Eemlintrace 2019

Published On: mei 6th, 2019By Categorieën: Evenement, Homepage, Roeien484 words

De allereerste Eemlintrace was in oktober 1998 bij het 75 jarig bestaan van onze vereniging. De Koppelpoort was toen het keerpunt. Om praktische redenen is dat nu clubhuis Hemus geworden. De wisseltrofee van 1998 is al enige jaren vol en hangt aan een wand bij Hemus te pronken. Voor dit jaar zijn er nieuwe trofeeën ontworpen en gemaakt.
De Eemlintrace wordt op de zondag vóór Pasen geroeid. Dit jaar viel dat op zondag 14 april. Het was een fantastisch mooie dag, ietwat fris voor de mensen aan de wal, maar voor de acht deelnemende boten ideaal.
Dit roei evenement, dat door sommige ploegen als warming up voor de Elfstedentocht wordt gebruikt, blijft voor alle deelnemers die je spreekt een bijzondere ervaring. Op één dag roei je onze enige Nederlandse rivier over haar lengte. Je beleeft en ervaart de wisselende eigenschappen, vergezichten en stemmingen van deze rivier. Het is eigenlijk gek om te horen dat er roeiers van zowel Hemus als onze eigen vereniging zijn die deze ervaring nog nooit hebben meegemaakt.
Het traject van de Eemlintrace is verdeeld in een viertal blokken. Ieder blok heeft een start en finishlijn. Voor het wisselen van de ploegen en/of een rustmomentje wordt de tijd even stil gezet.

Het eerste blok is van ons clubhuis naar dat van Hemus. Het tweede blok van clubhuis Hemus naar dat van ons. Het derde blok van ons clubhuis naar ’t Raboes en vierde blok van ’t Raboes weer naar ons clubhuis, waar vervolgens een gezellig samenzijn is met prijsuitreiking. Er zijn ploegen die voor hun eigen ecovariant kiezen. De overnemende ploeg fietst het traject dat de andere roeiers afleggen, maar dat staat een ieder natuurlijk vrij. Er zijn ook roeiers die het gehele traject roeien. Dit jaar waren dat alle skiffeurs en een ploeg van BWV de Eem.
De meeste deelnemers kozen echter voor de estafettevorm.
Voor het roeien van de Eemlintrace konden deelnemers kiezen voor een ploegsamenstelling Heren, Dames en Gemengd. Bij de nieuwe trofeeën is daar rekening mee gehouden.
Dit jaar hebben vijf boten van BWV de Eem en drie boten van Hemus meegedaan.
Het bestuur gaat voor volgend jaar de Eemlintrace in het regionale voorzittersoverleg breder onder de aandacht brengen. De datum is vooralsnog zondag 4 april 2020.

De winnaars Eemlint 2019 met handicap waren:
Gemengd: Hemus Smallepad C2x+ in een tijd van 2:17:40.
Heren: Henk van de Bunt in skiff de Wielewaal met een tijd van 2:26:13.
Aardige anekdote is dat Henk als 18 jarige ook ooit in deze Wielewaal, weliswaar toen bij Tromp, heeft geroeid.
Dames: Hemus Vathorst met een tijd van 2:26:28.

 

Foto boven: met ploeg Xtreem van BWV de Eem ziet deelname aan de Eemlintrace als goede voorbereiding op de Elfstedentocht. Hun gecorrigeerde tijd was 2:29:41.

Foto’s onder:  Hemus dames Vathorst, Hemus Smallepad C2x+
Eric van de Bunt alias Henk van de Bunt (zie ook foto in de Wielewaal) Henk was voor prijsuitreiking al naar huis.
Kees van Bueren