De opening van de expositie ‘De Eem, gewoon bijzonder’

Published On: maart 22nd, 2023By Categorieën: 100 Jaar, Bestuur, Evenement, Homepage, Nieuws513 words
Bron tekst en foto: Christine Schut, Baarnsche Courant van 13 maart 2023

Heemraad Frans ter Maten weet de aanwezigen te boeien

,,Fijn dat hier zoveel mensen zijn, ik denk wel honderd.” Scheidend HKB-voorzitter Jan Baerends weet zaterdagochtend de sfeer er meteen goed in te krijgen in de oudheidkamer. De opening van de expositie ‘De Eem, gewoon bijzonder’ trekt veel belangstellenden. Maar honderd is goed naar boven afgerond.

De Historische Kring Baerne en Baarnse Watersportvereniging de Eem hebben de handen ineen geslagen in een mooie expositie in de oudheidkamer onder de bibliotheek. Van oude zwemkleding en foto’s tot zaken die uit de rivier zijn gevist zijn te bekijken. Plus informatie over de geschiedenis van de watersportvereniging die honderd jaar bestaat. Naast Jan Baerends kwamen BWV-voorzitter Bert Kranendonk en heemraad Frans ter Maten aan het woord waarna laatstgenoemde de expositie officieel opende.

Bert Kranendonk is geboren op een woonboot in de Eem die bij het Ocrieteiland lag. ,,Die boot moet nog ergens op de bodem van de Eem liggen, want hij is in 1957 gezonken.” Omdat Kranendonk als kind met zijn bootje onder een vrachtschip terechtkwam, kent hij de gevaren van de combinatie van plezier- en beroepsvaart. ,,Wij als watersporters zien de Eem als onze rivier, een gewone rivier, maar ook een bijzondere. Met een bijzonder efficiënte beschoeiing.” Dat laatste is enigszins cynisch bedoeld. De stalen damwanden zorgen ervoor dat roeiers de Eem ervaren als een klotsbak.

,,In 1917 zijn we eigenlijk begonnen toen August Janssen het badhuis liet bouwen met daarnaast een loods voor boten. We zijn opgericht op 20 maart 1923 en hebben inmiddels 470 leden. Deze expositie is voor ons de start van ons jubileumjaar. Volgende week wordt ons jubileumboek gepresenteerd, waarvan u hier enkele pagina’s kunt bekijken.”

Ook Frans ter Maten vindt de Eem ‘zeer bijzonder’. ,,Het is een delta in een delta. Want allerlei beken komen erin samen. Het is de enige rivier die begint en eindigt in de provincie Utrecht”, legt hij uit. ,,Het is op dit moment nog een vaarweg waardoor het andere gebruik hieraan ondergeschikt moet zijn”, reageert Ter Maten op de opmerking over de stalen damwanden. ,,We verwachten wel dat de beroepsvaart over de Eem zal stoppen omdat de schepen steeds groter worden en ze straks niet meer over de Eem kunnen varen.” Ter Maten meldt nog dat de gemeenten langs de Eem met de provincie in gesprek zijn om het traject Amersfoort-Eembrugge te bestemmen voor recreatie.

De expositie is samengesteld en ingericht door Wilmar Dolman, Nora Hemerova, Ton van den Oudenalder en John van Wilpen. Barinees Van Wilpen is in 2021 met pensioen gegaan en sindsdien als vrijwilliger actief voor de historische kring. ,,Mijn taak is het digitaliseren van foto’s. Ik ben nu bezig met personen vanaf ongeveer 1910. Als ik een foto heb, probeer ik daar een naam bij te zoeken en de betekenis van die persoon voor Baarn”, legt hij uit. Dit is de tweede expositie waarbij Van Wilpen is betrokken. De volgende expositie gaat over RTV Baarn.

De oudheidkamer is te bezoeken op woensdag van 14.00-16.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur.

» Lees meer over de expositie.