Verslag Hemus Driekwart, 9 december ’23

Published On: december 19th, 2023By Categorieën: Evenement, Homepage, Nieuws, Roeien, Wedstrijdcommissie774 words

Hemus 3kwart in de 3teenmeeuw

Fabienne, Angelique, Natasja en David deden op 9 december in de C4x- mee aan de tweede ronde van de Hemus driekwart! Hieronder een verslagje.

De weergoden zijn de ‘Driekwart’ dit jaar tot nu toe niet heel gunstig gezind. De eerste ronde hebben we wegens ijskou, harde wind en nog hardere wind voorspeld op het laatste moment al moeten laten schieten.

Vandaag vindt de tweede ronde plaats maar waait het met 5 Beaufort uit het zuiden wederom te hard voor onze tweetjes. Niet zozeer voor de wedstrijd, maar wel om vanuit Baarn bij de fietsbrug te komen. En tja, daar is de start.

Maar deze keer hebben we een plan B, we gaan toch!! En wel met z’n vieren in de Drieteenmeeuw in plaats van Dipper en Bestevaer. Voor vertrek maken we de boot geschikt voor onze vrij lichte ploeg door de dollen omlaag en de flexheels omhoog te zetten. (We willen tenslotte vooruit en niet omhoog roeien). Ook het voetstuur stellen we met chirurgische precisie in. Precies de dingen die bij de wedstrijd het verschil kunnen maken.

We spreken af dat ik zoals gebruikelijk in een ‘ongestuurde’ boot vanaf de boeg de commando’s geef maar dat Natasja op 3 ze herhaalt zodat Angelique op slag ook weet waar we verderop in de boot mee bezig zijn.

Op het Zure Eind is het water zoals verwacht onrustig maar met de C4x- ploegen we er zonder problemen doorheen. Ik maak we wel wat zorgen dat dit ten koste gaat van onze energie voor de wedstrijd en de spatten buiswater van 4 graden die ik op de boeg over me heen krijg zijn ook niet heel prettig.

Bij de Kleine Melm verandert de rivier van richting. En dat maakt zoals zo vaak een wereld van verschil. De wind is hier minder en dat geldt zeker ook voor de golfslag. Hier komen we ook de eerste boten van Hemus tegen die zich opmaken voor de start. Dichter bij de Malebrug zijn er steeds meer en vanuit diverse boten worden we er vriendelijk op geattendeerd dat ‘ze’ een wedstrijd hebben.

Onze reactie dat we meedoen wordt met enige verbazing maar wel heel positief ontvangen. De starters bij de brug weten wel van onze komst af en melden dat er nog wordt gewacht op twee vanaf Hemus oproeiende boten voordat met starten wordt begonnen. We hebben onze vertrektijd in Baarn dus goed uitgekiend.

Hemus roeit de wedstrijd in diverse nummers van 8 tot skiff, maar er is ook een groot aantal gestuurde C2’en en er is ook een zusterschip van onze boot aanwezig. Junioren zien we vooral in tweetjes. Voor de start liggen de boten gezellig dicht bij elkaar te wachten. De toch nog steeds harde wind probeert daarbij  orde te scheppen door alle boten netjes aan lager wal boven op elkaar te stapelen, maar uiteindelijk gaat er niets fout.

Als we mogen starten blijkt dat de energie gelukkig nog niet op is! De twee of drie C2’en die voor ons zijn gestart halen we in. Logisch, want wij hebben twee keer zoveel riemen in het water en geen stuurman mee.

Heel mooi om te zien hoe netjes Fabienne en Natasja het hoge tempo dat Angelique heeft ingezet weten te volgen. Dit is dan ook al de -eh- eerste keer dat we bij elkaar in de boot zitten! Super!! Nog mooier is dat we zo’n beetje dit tempo (ca. 28 volgens de log) over de hele 2300 meter tot de Driesluizenbrug volhouden! Uitgeput maar tevreden over de finish dus!

Na de wedstrijd is het gezellig toeven bij het warme haardvuur in Villa Hemus. Er is warme chocomel, precies waar ik zin in heb! Helaas meldt de buienradar dat het gaat regenen en dat het over drie kwartier pas echt hard gaat regenen.

We willen graag voordat de bui echt los barst terug zijn in Baarn, maar als we de organisatie bedanken worden we tegengehouden. We mogen niet gelijk weg.
Eerst een taart in ontvangst nemen !!! Snelste Mastersploeg van deze ronde! Hoe leuk is dat!

De terugweg is met de wind mee peddelen, dat het inmiddels regent kan ons onderweg niet echt deren. (zeker 4 graden warmer dan het buiswater op de heenweg). Het is pas wat minder comfortabel als we terug in Baarn op het vlot staan. Gauw naar huis om te douchen!

Hemus bedankt, top dat we mee mogen doen, wat een leuke en gezellige activiteit is dit!

De volgende ronde is op 13 januari. Hopelijk is er dan wel rustig winterweer met een zonnetje!

Aanbeveling voor andere ploegen!
» Zie https://www.hemus.nl/driekwart/ voor meer info!

De driekwart kan in ieder boottype in iedere ploegsamenstelling geroeid worden.