarn zou het droog blijven. Het opriggeren in de regen was in een groenstrook langs het Spaarne. De vier ploegen van De Eem startten allemaal in hetzelfde blok. Tijdens het water opgaan regende het hard maar gelukkig werd het snel droog. De start van de wedstrijd is op de Ringvaart bij Bennebroek. Het startgebied waar alle boten gingen klaarliggen voor de start lag redelijk in de luwte zodat alle boten zich makkelijk konden klaarmaken voor de start van hun wedstrijd. Na de eerste twee kilometer op de Ringvaart komt een brug met een smalle doorgang, zo smal als de klapbrug bij Eembrugge maar dan veel langer. Alle ploegen zijn hier goed doorheen gekomen. Hierna volgt een bocht van 90 graden waardoor je het Spaarne op gaat. Met een lichte wind mee kon de tweede helft van de wedstrijd naar de finish worden geroeid. Alle ploegen behaalden een goed resultaat maar er werden geen blikken getrokken door de ploegen van De Eem. Met door leden van Het Spaarne zelf gemaakte taart en koffie of bier werd nog nagenoten op het terras. Nadat David de botenwagen veilig had teruggereden konden de boten in Baarn weer worden opgeriggerd. Op een zonnig terras werden door een aantal roeiers nog pizza’s gegeten.

Maarten van der V.

Klik op een foto om een grote versie te kunnen zien.

uitdagende oefeningen….. veel bijgeleerd en genoeg roeivoer voor de komende zomermaanden……..vanuit de Early Bird Single Clinic, van 15 tot en met 20 mei 2024

Categorie: ROEIEN

Diverse berichten over de Early Bird Single Clinic van Kees

Facebook 15 mei:
Vanmorgen single clinic van Kees van Bueren. Mooi glad water, grote groep. Stuk of 13 roeiers. In C1’en, lite boten, SS3 en SS4-skiffs. Tot en met maandag nog. Wat ervaren zullen ze worden! Er was trouwens ook een thema vandaag: RAT (Rowing Apart Together). En aan het einde een enge oefening: roeien in de wachtstand = halen met de bladen plat over het water in plaats van in het water.

Facebook 18 mei:
Vandaag weer single clinic! De Eem leren kennen in al zijn facetten. Mist, regen, zon, weinig wind, veel wind etc. Nog ff door tot en met maandag.

Reactie hierop van Karin de G:
Het is ECHT een aanrader om mee te doen. Vanochtend een zeer bijzondere oefening gedaan. Met zijn allen in de boxen waar de zeilboten liggen. Er is een foto van gemaakt. Door wie?

Bericht van Charlotte (20 mei na laatste clinic):

Hi,
We hebben zo’n leuke 6 dagen geskifft en ge-lite-boated o.l.v. Kees  uitdagende oefeningen….. veel bijgeleerd en genoeg roeivoer voor de komende zomermaanden……..
Hier 2 foto’s van vanochtend, die vast ook best op de site mogen :)) (redactie: je ziet de foto’s van Henri boven in dit bericht)
Murk stuurt de comcom zelfs nog een dronefilm na !!!! (Redactie: zie onder dit verslag de film en foto’s)

Door al de dappere dames (en de 2 dappere heren Koen en Murk) werd Kees bij de koffie bedankt met wel heel bijzondere bonbons: echte ‘Gooische matrasjes’ 🙂
Wanneer gaan wij weer skiffen? 🙂
Tot op het water weer!!

Charlotte

Klik op de foto om een grote versie te kunnen zien.
Klik op de foto om een grote versie te kunnen zien.
Beide foto’s zijn gemaakt door Henri

Bekijk hier de foto’s van de Early Bird Single Clinic van 2024.

Fotomateriaal is van Henri (de eerste twee foto’s) en Murk.
Klik op de foto om de presentatie te starten en de foto’s groot te zien.

Bekijk hier de bewegende beelden van de EBSC vanuit de drone. Gemaakt door Murk

Klik op de foto om het filmpje te starten.
Klik op de foto om het filmpje te starten.
Klik op de foto om het filmpje te starten.

Heel Baarn beweegt, 12 mei 2024

Categorie: OVERIG

Kort verslag van de sportbeurs in Baarn, op Moederdag!

Zoals waarschijnlijk niet iedereen weet, vond op zondag 12 mei op sportpark Ter Eem onder de noemer “Heel Baarn Beweegt” een sportbeurs plaatst. Een groot aantal van de Baarnse sportverenigingen was met een stand vertegenwoordigd en daarnaast had de gemeente als organisator van de Beurs een aantrekkelijk programma met demo’s en proeflessen in elkaar gezet.

Bij zo’n leuk evenement kan de Watersportvereniging natuurlijk niet ontbreken en dus waren we als BWV aanwezig met twee bestuursleden, flyers over zeilen en roeien bij onze vereniging, een ergometer, wat literatuur, wat foto’s, zonnebrand en een vlag om onze stand op te sieren.

De gemeente had het allemaal prima geregeld maar misschien was de datum wat ongelukkig gekozen: het was Moederdag, de laatste dag van de vakantie en bovendien hemelvaartweekend. En was er elders in ons bruisende Baarn een Trots-markt. Bovendien superfraai zomerweer waarbij iedereen natuurlijk liever in de file naar het strand gaat staan.

Waar het ook aan lag, de bezoekersaantallen vielen wat tegen. Gelukkig hebben we nog wel de burgemeester een eerste roeiles kunnen geven.

Een XstEEM mooi avontuur in Friesland, 10 en 11 mei 2024

Categorie: ROEIEN

Wat was het een XtrEEM mooi avontuur om deel te nemen aan de Elfsteden roeimarathon. Het was meer dan alleen een roeimarathon: ongekend plezierig en alles verliep zo gestroomlijnd, zelfs bij pech op de weg. Iedereen bleek op het gemak met eventueel ongemak. En dat bleef zo gaan tot we allemaal weer thuis waren zaterdagavond laat.

Als invaller werd ik op een plezierige manier in het diepe gegooid. De trajecten en het bont gekleurde schema waren ruim van tevoren doorgestuurd en grondig doorgenomen. We verzamelden vrijdagochtend op de roeivereniging om samen de Pikkewyn op de botenwagen te tillen. Alles aan materiaal wat nodig was om de Pikkewyn gereed te maken voor de marathon lag al in de botenwagen. Ook dit was piekfijn voorbereid en hiervoor een diepe buiging. De helft van de ploeg vertrok naar de camping om daar te tentjes op te zetten de ander helft vertrok naar roeivereniging ‘ De Wetterwille ‘.

Fantastisch was het om alle deelnemers te zien genieten van de aanloop naar de marathon. De dag vloog voorbij en zo was het plots tijd voor de eerste ploeg om te vertrekken van de vereniging naar de start in Leeuwarden (Ljouwert). De ganse ploeg ging mee om in Leeuwarden de volgende ploeg te helpen wisselen, de tocht der tochten was begonnen! En hoe heerlijk dat de roeiers gereden werden.

In het begin nog met voldoende zicht, maar niet lang daarna voer de Pikkewyn al in het Pikkedonker. Met de lamp op boeg werd er elk uur gewisseld en alles verliep op rolletjes dankzij de fantastische organisatie, de walploeg en natuurlijk het sterke roeiteam! Dankzij de ferme inzet van de nachtploeg kon de dagploeg al om 6:03u. stempelen in Sloten, 20 minuten voor op schema!

De hele tocht waren we op elkaar aangewezen en dat teamgevoel maakte het juist zo dynamisch en vreugdevol. Geen enkel traject was hetzelfde, en elk uur was er weer een andere ploeg die enthousiast de boot in sprong. We hebben genoten van de steun van familie, vrienden en clubleden gedurende avond, nacht én dag, hun aanmoediging, foto’s en video’s maakten de tocht extra bijzonder.

Friesland vanaf het water, één met de natuur, wat een feest! Van het grote Slotermeer, via de smalle bruggen in Balk tot de Luts, smaller dan smal, alles was een ervaring om nooit te vergeten! Meanderend door de weilanden en onthaald worden in de steden, wat wil een roeier nog meer?

Daar kan ik kort over zijn. Na een mieters vlotte finish hebben alle roeiers en mensen die als ankerpunten mee waren heerlijk gegeten en natuurlijk was het moment suprème de speech en het Elfstedenkruisje!!

Met dikke dank aan de materiaalcommissie, de weergoden en Simon, Ingmar, Marian, Albert, Kitty, Ilonka, Evert-Jan, David, Denise, Edy, Frederieke, Kuuk, Willem en Marian van Z.

Sabine

Klik op de foto om een grote versie te kunnen zien.
Klik op de foto om een grote versie te kunnnen zien.
Klik op de foto om een grote versie te kunnen zien.

Bekijk hier bewegende beelden van XstrEEM tijdens Elfstedentocht 2024

Sfeerbeelden van Wim van de Hulst. Duur: bijna 16 minuten
Opname vanuit de drone, van Murk Vlietstra. Bewerkt door Frank van Eijk. Duur: 1 minuut
De beelden van deze 8 filmpjes zijn gemaakt door Murk en Rick.
Klik op een foto om de film te starten.
START
WISSEL
FINISH
Deze beelden van start, finish en wissel zijn niet allemaal van perfecte kwaliteit maar zeker de moeite waard. Maker is onbekend.
Klik op een foto om de film te starten.

Bekijk hier de foto’s van XstrEEM op de Elfstedentocht 2024.

Fotomateriaal is van Murk en Rick.
Klik op de foto om de presentatie te starten en de foto’s groot te zien

Dauwtrappen op Hemelvaart, wat een feest, 9 mei 2024

Categorie: ROEIEN

Een spontane actie brengt een geweldig mooie ochtend teweeg. Chris roept op tot Dauwtraproeien. Al snel is de Zwarte Zwaan gevuld en beleven we een betoverend mooie tocht. Wat ons betreft doen we dit vaker, in ieder geval elke Hemelvaartsdag

Klik op de foto om een grote versie te kunnen zien.
Klik op een foto en bekijk de foto’s in het groot.
Klik op de foto om het filmpje te starten.

Openingstocht, 7 april 2024

Categorie: VERENIGING

Roei- of Zeiltocht voor alle leden!

Op 7 april beleefden we weer een mooie openingstocht. Met een stevige bries in de rug voeren we met roeiboten en zeilboten naar het Raboes. De terugweg was voor de roeiers pittig op het ruige water en de zeilboten maakten veel meer afstand dan op de heenweg

.

