Praktijktest bescherming stuur

Published On: juli 10th, 2020By Categorieën: Homepage, Roeien361 words

We mogen weer roeien zonder 1,5 meter afstand. En dan kun je ook weer boordroeien. De Soesterduintjes acht met Cobi als stuurvrouw was vrijdag 3 juli dus als eerste acht van BWV De Eem weer op het water. Maar we moesten wel een probleem oplossen: hoe bescherm je de stuurvrouw? Op de KNRB-website vind je het roeispecifiek Corona-protocol. Daar staat ergens (voor de hele goede lezer) “mondkapjes voor stuurlieden”. Maar welk mondkapje? Als je de parallel trekt met het OV geef je zowel de stuur als de slag zo’n zelf genaaid mondkapje. Want stuur en slag zitten een uur lang in elkaars adem. Onze slag zag een mondkapje niet zo zitten. Maar als alleen de stuur bescherming krijgt, moet die aan bepaalde eisen voldoen. En het sturen moest ook nog leuk blijven. De Soesterduintjesploeg besloot tot een praktijktest. Wij ritselden een medisch mondkapje via onze relaties in het medische circuit. Voor de liefhebbers: EN 149 type IIR (niet vochtdoorlatend). Ziet er uit als het mondkapje van de stuur van de Holland Acht. En we kochten een gelaatsscherm. Daar zijn (nog) geen normen voor, dus op de gok. Op de foto zie je de bescherming dubbelop. Doel van de praktijktest: wat is nog aangenaam voor de stuurvrouw? En de conclusie luidt: het gelaatsscherm is de winnaar. En het mondkapje de verliezer. De hoofdband van het scherm en de hoofdband van de geluidsinstallatie zitten elkaar in de weg. Oplossing: doe de laatste band om de hals. (Geluidsinstallatie voor en na gebruik ontsmetten!)

Ons gelaatsscherm zie je op https://www.voinmed.com/products/. Voor Coronatijd zou dat plastic voor 1 euro 75 in de speelgoedwinkel liggen. Nu verdient een slimme ondernemer 6 euro 49. Via bol.com gekocht waar je nog 100 andere gelaatsschermen ziet. Geven we nu de garantie dat we de optimale oplossing hebben? Nee. Het gelaatsscherm lijkt ons in een roeisituatie effectiever dan een mondkapje van het type “alles wat er als mondkapje uit ziet is goed”. En het zit veel prettiger. Maar welke oplossing als beste bescherming werkt is ingewikkeld. Weer voor de liefhebbers: https://www.rivm.nl/documenten/covid-19-toepassing-mondneusmakers-openbare-ruimten. Zou de KNRB niet eens wat beter naar deze problematiek moeten kijken dan ze nu doen?