Spaarne Lenterace

Published On: mei 30th, 2019By Categorieën: Homepage, Roeien, Wedstrijdcommissie457 words

Het is zondagochtend 26 mei wanneer Paul met de botenwagen en een volgauto naar Haarlem rijdt. Ter hoogte van Diemen passeren we twee botenwagens van Hemus, waarvan ploegen ook de Spaarne Lenterace gaan roeien.

Afladen en opriggeren zo midden op straat in de villawijk rondom het clubhuis van KR&ZV Het Spaarne blijft speciaal. De Spaarne lenterace is een race over een afstand van 4,5 km met de start op de ringvaart en finish voor het clubhuis. Voor de junioren is de afstand 2 km. De Spaarne Lenterace kenmerkt zich door een gemoedelijke sfeer rondom het clubhuis. De taarten die door de leden worden gebakken dragen daar zeker aan bij. Vanaf het terras van het clubhuis en de brede grasberm langs de Tooropkade is het oproeien en de finish van de ploegen goed te zien. Aan de overzijde van het clubhuis staat molen De Eenhoorn als een mooi decorstuk aan het Zuider Buiten Spaarne bij de finish te pronken.

Ons team met de HV8+ bestond uit Pieter Joost op boeg, Jeroen W, Richard, Theo, Roeland, Paul, Maarten, Marius op slag en natuurlijk Marthe als ervaren aanjagende stuurvrouw. Bij het instappen kregen we van onze immer bevlogen coach Cobi nog wat individuele aanwijzingen. Bij het oproeien naar de start nog wat warming up tussensprintjes.

Op de ringvaart wat hinder van zijwind dat na de Cruquiusbrug minder werd. Het leek alsof er in onze ploeg toen meer rust en samenwerking ontstond. Aan Marthe alle lof hoe zij vanaf de ringvaart de binnenbocht naar het Spaarne wist in te sturen. We zagen dat de ploegen achter ons deze bocht noodgedwongen ruimer moesten nemen. In wedstrijdbezetting heeft ons team helaas maar enkele keren samen geroeid. We konden niet voorkomen dat Wouter van Kessel met Viking ons op de ringvaart al wist te passeren. Op het Buitenspaarne werden we nog door de Hoop en Hemus ingelopen. En dat terwijl we een vorige keer Hemus nog achter ons wisten te houden. Met een tijd van 17.03 eindigde we in categorie D als 6e.

In Blok 2 startte de Eem in HV4*D met Harold van Rossem op boeg, Erwin, Frans en Richard Zandink op slag. Cobi zou deze ploeg aanvankelijk sturen, maar gaf het stuurtouw met vertrouwen over aan Marthe. Cobi kreeg daardoor de gelegenheid om vanaf de oever ook deze ploeg te observeren en straks in trainingen van tips te voorzien. HV4*D eindigde als 5e D ploeg in een tijd van 18:18.8.

De voorlopige conclusie van Cobi is dat het roeibeeld er vanaf de kant goed uit zag, dus als vereniging hoeven we ons niet te schamen. Het schort alleen aan nog wat aan extra kracht en vaker in dezelfde samenstelling roeien. Het huiswerk voor een ieder is nog eens kritisch naar je verbeterpunten te kijken.