Klik op een foto en bekijk de foto’s in het groot.
Klik op de foto en bekijk het filmpje.
Klik op de foto en bekijk het filmpje.

Open Dag BWV de Eem, 23 maart 2024

Categorie: VERENIGING

Op 23 maart hield De Eem weer haar jaarlijkse open dag voor geïnteresseerden in de vereniging en het roeien of zeilen.

Klik op een foto en bekijk de foto’s in het groot.

Head of the River II, 9 maart 2024

Categorie: ROEIEN

Verslag van de dames dubbelvier in de Ooievaar in actie tijdens de Head of the River op 9 maart 2024. Foto’s zijn van Frans Stokkermans

De Head of the river Amstel was weer een geweldige belevenis dit jaar. Naast de twee ‘Cobi achten’ was dit jaar ook de dames dubbelvier in de Ooievaar weer van de partij op 9 maart.

En wat geldt voor vele doelen, is de reis ernaartoe al leuk. Iedere vrijdag gingen we ‘Ooievaren’ en met de Head in zicht ook op de zondagmiddag. Met coach Roel op de Snor roeiden we de Eem af, keerden we de eerste boei op het Eemmeer en roeiden we in volle vaart terug naar de roei. Om zo de acht kilometers in de benen te krijgen. Doordeweeks deden we samen krachttraining bij Kitty op de praktijk. En verder heeft ieder haar verantwoordelijkheid om te zorgen dat ze fit is voor de race door zelf te fietsen, rennen, roeien en/of op de ergo wanneer het haar uit komt tussen de werk- en gezinsschema’s door.

Zaterdagochtend 9 maart was het dan zover. De botenwagen stond bij Roeivereniging RIC. Daar was ’s ochtends al veel roering. Op het veld is iedere ploeg bezig met zijn/haar bootje op te riggeren en klaar te maken. Er heerste een gezonde wedstrijdspanning. We hebben nog wat tips uitgewisseld met de mannen acht die in hetzelfde blok als de onze startte en elkaar succes gewenst. Het oproeien naar Ouderkerk kon beginnen.

We startten in het midden van het grote dames masters dubbel vier veld bestaande uit 60 boten. Het weer was zonnig met een verraderlijke oosten wind. Kitty, Ilonka, Marian en Edy hielden het tempo hoog en de kracht vol op de benen. Carla was stuur en met een Nereus verleden geen onbekende op de Amstel. Vanuit Ouderkerk voeren we strak de bochten door. Langs de Naald, het Kalfje en de Rozenoord onderdoor en dat betekent: over de helft! De boot liep lekker. Nienke fietste mee en moedigde ons luidkeels aan vanaf de kant. Bij de Omval werden we opgelopen en moesten we in de bocht ruimte geven. We pakte ‘m weer op en door naar de Berlagebrug en dan de laatste 800 meter vol naar de Finish. Wat een fantastisch gevoel als je na 8 km de toeter hoort.

Terug bij RIC troffen we de mannenacht die ook lekker gevaren hadden. We varen als ploeg onze eigen race want we zijn nog geen speler in dit sterke ervaren veld. We hebben er plezier in met z’n zessen. Sturen wisselen we onderling af en een reserve blijkt helaas geen overbodige luxe.

Voor ‘s avonds had Edy een grote pan soep gemaakt en hebben we nog lang nagepraat, slimme tactieken besproken en weer mooie nieuwe roeiplannen gemaakt.

Kitty, Ilonka, Marian, Edy, Nienke en Carla

» Bekijk ook het filmpje op Facebook van BWV de Eem, gemaakt door Carla.

Klik op een foto om een grote versie te kunnen zien.

Head of the River I, 9 en 10 maart 2024

Categorie: ROEIEN

Aan deze ‘Lange Afstandsklasssieker van Nederland’, georganiseerd voor de 91ste keer, deed BWV de Eem ook dit jaar weer mee met onder andere twee achten. Het is de openingswedstrijd van het seizoen. Er wordt gestart in achten en vieren, met totaal 4000 deelnemers verdeeld over twee dagen, over een afstand van 8 km op de Amstel in Amsterdam.

De mannen hebben heel goed geroeid, beide ploegen finishten onder de 30 minuten. De D-ploeg was 41 seconden sneller dan de H-ploeg, die eindigde van de 34 ploegen op de 15e plaats, de D-ploeg eindigde op de 21ste plaats van de 40 ploegen.

Tegenstand is sterk in de H- en D-divisies, de snelste ploegen zijn vaak combi’s en zeer ervaren wedstrijdroeiers.

Op zaterdag startten de mannen in de F-divisie (gemiddeld 60 jaar). Op zondag startten de mannen D-divisie (gemiddeld 50 jaar). Gelukkig was het mooi weer op beide dagen, alhoewel er een straffe oostenwind tegen stond.

De ploegen hadden een mooie plek midden in het veld geloot, wat goed is voor het wedstrijdgevoel. Er wordt met 15 seconden er tussen – vliegend – gestart. Het doel is om proberen in te lopen op de eerder gestartte ploeg en de achtervolgende ver achter je te laten.

Goed sturen op de bochtige Amstel kan tijdwinst opleveren. Gelukkig stuurde Marthe weer als vanouds, dat doet ze al meer dan twintig jaar op de Head. Ervaren als ze is, stuurt ze koelbloedig en strak de beide ploegen over de bochtige Amstel. We hadden eigenlijk twee stuurtjes aan boord…. Marthe verwacht namelijk in juni een baby, maar niets kon haar tegenhouden om ook dit jaar weer de beide ploegen te sturen.

Wat fijn dat er weer supporters waren om de ploegen aan te moedigen. Het was een mooie en gezellige happening. Traditiegetrouw werd het weekend besloten met gezamenlijk eten op de roei.

Er is flink getraind de afgelopen maanden op de ergometer en op het water. Ik ben trots op de prestaties en op het Team dat bestaat uit 19 mannen die allen meegetraind hebben om twee boten te kunnen laten starten. Alhoewel roeiend in twee min of meer vaste ploegen, vormen zij samen één geweldig team.

Cobi

Foto’s:
F-ploeg bij molen Head 2024
D-ploeg foto Head 2024
Groepsfoto F Head 2024
Marthe met rompertje

Klik op een foto om een grote versie te kunnen zien.
Klik op een foto en bekijk de foto’s in het groot.
Klik op de foto om het filmpje van Rick te starten.

Doopfeest nieuwe coachboot, 9 maart 2024

Categorie: VERENIGING

Verslag van het Doopfeest van de Coachboot “Mandarijneend”

Op de stralende zaterdagmiddag van 9 maart jl. verzamelden een groep leden zich op het vlot, in afwachting van een bijzondere gebeurtenis: de doop van een nieuwe coachboot. De gloednieuwe, stralend oranje boot die trots lag te wachten tot dat zij gedoopt werd tot “Mandarijneend”.
De naam “Mandarijneend” was niet zomaar gekozen. Er waren meerdere creatieve inzendingen gedaan door onze leden. Alle inzendingen zijn beoordeeld door een jury van 7 leden. De naam “Mandarijneend” was het resultaat van de creatieve geesten van Martine Kamstra en Meike Vos, dochter van David. Meike had de naam voorgesteld vanwege de treffende gelijkenis met de feloranje kleur van de boot en haar ontmoeting met een mandarijneend bij de struiken net na de Melm het voorgaande jaar. De hoop om deze kleurrijke eend weer te zien, gaf de naam een extra speciale betekenis. Martine, aan de andere kant, was gefascineerd door de exotische achtergrond van de Mandarijneend, een verschijning die men niet zou verwachten in Nederland. Haar keuze was gebaseerd op de unieke kenmerken van deze vogel, oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Azië maar inmiddels ook in Nederland te vinden sinds eind vorige eeuw. De opvallend getekende, sierlijk oranje veren van het mannetje vormden een treffende gelijkenis met de stralende boot die voor hen lag.
De doopplechtigheid begon met een warm welkomstwoord, waarbij Martine en Meike werden geprezen voor hun creativiteit en betrokkenheid bij het kiezen van de naam. De boot werd gezegend en gedoopt met een beker fris Eemwater, terwijl toeschouwers toekeken en met bewondering applaudisseerden.

De “Mandarijneend” is niet alleen een visueel aantrekkelijk, maar ook een technologisch hoogstandje. Met zijn stille vaart en uiterst wendbare manoeuvreerbaarheid, dankzij de elektromotor met twee batterijen, belooft de boot een waardevolle aanwinst te zijn voor de vloot van de vereniging. De afwezigheid van het storende motorgeluid zal de instructeurs in staat stellen om hun stem te laten gelden zonder te worden overstemd, wat de efficiëntie van de training aanzienlijk zal verbeteren. Bovendien past deze duurzame investering een stap in de richting van een meer milieuvriendelijke benadering van watersport.

Terwijl de doopceremonie ten einde liep, werden Martine en Meike nogmaals bedankt voor hun bijdrage aan het benoemen van de nieuwe coachboot. Hun inzending heeft een naam voortgebracht die niet alleen de boot zelf eerde, maar ook de rijke natuurlijke diversiteit die Nederland te bieden heeft.

Klik op een foto voor een vergroting
Klik op een foto en bekijk de foto’s in het groot.

Takeldag van de zeilboten plus optuigen, 9 maart 2024

Categorie: ZEILEN

Op 9 maart jl. kwam er weer een grote groep zeilers bijeen voor de takeldag. Het was een dag vol activiteit en samenwerking, waarbij we de zeilboten van hun winterkleed bevrijdden, schoonmaakten en met behulp van onze kraan weer te water lieten.

Er zijn nieuwe voor- en zijstagen gemonteerd en de boten werden verder opgetuigd voor het komende seizoen. Natuurlijk was er tijd voor een welverdiende pauze met koffie, cake en stroopwafels, maar daarna werd er weer hard doorgewerkt tot 12.30 uur.

Het hoogtepunt van de dag was ons doopfeestje. Na deze viering genoten we van een heerlijke zelfgemaakte lunch om vervolgens de laatste werkzaamheden af te ronden. Het is werkelijk prachtig om te zien hoe met zoveel helpende handjes deze klus keer op keer wordt geklaard.
Ieder seizoen opnieuw zien we hoe zelfstandig iedereen de klus oppakt. Je doet waar je goed in bent of waar je een uitdaging in ziet. Het is niet alleen leerzaam om een boot op en af te tuigen, maar ieders inzet draagt ook bij aan de gezelligheid en gemeenschapszin. We zijn dankbaar voor ieders inzet en betrokkenheid, want het versterkt de kracht van onze vereniging.

