Toerroeien

Naast het wedstrijdroeien en het roeien op de eem trekken veel roeiers er jaarlijks op uit om grotere of kleinere tochten te maken in eigen land of ook wel in het buitenland. Roeien op ander water in een andere omgeving. Soms ligt het accent ook op de architectuur van een stad. De hele dag sportief met elkaar bezig zijn. Koffie en lunchen op een landje, aan het eind van de dag samen eten en bij een meerdaagse tocht kamperen of een hotelletje. Of je nu een dag of een week gaat, het voelt steeds al een complete vakantie. De toercommissie van de eem stimuleert en faciliteert het toerroeien.

De toercommissie organiseert jaarlijks een aantal tochten wisselend van bestemming. Het toerjaarprogramma wordt jaarlijks bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst en iedere tocht wordt 6 weken van te voren aangekondigd.

Wat is er nodig om mee te doen. Om mee te doen met het toerroeien moet je beschikken over de vaardigheden C2/C4 (ploeg scull roeien) en Sturen C2/C4. Sommige tochten vragen extra bevoegdheden zoals de cursus stromend water of exta training met je eigen ploeg (voor de lange afstand tochten). Daarnaast behoud de toercommissie zich het recht voor iemand te weigeren voor een tocht als zij gerede twijfels hebben over de kracht of de vaardigheid. Dit om de veiligheid van alle deelnemers te waarborgen. Voor de openingstocht en de sluitingstocht (deze worden georganiseerd op de eem) kan iedereen zich inschrijven. De toercommissie organiseert ieder jaar in september/oktober een tocht voor beginners om te oefenen met het fenomeen toertocht.

Je hebt je opgegeven voor een tocht en dan. De toercommissie geeft je bericht dat je mee kunt doen en kort voor de tocht krijg je de laatste informatie over tijdstip van vertrek en thuiskomst. op de checklist meenemen toertocht kun je lezen wat je mee moet nemen en bij de spelregels toertochten welke algemene afspraken er zijn. De praktijk is als volgt: je verzamelt op de afgesproken tijd bij de eem, er is een indeling per auto, je komt aan bij de ontvangende roeivereniging en drinkt koffie in het clubhuis. Vooraf is een bootindeling (hierbij wordt gelet op een gelijke verdeling van kracht en ervaring) gemaakt door de toercommissie en zijn de captains aangewezen. Deze zijn tijdens de tocht eindverantwoordelijk voor de boot. Tenzij op uitdrukkelijk verzoek roei je niet met je vaste roeimaatjes. Voordeel: je leert andere mensen kennen en de kracht en ervaring kan beter verdeeld worden over de boten. De captains spreken de tocht ter plaatse door met de leden van de toercommissie en dan gaan de boten te water. Daarbij volgt iedereen de aanwijzigingen van de ontvangende vereniging en de captains. Iedereen helpt elkaar. Als alle boten te water zijn vertrekken we. Tijdens de tocht blijven de boten in elkaars buurt en is er zo nodig tel. contact. De koffie en lunch (zelf mee nemen) wordt in overleg genuttigd op een landje(meestal) of een restaurantje (soms) langs het water. Er wordt doorgaans geroeid in wherries en om het half uur gewisseld op het water. (goed om vooraf te oefenen). Dat betekent dus dat je bij een tocht van 40 km p.p. 20 km roeit. De praktijk leert dat je op een toertocht gemiddeld 6 km. per uur roeit. Terug bij de roeivereniging worden gezamenlijk alle boten uit het water gehaald, schoongemaakt en in de loodsen gelegd. Daarna is er nog even tijd voor een afscheidsdrankje en vertrekken we weer gezamenlijk naar de eem. In overleg wordt er ter plaatse, in baarn of niet gezamenlijk gegeten. Soms lukt het niet boten te huren, B.v. als de tocht begint en eindigt op een andere plaats. Dan moeten er boten van de eem mee op de botenwagen. Dat vraagt dat iedereen de avond ervoor helpt met opladen en na afloop afladen. Daarvoor is ook een auto met voldoende trekkracht en chauffeur nodig. De kosten van de tocht, reisgeld, botenhuur, sluizengeld, etc. worden hoofdelijk omgeslagen en vooraf bekend gemaakt.

We roeien door het hele land, rondom leiden, haarlem, de biesboch, de linge, de weerribben, friesland, etc. en maken ook elk jaar een buitenland tocht.

Naast de tochten van de eem kun je als ploeg ook zelf een tocht organiseren. Zie daarvoor: zelf een toertocht organiseren of je inschrijven voor een tocht van de KNRB, zie daarvoor de site van de KNRB of kijk op de website van Toer!