Een succesvolle zeilavond

Published On: juli 19th, 2022By Categorieën: Homepage, Zeilen238 words

Op vrijdagavond 1 juli was weer het jaarlijkse Midzomeravondzeilen op de Loosdrechtse plassen. Het was om 17.45 verzamelen bij Jachthaven de Uitkijk en de briefing werd kort na 18.00 uur gegeven.
Doordat er minder zeilers waren dan in eerste instantie voorzien, werd de initiële indeling enigszins aangepast. De 22 aanwezige ervaren zeilers, minder ervaren zeilers en introducees werden uiteindelijk over zes boten van de Valk klasse verdeeld. De ervaren zeilers werden aangewezen als captain.
De weergoden hadden ons gelukkig een droge avond gegund, maar tevens windkracht 3 tot 4 uit zuidwestelijke richting toebedeeld. De haven lag daardoor aan lager wal.
De Valken hadden geen motor dus het was peddelend of bomend de haven uit. Na de nodige inspanning konden uiteindelijk de zeilen worden gehesen en kon de zeilavond beginnen.
De af en toe vlagerige wind deed de snelheid lekker oplopen en er is die avond een behoorlijke afstand afgelegd. Uiteraard werd er ook aandacht geschonken aan de techniek, wat zich vertaalde in het varen van ‘achtjes’ en het Admiraal zeilen.
Om 21.00 moesten we weer binnen zijn, dus de terugvaart werd bijtijds met een voor de windse koers ingezet. Met de benodigde stuurmanskunst werd de steiger weer bereikt en de boten nachtklaar gemaakt.
De ervaringen van die avond hebben we doorgesproken onder het genot van een consumptie en bitterballen waarna rond tien uur iedereen voldaan huiswaarts keerde.

Een geslaagde avond; de vraag is of we dat misschien dit jaar nog een keertje kunnen doen?