Allemaal hartelijk bedankt!

Klik op een foto en bekijk de foto’s in het groot.

Stamppotavond, 19 februari 2024

Categorie: VERENIGING

“Ontzettend gezellig én heerlijk gegeten!”, vatte een van de enthousiaste deelnemers de stamppotavond samen.

Met een zelfgemaakte boerenkoolstamppot en een rodekoolstamppot werden bijna 20 leden op 17 februari onthaald op een heerlijke maaltijd, met een huisgemaakte applecrumble na. Dat smaakt naar meer, en gelukkig is het de eerste in een serie gezellige avonden die voor komend jaar op de planning staan. De gloednieuwe evenementencommissie heeft -met deze serie maaltijdavonden- een oude traditie in een fraai nieuw jasje gestoken. En daarnaast allerlei andere leuke dingen gepland, zoals een spelletjesavond, petanque middag, een puzzeltocht en een zomerfeest. Genoeg gelegenheid om elkaar op een andere manier te ontmoeten!

De volgende maaltijd -pasta!- stond gepland op 16 maart 2024. Helaas is het aanmeldingen te klein om deze avond te kunnen organiseren.

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Verslag Hemus Driekwart, ronde drie, 10 februari 2024

Categorie: ROEIEN

Verslag van de derde Hemus-driekwartrace op 10 februari 2024. Met drie boten uit Baarn.

Bij de eerste ronde van de driekwart, in november ’23 vonden we het voorspelde weer te slecht om naar Hemus te roeien, bij de tweede, op 9 december was het bij minder weer aanpoten in een alternatieve boot.
Maar bij deze derde ronde is het wat je noemt het perfecte roeiweer !! Met drie boten sterk gaan we richting fietsbrug. Natasja en Fabienne in de Bestevaer, Angelique en David in de Dipper en Kees in de Waterspreeuw. Een logistieke oplossing om ook de Baarnse ploegen van rugnummers te voorzien wordt gezocht. Eén blauwe boot, één grijze boot en één witte werkt gelukkig ook.
Bij de fietsbrug aangekomen liggen er ruim 20 boten van Hemus netjes in startvolgorde klaar. De eerste boot gaat net van start. De algemeen geaccepteerde gewoonte van Kees is om niet te gaan liggen wachten, dus de Waterspreeuw schiet voor de wachtende Hemus boten onder de fietsbrug door. Bestevaer en Dipper gaan als laatste en een na laatste over de startlijn.
De Dipper is best een moeilijke boot om in te roeien. Maar na drie of vier keer oefenen in de voorgaande dagen lukt het ons bij dit fraaie water om de boot redelijk in balans te houden. En roeien we lekker. Wel is het deze keer stil in de boot. Uiterste concentratie. Kees ziet ons dichterbij komen en gaat er harder van op de benen. En blijft ons voor. Bij ons wel het gevoel dat het op termijn nog een tikje sneller moet kunnen.
Na de wedstrijd wederom gezellige tweede helft in de recover bij Hemus. En als derde helft heerlijk ontspannen terug geroeid bij nog steeds prachtig roeiweer. Voor de vierde helft had Angelique winterbier mee. En dat moet nodig op, want HOERA het begint weer voorjaar te worden!
Als vierde ronde van de driekwart telt nog de Hek op zaterdag 2 maart. De Hemus Ergometer Kampioenschappen die ook open staan voor roeiers uit Baarn.
» Dus als je wil zien waar je staat na een winter trainen op de ergometer: zie HEK. (opent op nieuw tabblad)

» De uitslagen van de Driekwart staan op Hemus Driekwart. (opent op nieuw tabblad)
De foto’s zijn gemaakt door Arjan Boessenkool.

» Meer foto’s vind je in het Hemus Driekwart Album. (opent op nieuw tabblad)

David

Je ziet Angelique en David, Kees, en Fabiënne en Natasja in actie.

Klik op een foto om een grote versie te kunnen zien.

Eemland1 interview Bert over damwand, 8 februari 2024

Categorie: VERENIGING

Op 8 februari 2024 gaf voorzitter Bert Kranendonk telefonisch een interview met Eemland1 over de metalen damwanden langs de Eem.

» Beluister het interview op de site van Eemland1 (opent op nieuw tabblad) (klik op pijltje > onder de foto om het interview te starten)

Workshop “Instructie aan 40+ers”, 16 januari 2024

Categorie: VERENIGING

16 januari 2024 kende een informatieve avond in de Recover over roeien in het algemeen en instructie geven aan 40+-roeiers in het bijzonder. Gegeven door Theo van den Broek van Saar Rowing Center. Vele zaken kwamen aan de orde. De groep aanwezigen was relatief klein dus er konden veel vragen door iedereen worden gesteld en dingen worden voorgedaan. Om 22 uur afronden is dan ook bij lange na niet gelukt!😀
Een van de onderwerpen die aan de orde kwam: zonder buikspieren geen roeien! Een goede houding/sterke core is belangrijk. Die krijg je niet in de boot maar ‘thuis’. Ga naast het roeien naar yoga, pilates, krachttraining etc. Of doe oefeningen thuis: balans, rek/strek, dynamisch planken etc.🧘🏋️‍♂️
 
Tekst en foto’s: Alexandra Tom
Theo van den Broek van Saar Rowing Center
Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Nieuwjaarsreceptie met doop, 14 januari 2024

Categorie: VERENIGING

14 januari 2024 Nieuwjaarsreceptie in de Recover. Van 16-18 uur. Met terug- en vooruitblik. En twee boten die hun doop ontvangen. Met wel een heel bijzondere boot. En een jaaroverzicht in beeld op de website. En met lekkere hapjes. En voorwerpen die op zoek zijn naar hun baasje.

Uit de Actueem van januari:

Met een glas bubbels in de hand loopt iedereen, na een toelichting van Bastiaan, naar de botenloods om twee nieuwe boten te dopen. De skiff Brandgans, gedoopt door Ilonka en de Kiekendief gedoopt door Kitty van Berge Henegouwen maken vanaf nu deel uit van onze vloot. Deze laatste boot is een beroemde dubbeltwee waarmee in Tokio brons is gehaald door de dames Ilse Paulis en Marieke Keijser, in de vrouwen lichte dubbeltwee. 

Voorzitter Bert Kranendonk blikt terug op het mooie jubileumjaar en sluit het jaar officieel af. Een slideshow met foto’s van alle activiteiten in 2023 ondersteunt deze terugblik. Secretaris Karen Groenhuijse en commissaris vereniging Karen Sikkema lichten een tipje van de sluier op van de plannen voor 2024. Het gaat weer een mooi jaar worden waarin naast het roeien en zeilen ook het sociale aspect van het verenigingsleven een belangrijke rol blijft spelen.

De fantastische catering deze middag is wederom verzorgd door Alexandra en Jolanda met dank aan de helpende handen en de barcommissie voor alle werkzaamheden rondom de keuken. Het was weer een geslaagde middag waar we met z’n allen het nieuwe jaar officieel hebben ingeluid.

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

100-Jarig JUBILEMJAAR in beeld, 8 januari 2024

Categorie: VERENIGING

Geniet (na) van ons jubileumjaar met 150 foto’s

Oei, oei, de laatste confetti is gestrooid! Het is weer over, ons 100-jarig-jubileumjaar! Wat is er veel gebeurd dit jaar. Weet je het allemaal nog? Om je een handje te helpen hierbij een overzicht van het jubileumjaar 2023.

Ga er maar even voor zitten, het zijn ongeveer 150 platen, die ongeveer 100 gebeurtenissen ‘verbeelden’.

Wil je zelf raden welke activiteit je bekijkt, kijk dan niet naar de titel met de datum en gebeurtenis.

Veel plezier met bekijken en (na)genieten!

PS: Heb je liever een slide-show waar alle foto’s achter elkaar verschijnen?
» Bekijk de slide-show over het jubileumjaar.

Onze voorzitter Bert, aan het begin van 2023, in de Speeldoos: “Oh ooooo, dat wordt leuk! Jeuh, wat een programma zeg!!”

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

ALGEHEEL VAARVERBOD, 4 januari 2024

Categorie: VERENIGING

Vanwege de extreem hoge waterstand van de Eem geldt vanaf nu tot nader order een algeheel vaarverbod. De kade en het brugdeel staan grotendeels onder water en de oeverbeschoeiing is niet meer zichtbaar. Beide zorgen voor gevaarlijke situaties.

Zodra we weer mogen varen, melden we dat direct.

Met vriendeijke groet,
Het bestuur BWV de Eem

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Dank Je Wel Borrel 2023, 15 december 2023

Categorie: VERENIGING

Een bijzonder dankjewel aan alle actieve leden
Op vrijdag 15 december heeft het bestuur onze actieve leden bedankt voor hun bijdrage aan het plezier dat wij met elkaar op onze vereniging mogen beleven.
Met een knalroze Indonesische rozencocktail heette het bestuur iedereen welkom. De voorzitter blikt terug op een bijzonder jubileumjaar waarbij hij de leden van de stuurgroep bedankt voor hun tomeloze inzet het afgelopen jaar. Jaap Akkermans neemt de petje-af prijs in ontvangst en krijgt nog een mooie bos bloemen thuisgestuurd. Daarnaast zet de voorzitter Wim van de Hulst in het zonnetje, hij zorgt er altijd voor dat onze tuin er prachtig bij ligt. En tot slot een bijzonder dankjewel voor Arie Koorn, de drijvende kracht achter de dankjewelborrel.

Traditiegetrouw stond er na de borrel een heerlijke maaltijd op het programma. Dit keer was het een Indonesische rijsttafel op fantastische wijze bereid door onze nieuwe leden Alexandra en Jolanda en hun helpende handen Karin en Alexandra. Het eten was echt heerlijk en meer dan terecht hebben zij vele complimenten in ontvangst mogen nemen. Het bestuur was traditioneel in (mooie nieuwe) schorten aanwezig om iedereen te bedienen en goed te verzorgen. De knalgroene pandancake voor bij de koffie maakte het geheel af. Voor herhaling vatbaar!

