Elfstedentocht 2023

Published On: mei 22nd, 2023By Categorieën: Evenement, Nieuws, Roeien470 words

Vrijdag 19 mei ging team XtrEEM vanuit Baarn op pad voor het roeien van de vermaarde elfstedenroeimarathon. Jaarlijks op de vrijdag(nacht) en zaterdag na Hemelvaartsdag maken zo’n honderd binnen- en buitenlandse estafetteteams en integraalroeiers hun opwachting om de 210 kilometer binnen 24 uur af te leggen.

Op het terrein van roeivereniging Wetterwille hebben we eerst onze boot de Pikkewyn ‘Slotermeer-proof’ gemaakt met spatschermen, extra drijfvermogen, een pomp en verlichting voor de nacht. Op de punt stond onze mascotte, een luiaard. Zijn maatje was bij Simon, die dit jaar na een knieoperatie niet mee kon maar er zo toch bij was. Na een gezamenlijke picknick met heel veel lekkere koolhydraten, was om acht uur ’s avonds de start in de Prinsentuin in Leeuwarden wat een waar festijn was met 96 boten.

We gingen lekker van start, de eerste wissel bij Wyns en door naar de eerste stad: Dokkum. De dagploeg was intussen naar de camping gereden voor een paar uur slaap en de nachtploeg wisselden elkaar af. We roeiden over lange donkere vaarten onder een prachtige sterrenhemel. Na Sneek en IJlst trad de dagploeg weer aan (na de gebakken eieren van Rob) en mocht de nachtploeg de tentjes in.

Intussen was de wind aangetrokken en moest het Slotermeer worden overgestoken. Daarna de smalle Luts wat een speciale techniek vereist en door naar Hindelopen en Stavoren. Het was noord-oostenwind windkracht 5, dus vanaf daar was het trappen geblazen. Gelukkig waren na Workum weer alle roeiers actief en konden we elkaar geregeld aflossen. We hadden een snel systeem van wisselen en dat verliep als een zonnetje. Onze superchauffeurs Kuuk en Ties brachten ons telkens op tijd naar de juiste wisselplek zodat er steeds weer frisse roeiers klaarstonden om het over te nemen.

Zo gleden de steden aan ons voorbij en verzamelden we de stempels van Bolsward, Harlingen en Franeker. We hebben elkaar vanuit de vele waterkanten aangemoedigd, er werden ijsjes gegeten en hier en daar was er tijd voor een hazenslaapje. Friesland was op z’n mooist met zon, wind en de geur van vers gemaaid gras. Vervolgens terug naar Leeuwarden en met een ferme eindsprint gingen we over de finishlijn in een tijd van 23 uur en 2 minuten. Dat was goed voor een 44e plaats. 22 boten hebben het dit jaar door de harde wind niet op tijd gehaald.

We hebben nu zes jaar meegedaan en het lukt ons steeds weer om een beetje progressie te maken. Wat een topteam en wat een boel gezelligheid ieder jaar weer! Moe maar voldaan konden we na een borrel en de roeiersmaaltijd met ons kruisje op zak, huiswaarts keren en staat de datum van volgend jaar alweer met potlood in de agenda’s.

Groeten van team XtrEEM 2023 Edy, Ilonka, Kitty, Willem, Ingmar, MarianvZ, Ingrid, Evert-Jan, Frederieke, Albert, MarianV en Carla

Klik op een bewegend plaatje hierboven en bekijk alle foto’s.