De Lingebokaal

Published On: november 16th, 2021By Categorieën: Homepage, Wedstrijdcommissie443 words

De Lingebokaal, wat een super leuk en goed georganiseerd evenement!
Drie boten van de Eem doen mee en succesvol:
– Skiff (marien) winnaar
– Dubbel 2(David en Frank), op 1 seconde tweede geworden
– C4+(Simon, Albert, Cees, Evert-Jan en Maurice), tweede achter ploeg uit Bruxelles.

Zaterdag 13 november, locatie: Roeivereniging Leerdam.
De Lingedijk is er speciaal voor afgesloten. Maar liefst 153 ploegen uit het hele land en zelfs uit België verschijnen aan de start.
Om dit in goede banen te leiden op de smalle Linge is de wedstrijd opgedeeld in drie blokken. Per blok worden ongeveer 50 boten te water gelaten vanaf de kleine steigers van RV Leerdam. Die boten roeien 6 kilometer op naar het start meertje. Daar moet je dan heel even wachten, nooit langer dan 1 uur, en dan vliegende start, terug richting Leerdam. Stampen of je leven ervan afhangt, over de slingerende Linge.
Onderweg toegejuicht door de pietjes op de enige echte Sinterklaasboot die even later weer langs komt varen voor de officiële verwelkoming van de Sint in Leerdam.

Zes kilometer tegen de stroom in, over de prachtige Linge, wat een feest. En omdat de Linge bij Leerdam een stuw heeft, worden de boten zo snel mogelijk weer uit het water gehaald. De riemen worden min of meer van je boot getrokken en verzameld op het kleurrijke riemenveld. Hup boot uit het water en zo snel mogelijk weer op de botenwagen.

Het was een prachtig feestelijk en zeer goed georganiseerd coronaproof evenement. Alles verliep strak volgens planning en de ruim 40 botenwagens waren prima gestald en toegankelijk.
We zaten met alle drie de boten van de Eem in blok 2, zodat we elkaar ook moreel konden ondersteunen en dat was vooral nodig tijdens het ijzig koude wachten op de start. Wel gaaf om 50 boten klaar te zien liggen bij de start en elkaar een beetje gek proberen te maken. Geweldig om allerlei boten, leeftijdsgroepen en bootsamenstellingen door elkaar te zien roeien. Een kleurrijk en gezellig geheel.
Samen de boten klaarmaken op de botenwagen, de boten opriggeren, voor elkaar zorgen en elkaars materiaal kwijt maken, het vuur uit je sloffen roeien en dan weer klaar staan voor elkaar om de boten weer af te riggeren, op de botenwagen, hup naar Baarn en samen alles weer netjes opruimen. Dat schept een band. Echt heerlijk om hier deel van uit te mogen maken.
Hieronder de officiële tijden van de drie Eem-deelnemers over 6 km:
Skiff: 26:19 min. eerste plaats van 5 deelnemers
Ongestuurde dubbel 2: 25:21 min. tweede plaats van 6 deelnemers
C4+: 27:10 min. tweede plaats van 4 deelnemers

Marien, bedankt voor al het organiseren en je goede zorgen en wedstrijd tips.
RV Leerdam, bedankt het was TOP.
Namens de C4+, Evert-Jan van Zandvoort