Het is mooi om tijdens een avond als deze de fijne sfeer te ervaren die wij met elkaar neerzetten. Een vereniging om trots op te zijn, dankjulliewel!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Verslag Hemus Driekwart, 9 december ’23

Categorie: ROEIEN

Hemus 3kwart in de 3teenmeeuw

Fabiënne, Angelique, Natasja en David deden op 9 december in de C4x- mee aan de tweede ronde van de Hemus driekwart! Hieronder een verslagje.

De weergoden zijn de ‘Driekwart’ dit jaar tot nu toe niet heel gunstig gezind. De eerste ronde hebben we wegens ijskou, harde wind en nog hardere wind voorspeld op het laatste moment al moeten laten schieten.

Vandaag vindt de tweede ronde plaats maar waait het met 5 Beaufort uit het zuiden wederom te hard voor onze tweetjes. Niet zozeer voor de wedstrijd, maar wel om vanuit Baarn bij de fietsbrug te komen. En tja, daar is de start.

Maar deze keer hebben we een plan B, we gaan toch!! En wel met z’n vieren in de Drieteenmeeuw in plaats van Dipper en Bestevaer. Voor vertrek maken we de boot geschikt voor onze vrij lichte ploeg door de dollen omlaag en de flexheels omhoog te zetten. (We willen tenslotte vooruit en niet omhoog roeien). Ook het voetstuur stellen we met chirurgische precisie in. Precies de dingen die bij de wedstrijd het verschil kunnen maken.

We spreken af dat ik zoals gebruikelijk in een ‘ongestuurde’ boot vanaf de boeg de commando’s geef maar dat Natasja op 3 ze herhaalt zodat Angelique op slag ook weet waar we verderop in de boot mee bezig zijn.

Op het Zure Eind is het water zoals verwacht onrustig maar met de C4x- ploegen we er zonder problemen doorheen. Ik maak we wel wat zorgen dat dit ten koste gaat van onze energie voor de wedstrijd en de spatten buiswater van 4 graden die ik op de boeg over me heen krijg zijn ook niet heel prettig.

Bij de Kleine Melm verandert de rivier van richting. En dat maakt zoals zo vaak een wereld van verschil. De wind is hier minder en dat geldt zeker ook voor de golfslag. Hier komen we ook de eerste boten van Hemus tegen die zich opmaken voor de start. Dichter bij de Malebrug zijn er steeds meer en vanuit diverse boten worden we er vriendelijk op geattendeerd dat ‘ze’ een wedstrijd hebben.

Onze reactie dat we meedoen wordt met enige verbazing maar wel heel positief ontvangen. De starters bij de brug weten wel van onze komst af en melden dat er nog wordt gewacht op twee vanaf Hemus oproeiende boten voordat met starten wordt begonnen. We hebben onze vertrektijd in Baarn dus goed uitgekiend.

Hemus roeit de wedstrijd in diverse nummers van 8 tot skiff, maar er is ook een groot aantal gestuurde C2’en en er is ook een zusterschip van onze boot aanwezig. Junioren zien we vooral in tweetjes. Voor de start liggen de boten gezellig dicht bij elkaar te wachten. De toch nog steeds harde wind probeert daarbij orde te scheppen door alle boten netjes aan lager wal boven op elkaar te stapelen, maar uiteindelijk gaat er niets fout.

Als we mogen starten blijkt dat de energie gelukkig nog niet op is! De twee of drie C2’en die voor ons zijn gestart halen we in. Logisch, want wij hebben twee keer zoveel riemen in het water en geen stuurman mee.

Heel mooi om te zien hoe netjes Fabienne en Natasja het hoge tempo dat Angelique heeft ingezet weten te volgen. Dit is dan ook al de -eh- eerste keer dat we bij elkaar in de boot zitten! Super!! Nog mooier is dat we zo’n beetje dit tempo (ca. 28 volgens de log) over de hele 2300 meter tot de Driesluizenbrug volhouden! Uitgeput maar tevreden over de finish dus!

Na de wedstrijd is het gezellig toeven bij het warme haardvuur in Villa Hemus. Er is warme chocomel, precies waar ik zin in heb! Helaas meldt de buienradar dat het gaat regenen en dat het over drie kwartier pas echt hard gaat regenen.

We willen graag voordat de bui echt los barst terug zijn in Baarn, maar als we de organisatie bedanken worden we tegengehouden. We mogen niet gelijk weg.
Eerst een taart in ontvangst nemen !!! Snelste Mastersploeg van deze ronde! Hoe leuk is dat!

De terugweg is met de wind mee peddelen, dat het inmiddels regent kan ons onderweg niet echt deren. (zeker 4 graden warmer dan het buiswater op de heenweg). Het is pas wat minder comfortabel als we terug in Baarn op het vlot staan. Gauw naar huis om te douchen!

Hemus bedankt, top dat we mee mogen doen, wat een leuke en gezellige activiteit is dit!

De volgende ronde is op 13 januari. Hopelijk is er dan wel rustig winterweer met een zonnetje!

Aanbeveling voor andere ploegen!
» Zie https://www.hemus.nl/driekwart/ voor meer info!

De driekwart kan in ieder boottype in iedere ploegsamenstelling geroeid worden.

Ergometer Clinic bij het Griftland College, 8 december 2023

Categorie: VERENIGING

In samenwerking met Hemus gaven we op vrijdag 8 december een ergometer-clinic op het Griftland College in Soest. Een kleine 80 leerlingen van het Griftland maakten hierbij tijdens hun sportles kennis met de roeisport en met de beide roeiverenigingen in hun omgeving.

We hadden in totaal 7 ergometers van Hemus en De Eem meegenomen en de leerlingen kwamen in groepen van 21, dus elkaar afwisselend konden ze eerst zelf proberen te roeien, daarna nog een keer met wat tips van ons en tenslotte een zo goed mogelijke tijd neerzetten in een wedstrijdje over 250 meter.

De meeste leerlingen gingen erg enthousiast met de ergometers aan de slag en er zijn bij het sprintje tijden onder de minuut neergezet, dus wat dat betreft veelbelovend. Afgezien misschien van het gesjouw met de ergometers was het ook voor ons een erg leuke middag!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Workshop over de ergometer, 7 december 2023

Categorie: VERENIGING

De Roeiacademie van De Eem gaat steeds meer vorm krijgen. Deze winter met vier avonden voor instructeurs en potentiële instructeurs. Vanavond, 7 december de eerste avond, een workshop over de ergometer. Handig voor het verbeteren van onderdelen van de roeitechniek. Er volgen nog avonden met andere onderwerpen in januari, februari en maart. Foto’s en tekst: A. Tom

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

De Pubquiz was niet mis, 19 november 2023

Categorie: VERENIGING

Twee berichten ontvingen we over de PUBQUIZ Jubileumeditie.

Zondag 19 november, 13:30 – Pubquiz

De geur van fanatisme, brainpower en toch ook een klein beetje angstzweet hing rond in de recover. Bij binnenkomst mocht je gelijk je telefoon inleveren. Je kreeg er een lootje voor terug met een groepsnummer, zocht de bijbehorende tafel met de bijbehorende mensen op en vanaf dat moment wist je: wij zijn op elkaar aangewezen. Dit verslag wordt dan ook geschreven vanuit de ogen van team “Nummer Zeven” (mag u raden welk nummer wij uit de hoge hoed trokken!)

We wisten totaal niet waar we ons op moesten voorbereiden, maar hadden wel ons best gedaan. “Ik heb voor de zekerheid nog maar even opgezocht hoe lang de Eem is,” (18km, werd helaas niet gevraagd) “en hoe veel boten de vloot van BWV de Eem telt” (+- 75 roeiboten, 9 zeilboten en 2 coachboten, helaas werd ook dit niet gevraagd).

Wat wel werd gevraagd? Welk vogeltje zie je op dit plaatje? Dikke tip: het zijn óók namen van boten in de vloot van BWV de Eem. Een plaatje van een koolmees was natuurlijk geen koolmees, want die hebben we niet in de vloot. De Flierefluiter wel!

Er was ook een plaatje van een gele Pino, weet u wel, uit Sesamstraat. Maar ja: Pino is natuurlijk blauw en we hebben ook geen Pino in de vloot. Big Bird is geel, die hebben we wel!

Na de vogelronde werd in de eerste helft van de quiz onze algemene kennis over ABBA, literatuur en het koningshuis nog op de proef gesteld. De ABBA-songs hadden we wel opgeslagen in het collectieve geheugen. Van literatuur hadden we wel eens gehoord en de auteurs kwamen ons ook best bekend voor, maar de titels van die boeken… Poeh!

Nee, ons hoogtepunt in de eerste helft zat hem in de ronde “koningshuis”. “Komt u maar”, zei Joy, een van de nieuwste leden van BWV de Eem, “als de volledige naam van Amalia wordt gevraagd hebben we die te pakken!” En ja hoor, vraag 3 van deze ronde: “wat is de volledige naam van kroonprinses Amalia?”

Weet u het ook? Of zullen we het maar vertellen? Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria van Oranje-Nassau. Het kan maar in een laatje in je hoofd zitten. Overigens was “Nummer Zeven” zowaar wel het enige team dat dit goed had, om toch nog ergens mee te kunnen pronken!

Helaas was dit wel ons enige hoogtepunt, want “Nummer Zeven” stond na de eerste vier rondes gewoon op nummer 8 (van de 8) in de tussenstand. Team “De Lintjes” stond op dat moment op 1. In de pauze werden lekkernijen van bakkerij Sherpa genuttigd, waarvoor enorm veel dank.

Na de pauze werden we getrakteerd op filmquotes (noem de bijbehorende film) en muziek van de Muppets, waarbij we zelf de originele titel en artiest moesten noemen. Ook was er een “wegen en knooppunten”-ronde. Helaas voor ons weten wij alleen hoe je van A naar B komt in een roeiboot en vlogen we in deze ronde behoorlijk uit de bocht.

De Lintjes gingen er, geheel verdiend, met de eerste prijs vandoor

Wat ons betreft was de plaatsnaam-puzzel wel het hoogtepunt van de quiz. Heerlijke zinnen die, op de stippellijnen, om een woordspeling met een plaatsnaam vroegen. Bijvoorbeeld: “Anna trouwde kasteelheer Hugo. Het hele hof was het daarmee eens, want Anna was … Heerhugowaard!”

