Sturen op de Eem

Published On: november 22nd, 2019By Categorieën: Homepage, Roeien220 words

Regelmatig hoor ik van andere roeileden dat ze niet richting de Eemmond roeien. Het is juist die kant op vaak rustiger roeiwater. De brug over de Eem richting Spakenburg is niet het obstakel, dus wat dan wel?
Het blijkt dat de kans op tegenliggend vrachtverkeer veel roeiers afschrikt. Met name het idee dat je vooraf niet weet of er een groot schip aan komt.
Je kunt het echter wel degelijk voorzien.
In de laatste buitenbocht voor de brug, aan SB zijde, staat een geel vierkant bord als een ruit met in het midden een lamp. Wanneer de brug open is brandt die lamp. Kom je uit de richting Baarn en let je op dat bord dan kun je dus ruim van te voren zien of er een tegenligger aankomt. Zolang de brug open is brandt de lamp. De meeste roeileden blijken van het bestaan van dit waarschuwingssignaal niet te weten en schrikken dan vervolgens enorm als er opeens een groot vrachtschip op hen afkomt.
Kleine en lage boten komen zonder dat de brug geopend wordt je wel tegemoet maar de grote monsters kun je nu voorzien. Kortom, ruim van te voren het bord controleren kan enorme rust opleveren.
Mijn advies: zoek met je ploeg het bord maar eens op, dan kun je daarna genieten van de rest van de Eem.