Rechtszaak over ‘levensgevaarlijke’ damwanden in de Eem

Published On: november 6th, 2021By Categorieën: Bestuur, Eemnatuur, Homepage547 words

In het water terechtkomen is door de nieuwe damwanden ook veel gevaarlijker geworden, zegt Meulenbeld. “De damwand lijkt misschien niet hoog, maar in de rivier kun je niet staan. We hebben veel leden die niet de kracht hebben om zichzelf op te hijsen.” Er zijn op sommige plekken wel trappetjes aangebracht, maar zeker in de winter telt elke minuut. “Als je te lang in het water ligt, koel je te veel af.”

Verdronken dieren
Meulenbeld heeft zelf al meegemaakt dat een jonge roeister het water niet uit kon komen. “Gelukkig kon ik een fietser op de dijk waarschuwen”, vertelt Meulenbeld. “Die heeft het meisje eruit kunnen trekken.” Het is volgens haar een kwestie van tijd tot er slachtoffers vallen. “We vinden al regelmatig verdronken dieren.” Mede daarom is ook de Zoogdiervereniging tegenstander van de hoge damwanden. “Dieren die in het water terecht komen kunnen er niet meer uit”, vertelt Ellen van Norren. “En ook dieren die in het water leven, zoals de otter, zullen zich niet vestigen in een rivier met dit soort damwanden.” Het beleid van de provincie is voor haar daarom onbegrijpelijk. “Je creëert een harde barrière. Bovendien voor een hele lange tijd, je zit hier weer voor veertig jaar aan vast.”

Oplossing
De oplossing is volgens de verenigingen simpel én goedkoop. “Als je de damwanden dertig centimeter dieper de grond in slaat, kunnen golven er overheen”, legt Meulenbeld uit. “Dan dempt de golf op de oever.” Ook in en uit het water komen wordt daardoor veel makkelijker. “Voor mens en dier!”
Maandag proberen de verenigingen bij de rechter hun punt te maken en de provincie te dwingen om het gesprek opnieuw aan te gaan. “Wij vinden het een mooie uitdaging om te zoeken naar oplossingen die tegelijkertijd de oevers versterken, de veiligheid van de watersporter garanderen en de natuur meer ruimte geven”, reageert Bert Kranendonk, voorzitter van Baarnse Watersport Vereniging de Eem.
De provincie Utrecht wil niet reageren zolang de zaak bij de rechter ligt.

De stalen damwand langs rivier de Eem. | Foto: Roeivereniging Hemus