Mooi hè! Nog zo eentje? Vooruit dan: “Na die hevige vechtpartij in de herberg vond de waardin bij thuiskomst een …”

Dodewaard. Juist. Al hadden wij persoonlijk een Oss ook best grappig gevonden, maar hier kregen we dan weer geen punten voor.

Het is “Nummer Zeven” uiteindelijk gelukt om op plek 6 te eindigen, maar gedoodverfde favoriet “de Lintjes” ging er uiteindelijk met de winst vandoor. De prijs? Naast eeuwige roem: Een balpennenset, een pakje servetten en een mooie stompkaars: zelf gegrabbeld uit de hoge hoed. Wij kunnen zelf met trots zeggen dat wij ook een waanzinnig prijs in de wacht hebben gesleept, want de felroze multomap prijkt nu in de kast bij een van de teamleden van “Nummer Zeven”.

Wij hebben enorm genoten en willen dan ook Esther en de Pubquiz-organisatie ontzettend bedanken, alsmede iedereen die heeft geholpen om de pubquiz tot een succes te maken. Het was al weer de laatste activiteit in het kader van het jubileumjaar, maar wat ons betreft komt deze volgend jaar gewoon terug voor BWV de Eem – 101!

Anita en Joy

————————-

Oei, oei, oei, wat heeft Esther het ons moeilijk gemaakt! Waar ligt knopppunt Paalgraven? Benoem de vogels die je op scherm ziet en waar onze boten hun naam aan ontlenen. Wat zijn begin- en eindpunt van snelweg A13? Maak deze zin af met een plaatsnaam: “De meeste hertjes lagen in het gras, maar ik zag toch ook een ….”. Vragen over literatuur, het Koninklijk huis en nog veel meer. Het ging alle kanten op. Met als klap op de vuurpijl te raden muziekfragmenten uit de Muppets-show.

Het was vooral heel gezellig maar de spanning was ook te snijden van de ambitie om te winnen. Of kwam de koele stilte door het geconcentreerd nadenken? Nog nooit zoveel rimpels en fronzen gezien, en weer vuurde Esther een nog moeilijker vraag op ons af. Gezellig ja, maar er moest ook gewonnen worden!! We gingen tot het uiterste. Ging alles eerlijk? Tja, valse, onjuiste antwoorden net iets te hard roepen en stiekum meeluisteren aan de tafel, kwam toch ook wel voor.

De auteur van dit stuk zat in zijn team van 4 naast het winnende team. Helaas heeft dat niet mogen baten. We eindigden als een na laatste. De winnaars waren de Lintjes. Zie de foto van de juichende leden van dat team. Sonja mag je daarnog bij denken samen met Lucienne de grote Abba-kenners!

Esther, super knap hoe je deze Pubquiz weer in elkaar hebt gestoken, Marco ook heel erg bedankt als jurylid en assistent. De 8 viertallen hebben een ongelooflijk mooie en leerzame middag genoten!! Ik hoorde al stemmen zeggen dat dit best elk jaar herhaald mag worden. Een geheel terechte opmerking!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Een AV om niet snel te vergeten, 16 november 2023

Categorie: VERENIGING

Wat mooi om de betrokkenheid van een groot aantal leden te ervaren tijdens de algemene vergadering van 16 november. Dat het een bijzondere avond zou worden was van tevoren bekend en het was een waar spektakel.

Na de rondvraag heeft het bestuur de traditionele verenigingsprijzen en huldigingen toegekend aan leden die zich op bijzondere wijze voor de vereniging hebben ingezet.

Nella Teijma-de Koster, Hans Schotborgh en Inge Deichmann mogen zich vanaf nu lid van verdienste noemen en Coby van den Berg-de Rooij heeft de status erelid ontvangen. De Frits Caronprijs ging naar Roel Marien en de Petje Af Prijs is toegekend aan Jaap Akkermans. Tot slot behoort de erepenning Kees van Bueren toe die hem in ontvangst neemt namens alle enthousiaste actieve leden.

En toen was het tijd voor de gedenkwaardige veiling ‘The Art of Rowing’. Wat een spektakel, wat een voorbereidingswerk en wat een geweldige presentatie door de veilingmeesters Jan Rutten en Michiel van Eunen samen met onze briljante verhalenverteller Kees van Bueren. Met de opbrengst van 2170 euro komen we weer een stukje dichter bij een elektrische buitenboordmotor voor de coach- en reddingsboot.

Deze avond bevestigt de trots van en op onze leden!

Bekijk de foto’s en het filmpje en geniet (nog) maar eens van ons rijke verenigingsleven.

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.
Klik op het plaatje om de film met huldiging van Cobi tot erelid te starten. Klik dan op de ‘Play’-knop (>).

Catalogus met alle wandschilderijen, 05 november 2023

Categorie: VERENIGING

Vanaf vandaag voor 5 euro aan de bar (via tag) verkrijgbaar: een heuse catalogus van alle ‘schilderijen’ die op 16 november geveild gaan worden. Ook leuk om deze catalogus weg te geven want het is meteen een mooi overzichtje van roeikunst. Bij ieder schilderij een passend verhaal. En bedenk vast op welk schilderij (of foto) jij wilt gaan bieden. Openingsbod begint ergens tussen 49 en 161 euro. Opbrengsten worden gebruikt ter financiering van een duurzame motorboot. Datum veiling: 16 november ‘s avonds. Veilingmeesters: Jan Rutten en Michiel van Eunen. 👨🏼‍⚖️🖼️
» Meer info op de pagina Veiling

Alexandra T.

Klik op plaatje voor een vergroting

Takeldag voor de zeilers, 4 november 2023

Categorie: ZEILEN

Vandaag takeldag voor de zeilers: de boten gaan uit het water. Guur windje. Gelukkig hebben ze 12 liter soep om zich zometeen bij op te warmen!🥣🍵

Alexandra Tom

———–

Op zaterdag 4 november 2023 vanaf 9.30 uur was het weer zover. De zeilers maakten onze boten winterklaar. Aftuigen van boten tot het zorgvuldig opruimen van zeilen. We takelden de boten uit het water, waarna we ze grondig schoonspoten en keurig afdekten onder hun zeilhoezen.

Tijdens de lunchpauze, rond het middaguur, genoten we gezamenlijk van een smakelijke lunch en reikten we zoals gebruikelijk de behaalde diploma’s uit aan onze zeilers. Daarnaast grepen we natuurlijk de gelegenheid aan om onze gewaardeerde instructeurs te bedanken voor hun inzet.

Zoals altijd gold nu ook weer: vele handen maken licht werk!

Klik op een foto en bekijk de foto’s in het groot.

Rowing dinner was zalig, 28 oktober 2023

Categorie: VERENIGING

Sfeerimpressie van het Rowing Dinner Jubileumeditie van 28 oktober 2023 in de avond. Met borrel op de club, daarna het openen van de enveloppen om achter de voorgerechtlocaties te komen. Dat kon zijn bij deelnemende leden thuis in Baarn of Soest. Liefst bij leden die je nog niet kent wat aardig lukte.

Na het vaak uitgebreide voorgerecht mocht je je envelopje openen om te kijken waar je hoofdgerecht geserveerd werd om je daar met fiets of auto naar toe te begeven.

Tot slot werd iedereen weer om 21.30 uur op de club terug verwacht voor het sluitstuk van de avond: het Grand Dessert! Gemaakt door leden die buiten Baarn of Soets wonen.

Deze enorme logistieke operatie werd in elkaar gezet door de vrouwen van 1 roeiteam. En ze hadden zelf ook nog tijd om aan te schuiven. Hulde aan dit team en aan alle koks en gastheren en gastvrouwen én in het bijzonder ook aan de partners die geen lid zijn maar toch enthousiast mee deden. Wat een gezellige avond was het!
En ja, het noodnummer van Liesbeth is in ieder geval één keer gebeld door een deelneemster die haar envelop op de club had laten liggen en dus géén idéé had waar ze moest zijn voor haar hoofdgerecht! Ook dat is helemaal goed gekomen…🏡👩🏻‍🍳🥘🍷

Alexandra Tom

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s. Bron: Alexandra T.
Klik op het plaatje om de film met instructie van Liesbeth te starten. Klik dan op de ‘Play’-knop (>).

Freshman Race bij Hemus voor nieuwe leden, 28 oktober 2023

Categorie: ROEIEN

28 Oktober 2023, in de middag, bij Hemus: de Freshman Race.
4 Boten van Hemus en 2 van de Eem, met alleen maar nieuwe leden, streden tegen elkaar.
De eerste wedstrijdervaring werd hier opgedaan!🙂💪🏽
“Erg leuk georganiseerd en we voelden ons zeer welkom”, aldus een van de Eemroeisters.

Alexandra T.

Filmpje van een wedstrijd bij de Freshman 2023 in Amersfoort.

Klik op het plaatje en daarna op de ‘Play’-knop (>).

Twists en squats op het vlot, 26 oktober 2023

Categorie: VERENIGING

Dat was een leuke eerste Outdoor vanavond. Op het vlot, met uitzicht op de Eem. Het startte met een lichte warming up. Daarna in 2 rondes een groot aantal oefeningen waarvan je er altijd wel een paar goed kunt en een paar wat minder. Maar geen zorgen, als je regelmatig komt is er zeker sprake van een opgaande lijn. Bovendien doe je het voor je zelf en voor niemand anders.

Oefeningen die onder andere de revue passeerden waren moutain climbing, planken, Superman, Ukrainian Twist, crunches en een eenbenige squat. Is dit allemaal abacadabra voor je? Niet getreurd, gewoon nadoen wat de anderen doen. En hou je het niet vol, dan stop je gewoon wat eerder met de oefening of je doet een alternatieve oefening.

Het uurtje werd afgesloten met kort wat rekoefeningen. Volgende donderdag is er weer een Outdoor. Grijp die kans en kom met je matje, bidon en in sportkleding naar het vlot. De training start om 19.30 uur, duurt een uur en is voor alle leden. Mijn ervaring: het vliegt zo om!

Alexandra Tom

Gezellige sluitingstocht 2023, 7 oktober 2023

Categorie: ROEIEN

Met de Sluitingstocht van 7 oktober 2023 is het zomerseizoen officieel afgesloten. Koud is het nog niet maar wat een wind vanmiddag op de rivier! Maar we konden maar 1 ding doen: stug doorroeien.

Voor sommigen de eerste keer dat ze naar Hemus roeiden. Met als beloning zelfgebakken taart op het terras. Terug, het zal toch niet waar zijn, weer wind tegen dus we hebben een mooie work out gehad vandaag!

Weer op de club ons eigen buffetje samengesteld. Iedereen had wat meegenomen. Weer heel wat leden hebben elkaar leren kennen vandaag. Dank aan Hemus voor de gastvrijheid en ook de Eemorganisatie heel veel dank voor het organiseren!

Alexandra T.

De Sluitingstochtorganisatie bedankt Hemus voor de gastvrijheid. Foto van Lucienne
Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s. Bron: Alexandra T.

Het Baarnsch Lyceum komt roeien, 05 oktober 2023

Categorie: VERENIGING

Vandaag de zesde keer in het nieuwe schooljaar dat Het Baarnsch Lyceum langs kwam in het kader van SportPlus. De leerlingen waren verdeeld in 3 groepen en iedere groep kreeg twee keer een roeiles in een C4. Het is niet eenvoudig te leren roeien in 2 keer, toch pakken de meeste scholieren het snel op. Wonderbaarlijk hoe gelijk ze soms al kunnen roeien en meters kunnen maken tijdens de tweede les. Dank aan alle vrijwilligers o.a. de 5 sturen en 5 roeiers (5 x een C4) van vandaag maar ook die van de 5 lessen hiervoor.

Alexandra T.

Roei-examens met Pannekoeken, 04 oktober 2023

Categorie: VERENIGING

Op woensdag 4 oktober hebben we met de jeugd de roei-examens afgesloten
met pannenkoeken. Inmiddels wel een traditie te noemen.

De roeiers hebben allemaal ontzettend hun best gedaan. Inge was zeer
tevreden over de resultaten. Hiermee kunnen we het zomerseizoen met een
goed en voldaan gevoel afsluiten. En voor wat dit jaar niet is gelukt
geldt: volgend jaar weer een nieuwe ronde! Wie ook ontzettend hun best
hebben gedaan zijn de moeder van Nora, Meike en Nova, en de vader en
moeder van Stijn. Een top bakteam!

Super gewerkt en bedankt allemaal!

De Jeugd instructeurs

Nieuwe Eemleden bouwen een feestje en bedanken de instructeurs, 03 oktober 2023

Categorie: VERENIGING

Dinsdag 3 oktober 2023 kende een fantastische avond, met High Tea (lekkere hapjes, heel veel theepotten en mooie etagères) in de Recover.🫖🧁

Georganiseerd door wat we voor het gemak maar even Jaargang 2️⃣0️⃣2️⃣3️⃣ noemen: nieuwe leden die nog niet konden roeien en sturen en daar vanaf april ’23 al enthousiast mee bezig zijn.
Deze avond was een bedankje voor hun instructeurs en in het bijzonder voor de grote coördinator van de beginnersinstructie: Inge! Graag wil Inge iedereen de kans geven net zo van het roeien te genieten als zij altijd heeft gedaan en daarom heeft Inge ook dit jaar veel energie en tijd gestoken in het organiseren en uitvoeren van de beginnersinstructie en dat wordt zeer gewaardeerd, bleek ook vanavond!
Met de nieuwe roeiers hebben wij er een hele leuke club mensen bij waar wij niet alleen voor het roeien maar ook voor het verenigingsleven heel erg blij mee zijn. Het heeft zelfs al een nieuw lied (zie verder in dit bericht) en een nieuwe interimsecretaris (én kandidaat) voor het bestuur opgeleverd. Vooral zo doorgaan!!

Alexandra T.

“BWV De Eem”-lied, met dank aan onze tekstschrijvers Joy J. en Lisette R. en onze music master Jan Pieter G.
Klik op de foto voor een vergroting.
Klik op de foto voor een vergroting.
Klik op een foto voor een vergroting en blader door de foto’s.
Foto’s: van Eemleden

Een bijzonder ‘dank je wel’ aan alle instructeurs

In april zijn we met ongeveer 20 nieuwe leden gestart met roeien. Geen idee wat ons te wachten stond…doen we ff, beetje die ‘peddels’ op en neer, gezellig bijkletsen in de boot, paar lesjes en dan op naar Amersfoort roeien!

Niets was minder waar…
Twee lessen per week, 4/5 maanden lang, volledige concentratie, best spannend, regels leren, techniek onder de knie krijgen, wind, zon, jas aan, jas uit, bakboord, stuurboord, rood,
groen, rechtop zitten, benen, rug, armen of andersom?
Het is helemaal niet makkelijk, maar zoooo leuk! De sfeer in groep is super, we hebben wat afgelachen met elkaar en met de instructeurs.
Jahaaa, de instructeurs…zij waren en zijn onze rots in de branding, elke week weer, stapje voor stapje hebben zij ons de kunst van het roeien bijgebracht. En het was meer dan dat…na de les een kopje thee, uitleg, tips en vooral veel gezelligheid.
Hun enthousiasme voor de roeisport is absoluut overgesprongen op ons allemaal. We kunnen roeien, sturen, een boot reserveren, in het water leggen en er weer uithalen….slagklaar maken, slag klaar, GO! We zijn er klaar voor en hebben er zin in!

High tea
Met al deze nieuwe leden hebben we met heel veel plezier een high tea georganiseerd om de instructeurs te bedanken. Het idee ontstond na een les op donderdagavond en voor we het wisten hadden we een draaiboek nodig om het feest vorm te geven. Er kwam steeds meer creatieve input, zo leuk om dit te zien ontstaan in een groep met vrijwel allemaal mensen die elkaar in maart 2023 nog niet kenden.

Heel bijzonder!
Het werd een avond met heerlijke hapjes, prachtige tafelversiering, een geweldig lied en vooral verraste en lachende gezichten van de instructeurs en het bestuur. Wat hebben we er
met z’n allen van genoten!

Instructeurs…heeeeeel veel dank!
Namens alle nieuwe leden

Instructeurs…heeeeeel veel dank!
Namens alle nieuwe leden

Lied high tea

Nog ff snel wat eten, Voordat de boot gaat
Sjezen naar het clubhuis, Voordat de boot gaat
Wat was nou toch die code?, Van de voordeur
Alle dames plassen, Voordat de boot gaat
En als de boot gaat…..

Zet ik uit van t van vasteland
paar klapjes aan de stuurboordkant
Slagklaar maken, slag klaar en dan:
RROOOOEEII

Over de mooie Eem naar de grote Melm
Ga maar varen dan …., Laat maar lopen dan…
Buig goed in en uit, Zit recht in de boot
Bakboordkant is rood, En maak geen bokkenpoot

Wij krijgen week’lijks les
Steeds een andere instucteu-eur
En alles in hun vrije tijd
Met een goed humeur
Inge leefde op de club, Voor d’organisatie.
Wát zijn wij toch blij met jou, voor deze prestatie.

En als de boot gaat…..
Zet ik uit van t van vasteland
Paar klapjes aan de stuurboordkant
Slagklaar maken, slag klaar en dan:
RROOOOEEII

Over de mooie Eem naar de grote Melm
Ga maar varen dan …., Laat maar lopen dan…
Buig goed in en uit, Zit recht in de boot,
Bakboordkant is rood, En maak geen bokkenpoot
Tussenstuk gitaar
Ga maar varen dan …., Laat maar lopen dan…
Buig goed in en uit
Zit recht in de boot, Stuurboord is niet rood
En val niet in de sloot

Wij willen jullie danken, Voor jullie lessen
Wat een leuke sport toch! Lekker ont-stressen
We kunnen het nu ze-luf! Roeien en sturen
Vast-roeien-houden-light-paddle – slagklaar maken-slagklaar en sla niet om!

Een high tea om de instructeurs te bedanken
“Houden NU!
In de spanten (nieuwe leden gaan staan met hand aan de theepot)
Tillen gelijk (theepot omhoog in de hand)
Let op (buigen naar kopje)
Laat looooooopen (schenken)
Bedankt (theepot weer neerzeBen)
Zitten gelijk”
Inge extra in het zonnetje
Lied opgenomen in een professionele studio
Live gezongen door alle nieuwe leden

Lied: Een nieuw lied is gemaakt. Beluister het hier en geniet.

Klik op het plaatje om het lied te beluisteren.

Film: Nieuwe leden zingen instructeurs toe

Klik op de foto en daarna op de ‘Play’-knop >. De film duurt 3 minuten.

Eemhead, 30 september 2023

Categorie: ROEIEN

Op zaterdag 30 september 2023 hebben 38 roeiers en stuurlieden van De Eem deelgenomen aan de jaarlijkse Eemhead.  Deze wedstrijd, georganiseerd door onze zustervereniging Hemus werd door onze leden geroeid over een lengte van 5 km tussen de Grote Melm en Amersfoort. Vanuit De Eem waren er 8 inschrijvingen, waaronder de 3 achten die de vereniging heeft. De heren van de Cobi-acht in de categorie E/F wonnen hun klassement en kregen de medailles omgehangen door burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius. Na het terugroeien volgde voor de heren en aanhang van de Cobi-achten het traditionele pizzabakken op het terras van de vereniging.

Ploegen uit heel Nederland doen al 30 jaar mee aan de Eemhead met zowel de kleine nummers skiff en twee als ook de vieren en achten. De wedstrijd had behoorlijk veel belangstelling door toeschouwers vanaf de kant, boven op de Malebrug en bij de finish bij het clubgebouw van Hemus.

Maarten van der V.

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s. Bron: Alexandra T.

Bewegend beeld van de eerste heat (11:15 uur) en derde heat (15:45) met boten van De Eem

Opnames van de eerste heat, gestart vanaf 11:15

David

Nogmaals David

Kees

Johan en Michiel

Nogmaals Johan en Michiel

Combinatieboot met Anne

Klik op het plaatje van de poster en daarna op de film om de film te starten. Bron Alexandra T.

Opnames van de derde heat, gestart vanaf 15:45

Heren van de Cobi-8, team ‘Lucas’

Dames O8x+, team ‘Pita’

Nogmaals dames O8x+, team ‘Pita’

Heren 4x+, team ‘Roel M’ in de Kloek

Extra filmpje heat 1: Jason uit Arnhem roeit in Eemboot

Klik op het plaatje van de poster en daarna op de film om de film te starten. Bron Alexandra T.

Nog meer beeldmateriaal van de Eemhead 2023, met dank aan Alexandra T.

Foto’s van de Eemhead vind je hier:
Verder nog:
Uitslagen vind je hier:
» Uitslagen op Hoe snel was ik
De Baarnsche Courant maakte ook een artikel over de Eemhead:

Watersporters tonen solidariteit en behulpzaamheid, 30 september 2023

Categorie: ZEILEN

Afgelopen zomer bevonden onze zeilers zich regelmatig op de Loosdrechtse plassen vanwege hinder door het woekerende fonteinkruid op het Eemmeer. Deze locatie diende, vanaf medio juli, als een geschikt alternatief voor zeilen op open water. Op de Loosdrechtse plassen maakten we gebruik van zeer goed onderhouden Polyvalken van Jachthaven De Uitkijk.

Op een van die zomerse avonden waren er twee van onze teams aan het zeilen. Het was zo’n typische avond die watersporters goed kennen: actief met de elementen bezig zijn, boeiende gesprekken voeren in goed gezelschap en het moment rekken voordat je terugkeert naar de haven. Maar dat kan lastig zijn als plotseling de wind wegvalt. De peddels kwamen tevoorschijn en met een betoverende zonsondergang keerden de twee teams langzaam varend terug naar de haven.

Hoe fijn is het dan als twee motorsloepen op afzonderlijke afstand koers zetten naar onze boten en ons een sleep aanbieden? We waren verwonderd over deze spontane en hoffelijke behulpzaamheid!
Zo konden wij op deze avond ervaren dat de bereidheid van watersporters om elkaar te helpen en solidariteit te tonen een positief kenmerk blijft van de watersportgemeenschap. Dit is zowel van groot belang voor de veiligheid als voor het versterken van de gemeenschapsbanden in het algemeen. Op de foto onze beider sleepjes.

Nieuwe zeilinstructeurs (I-2), 30 september 2023

Categorie: ZEILEN

Op zaterdag 30 september hebben drie van onze enthousiaste zeilers met trots hun instructeursbevoegdheid I-2 behaald. Een hartelijke felicitatie aan Tiemen Tuinstra, Fabian Meijneken en Tim Kruiswijk! Eerder hadden zij al hun eigen vaardigheidsexamen CWO-kielboot III succesvol afgerond.
Hun instructeursopleiding begon in maart van dit jaar met een dag gewijd aan didactiek, waarin zij de nodige onderwijsvaardigheden opdeden. In de middag hebben ze met een stevig windje geoefend met proefcursisten. Gedurende het seizoen hebben ze meerdere lessen verzorgd, daarbij begeleid door Max Cals en Martine Kamstra. Nu hun instructeursopleiding is afgesloten met een interview, zijn de instructeurspassen inmiddels aangevraagd.
Dit is een geweldige prestatie en we zijn ontzettend trots dat zij hun zeilervaring en kennis weer gaan overbrengen.

Clubkampioenschappen zeilen 2023, 17 september 2023

Categorie: VERENIGING

De weergoden waren de zeilers van de Clubkampioenschappen op 17 september 2023 niet gunstig gezind. Er stond een zeer zwakke wind uit het noord-oosten. Na de briefing nam de eerste groep zeilers plaats in de boot en nam de helmstok ter hand voor de eerste wedstrijdronde. De wedstrijdbaan liep van het vlot dat diende als start- en finishlijn, naar de draaikom voor een spectaculaire bakboordsboeironding en terug naar de vereniging. De Buizerd en Big Bird wisselden op lage snelheid van plek 1 naar 2 en terug. Na ruim een half uur met spanning zeilen wist de Big Bird – met Bert en Joop – de Buizerd met een bootlengte te verslaan. Bij de start van de 2e ronde was de wind geminimaliseerd tot bijna nul. Het water was bijna zo vlak als een spiegel. Bij de start schoven de boten langzaam richting de draaikom. De Buizerd rondde als eerste de boei, maar onderweg terug naar de vereniging kwam de onvermijdelijke mededeling: de wedstrijd werd ingekort en uiteindelijk afgelast. In een sleepformatie gingen de boten terug naar de thuishaven, wat dan wel weer bijzondere foto’s opleverde van de Clubkampioenschappen zeilen. De jury heeft bepaald dat de Buizerd, die met ruime voorsprong in de wedstrijd lag door gaat naar de volgende (finale)ronde. De finaleronde – met team Joop en Bert S. tegen team Edy en Lyra – wordt vanwege gebrek aan wind op een nader af te spreken moment en locatie gevaren. Het bekendmaken van de winnaars van de Clubkampioenschappen zeilen 2023 laat dus nog even op zich wachten.

Rugnummers aan de waslijn en doop nieuwe C4+ Fuut, 17 september 2023

Categorie: VERENIGING

Dat heb je niet elke dag. Dit jaar voor het eerst na de roeiwedstrijd tijdens de clubkampioenschappen. Drijfnat was alles en iedereen.
Bij het oproeien regen en bij de start keiharde regen. Loodrechte stevige stralen water kletterden op (en in) de boten. Uiteindelijk zat iedereen letterlijk met de voeten in het water.
Nog nooit werd er zo snel aangelegd, waren er zoveel helpende handen om de verkleumde roeiers uit de boot te helpen en de boten weer naar binnen te brengen. Gelukkig kun je de meeste  boten omdraaien en loopt het water eruit. Dat krijg je dan over je heen maar… je bent toch al kletsnat.
Dat omdraaien ging niet bij de C3-en! Dat werd hozen en dat kostte wel even tijd.
Toen iedereen droge kleren aanhad en weer in de recover was, kon Bert Kranendonk drie prijzen uitreiken voor het onderdeel Roeien:
1. Cees Wesdorp kreeg de medaille en de club-cap, hij was de snelste senior.
2. Ook dit jaar sleepte de titelverdediger, Hendrik White, de medaille in wacht voor de snelste tijd bij de junioren.
3. Voor de snelste tijd overall werd de tweede medaille om de nek van Hendrik gehangen en de clubcap op zijn hoofd.

De nieuwe leden van 2023 zetten, met een professionele aanpak, een fantastische lunch neer. In twee uurtjes toverden ze een prachtige tafel tevoorschijn met een variëteit aan schalen. Het was dus daarna smullen.

Een fantastische afsluiting van een natte ochtend.

Voor de lunch heeft Bert van den Brink onze nieuwste aanwwinst gedoopt. De C4+ die ‘De Eem’ gaat vervangen kreeg bij de doop de naam Fuut.

Klik op de foto voor een vergroting.
Klik op de foto voor een vergroting.
Klik op een foto voor een vergroting en blader door de foto’s.
Foto’s: van Eemleden behalve foto Fuut met jong: die is van Elsemargriet via Pixabay.com

Na de doop was de afvaart van de nieuwe C4+.
Bekijk deze eerste afvaart van de Fuut, op 17 september 2023; gefilmd door Rick Bottenheft.

» Bekijk de informatie over de C4+ Fuut.

Klik op de foto en daarna op de ‘Play’-knop >.

Wherrytocht vanuit Roeivereniging Cornelis Tromp, 9 september 2023

Categorie: ROEIEN

Zaterdagochtend, 9 september, was het dan zover. Als nieuwbakken roeiers mochten we het water op in wherry’s.
Na het nodige heen en weer mailen over de voorspelde warmte, indelingen qua wherry’s en auto’s, verzamelden we vroeg in de ochtend bij ons eigen clubhuis. De dag begon met mist; een voorbode van onze dag? In Hilversum aangekomen moesten we dus ook nog even wachten voor we het water op mochten.
Na koffie, een korte uitleg, het te water laten van onze boten, en na een korte demonstratie over het wisselen van plekken in de boot op het water, kon ons avontuur beginnen.
Het kaartlezen was ‘een ding’. Eilandjes, afslagen, velden met waterlelies (uiteindelijk bleken we ook de waterlelietocht te hebben geroeid), rietkragen, kleine vaartjes waar je amper de boot kon keren, heen en weer, terug naar het kanaal, een volgende afslag … voor ons nieuwelingen ging een wereld open hoe te manoeuvreren op het water. De captains hielden het hoofd koel ondanks de warmte en begeleidden de roeiers en stuurlieden met geduld langs en door de obstakels.
De vennijnige muggen tijdens de hoognodige lunchbreak mochten de pret niet drukken.

De geplande bestemming is die dag niet bereikt, maar voor ons was dit een fantastische, gezellige en leerzame dag. Dank aan onze captains.

Alexandra van Kraaikamp

Reddingsfestijn 2023, 2 september 2023

Categorie: VERENIGING

Geslaagd !!!
Dat was het zeker, deze editie van het Reddingsfeest op zaterdag 2 september.

Ondanks dat de verschillende weer-appjes vooraf allemaal een andere voorspelling gaven, hebben we een mooie droge dag gehad op het vlot.
En ook het water werkt mee. Want voor een watertemperatuur van 18 graden mag je in deze tijd van het jaar je handen dichtknijpen.

Na de opening door onze voorzitter werden de 25 deelnemers getrakteerd op een aantal mooie demo’s.
Het festijn trapte af met het op twee manieren inklimmen in een zeilboot en het inklimmen in een van de coachboten.

Vervolgens kwamen de skiffs op het water om een demo te verzorgen van het maken van een eilandje. Na deze demo was het tijd om het zelf te proberen.
Oefening baart kunst en er volgden een aantal geslaagde pogingen. En dat is mooi, want het maken van een eilandje kan zo maar zorgen dat er in de praktijk een veilige redding kan plaatsvinden!

Daarna was het tijd voor de demo van het inklimmen in skiffs en een LiteBoat. Ook dit is daarna in de praktijk beoefend door de deelnemers.

Opvallend en heel mooi om te zien dat er veel leden waren die pas dit jaar zijn begonnen met roeien. En dan al in een skiff of in een LiteBoat kunnen klimmen. Petje af hoor!
En voor diegene die nét niet in de boot kwamen: Volgend jaar is er ongetwijfeld weer een Reddingsfestijn en gaan we meer tijd en aandacht besteden aan de skiff en de LiteBoat.

Er waren twee toetjes op het eind van het festijn. De eerste was de mogelijkheid om mee te varen in een acht, en daar werd dankbaar gebruik van gemaakt.
Na het opruimen van de boten was het tijd voor het tweede toetje. Nou ja, eigenlijk meer soep met brood dan.
In ieder geval een lekkere warme opkikker voor hen die te water waren gegaan. En er was sowieso meer dan voldoende dus gelukkig heeft iedereen lekker kunnen smikkelen.

Oh en ja… Die paar blauwe plekken van het inklimmen? Die nemen we allemaal voor lief. Want liever beurs en veilig dan ongeoefend op het water, toch?

Enthousiast geworden en wil je het volgend jaar ook proberen? Houd de activiteitenkalender, de Actueem en de posters te zijner tijd dan in de gaten.

De veiligheidscommissie

Klik op een foto voor een vergroting en blader door de foto’s
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.
Klik op een foto voor het filmpje en druk daarna op de ‘Play’-knop.

Eemland1 interviewt Kees van Bueren, 1 augustus 2023

Categorie: VERENIGING

Kees: “De Eem meandert flink omdat hij altijd in het wild heeft kunnen stromen.”

“Roeien is als een liedje, met een voortdurend ritme van stilzitten en hard trappen.”

Op dinsdagochtend 1 augustus 2023 gaf Kees van Bueren een interview bij radio Eemland1 over 100 jaar BWV de Eem, onze rivier, het roeigevoel en nog veel meer.

Interviewer Arjan Klaver begint het interview met het eerste couplet van ons JubilEEMlied.
» Lees en zing het lied mee!

(Klik op de link hieronder, en klik daarna op het pijltje > onder de foto met de eeuwboeken om het interview te beluisteren.)
» Naar het interview met Kees  (Opent in een nieuw tabblad)

Ploegroei-examen, 8 juli 2023

Categorie: ROEIEN

Voor de vakanties losbarstten deden 15 van 21 nieuwe leden hun eerste roei-examen. Bijzondere omstandigheden! Geen water voor het vlot maar een ‘grasveld’. Uiteraard ging het niet om gras maar om kroos en niet zo’n beetje. De halve Eem was groen en dat roeit toch anders. ‘Vastroeien’ zorgde voor bergjes kroos achter je blad en dan lig je zo stil.
In vier C-scull-boten sloeg men zich toch dapper door deze brei heen. Een vijfde boot ging vol goede moed in een C-boord-boot het water op.
BO2 – 3 geslaagde kandidaten
PS2 – 15 geslaagde kandidaten.
In totaal slaagden deze dag dus 18 personen. Vier ervan namen (kroos of geen kroos) toch een vreugdeduik in de Eem. Wordt dat een traditie na elk examen?

Drie RI-2 cursisten rondden deze dag ook weer een onderdeel van hun cursus af.

Eerder deze maand werd er 3x het 2e stuurniveau behaald, 4x SS2 afgetekend en 1x theorie afgerond.

Allemaal van harte gefeliciteerd met het behaalde resultaat. Op naar de volgende stap!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

Een fantastisch Eeuwfeest, 1 juli 2023

Categorie: VERENIGING

Een zeer tevreden Eeuwfeestcommissie wil via deze weg HEEL HARTELIJK BEDANKT zeggen tegen iedereen die eraan bijgedragen heeft om er samen inderdaad een SPETTEREND EEUWFEEST van te maken!
“Door extra handen, meedenken achter de schermen, alle PR en jouw komst…Wat zijn jullie in groten getale gekomen en wat hing er een gewèldige, feestelijke sfeer! Een TOP-feest om met veel genoegen op terug te kijken.”
de Eeuwfeestcommissie

——————————-

Heb jij ook zo genoten van ons fantastische EEUWFEEST? Het was in één woord GEWELDIG! Daar praten we nog jaren over! De dames van de Eeuwfeestcommissie hebben echt een waarlijk huzarenstukje geleverd. Dit waren enkele hoogtepunten: een super gave band met swingende muziek waar we heerlijk op hebben gedanst, een roulettetafel waar je je verkregen fiches kon vergokken, een kunstwerk dat aan de vereniging werd uitgereikt door de Eeuwfeestcommissie, de tijd hebben en nemen heerlijk met mensen uitgebreid te babbelen waar je anders niet de tijd voor neemt, een schitterend en feestelijk aangekleed clubhuis en nog veel meer!

Eén van de gezelligste hoogtepunten was de fotocabine. Feestelijk uitgedost kon je met je team op de gevoelige plaat worden vastgelegd. Dat was echt hilarisch!

Bekijk hier de foto’s uit de fotocabine en haal je eigen foto’s op!
LET OP!: Om in de galerij te komen heb je een wachtwoord nodig. Dit wachtwoord is: 100JaarRoeienOpDeEem
» Klik op de Fotobooth van het Eeuwfeest

Bekijk hieronder ook de foto’s en filmpjes die Eemlid Murk Vlietstra heeft geschoten.

Klik op een foto en blader daarna door de foto’s van Murk Vlietstra.
Klik op de foto en bekijk de film gemaakt van de beelden van Murk Vlietstra.

Toch een beetje Natroviweemus 2023, 21 juni 2023

Categorie: VERENIGING

“Tot volgend jaar! #HEMUS”

Op 21 juni was gepland de Natroviweemus 2023 te houden bij BWV de Eem. Door tegenvallende belangstelling is dit mooie evenement, traditioneel gehouden rond de langste dag van het jaar, niet doorgegaan.
Onze collega-roeiers van Hemus lieten zich door deze cancelling niet weerhouden bij ons op bezoek te komen. Gezien de foto’s was het toch nog gezellig. En….schrijft Hemus op Facebook: “Hoezo geen #natroviweemus? Met drie boten naar BWV De Eem aan de bitterballen. Volgend jaar gaan we de strijd aan!” Mooie belofte: volgend jaar met ons allen naar Hemus, voor de volgende Natroviweemus!

Klik op een foto voor vergroting en blader door de foto’s.

“Out of the blue”, 16 juni 2023

Categorie: VERENIGING

16 juni mochten we het nieuwe vlot in gebruik nemen. Hieronder wat er allemaal afspeelde rond de bouw en ingebruikname.

Het nieuwe vlot is feestelijk geopend op vrijdagmiddag 16 juni 2023! Met bubbels en een korte uitleg over de vernieuwingen en verbeteringen. Wat ziet het er mooi en groot uit. Optisch want het is maar 40 centimeter langer…Hulde aan Bert (vd B) en Bert (K, voorzitter) die er iedere dag bij waren….en natuurlijk aan de mannen die het echte werk deden. Zoveel gedaan in 3 weken, volgens de voorzitter hadden het er ook zes kunnen worden. Roeiers die morgen, 17 juni aan de slag gaan…geniet! Tot slot: we hebben ook nog nieuwe tafels op het terras.

Wat ging er allemaal aan vooraf?
Bijvoorbeeld deze berichten: Actueem van april ’23: …de verbouwing gaat binnenkort beginnen: in de laatste week van mei krijgen we een nieuw vlot…De leverancier is MRS Waterbouw BV die ook onze roeibak heeft geleverd. Het nieuwe vlot is van hetzelfde materiaal. Met de nieuwe brug over de volle lengte, wordt het een stevig en toegankelijk vlot. Er is uitgebreid onderzoek gedaan en dit vlot kwam daar als meest geschikt uit. Ook de goede ervaringen van Willem III in Amsterdam hebben bijgedragen aan dit besluit.
En in de Actueem van mei: Wegens vervanging van het vlot en renovatie van de kadewand kan er niet gevaren worden van dinsdag 30 mei tot en met vrijdag 9 juni. Het terrein is dan gesloten. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, kan er weer geroeid worden vanaf zaterdag 10 juni. Houd de website in de gaten! De zeilboten liggen tot nader bericht bij het Raboes.
En op Facebook van 27 mei: Nog morgen en overmorgen roeien en dan is het blauwe vlot verleden tijd en kunnen we even 10 dagen niet het water op. Sommige roeiboten gaan in de revisie. De zeilboten liggen tot nader order bij het Raboes. De ergometers zijn wel te gebruiken.
Het werd uiteindelijk 16 juni dat het vlot gereed was. In de extra Actueem van 7 juni staat dit artikel: Helaas moeten we melden dat het renoveren van de kadewand meer tijd vergt dan gepland, waardoor het nieuwe vlot deze week nog niet geplaatst kan worden. Dat gebeurt vanaf maandag aanstaande. Roeien kan pas weer vanaf het weekend van 17 juni. Heel jammer met dit mooie weer, maar het is niet anders. Het blijkt dat alle ankers waarmee de kadewand vast zit, moeten worden vervangen omdat ze bijna doorgerot zijn. Dat is ook de oorzaak van het zichtbaar wijken van de kade. Ook blijkt er veel puin in de grond te zitten en troffen we een oude houten kadewand en een stenen zwembadrand aan die enorm in de weg zitten. De huidige werkzaamheden bleken dus nog meer nodig dan verwacht, maar na de renovatie kan de kade weer decennia veilig mee. Het gevolg is wel dat het nieuwe vlot in plaats van vandaag (7 juni) pas maandag kan worden gemonteerd. Daarna wordt het jollenveld gerepareerd en kunnen we het terrein weer gebruiken en het water op.

Collegavereniging Hemus hielp ons geweldig uit de brand.
Om toch te kunnen roeien schieten onze vrienden van Hemus ons te hulp. Er zijn bij Hemus mogelijkheden te roeien met gestuurde C-boten en met onze eigen gladde skiffs en gladde dubbeltweeën. Ze liggen 31 mei in het zonnetje op de Hemus-kade. Onze beginnende roeiers kregen les bij Hemus. In onze eigen C4 Kokopelli en in de Dijkje, Koppelpoort, Zuiderzee en de Hete Choco van Hemus. Even wennen die nieuwe namen. Behalve C4’en mochten we soms ook nog een roeister lenen: Fenna bedankt!
Het waren veelal wonderschone roeiavonden daar bij Hemus. Behalve instructie konden ook de ervaren roeiers daar aan de bak.
Op 4 juni was ons voorheen blauwe vlot en kade een groot beachveld. Wel passend bij het warme weer.
Zoals je kunt zien, besteedt ook de Baarnsche Courant een artikel aan ons nieuwe vlot.

In de fotoreportage zie je de verschillende fasen terug. Ons ouwe blauwe vlot, roeien bij Hemus tijdens de bouw, de ontwikkelingen van het nieuwe vlot en de officiële ingebruikneming op 16 juni

Helaas is het niet mogelijk de bron van alle foto’s te vermelden. Dank aan Kees van de Vendel en Murk Vlietstra die heel mooie plaatjes schoten die je in de fotogalerij tegenkomt. Sommige foto’s zijn onscherp. We hebben besloten ze toch op te nemen om een volledig beeld te krijgen van deze gebeurtenis.