Historische medailles en blikken

Published On: mei 29th, 2023By Categorieën: 100 Jaar, Roeien, Zeilen301 words

Tijdens het maken van het Eem Eeuwboek ontving de vereniging van de dames De Koning, uit de nalatenschap van hun vader Gerard de Koning en diens broer Bernard Willem de Koning, een aantal prachtige medailles/erepenningen en ook een beker. De prijzen zijn te bewonderen in een mooi expositiekastje in de Recover, gemaakt door Rudi von Bartheld.
Hier rechts op de foto:
• De Eembeker zeilmedaille/erepenning uit 1934, werd door Gerard of broer Bernard Willem de Koning gewonnen.
• De Eembeker zeilmedaille/erepenning uit 1936, werd gewonnen door Bernard Willem de Koning.
• De beker met opschrift “B.W.S.V. De Eem – 1ste Prijs Skiffwedstrijd 1942”, is gewonnen door Gerard of Bernard Willem de Koning.
• Uit de nalatenschap van Jan Maurits de Jonge de Eembeker zeilmedaille/erepenning door hem gewonnen in 1955.
• Nog een zeilmedaille uit 1998, waarvan de herkomst niet duidelijk is.

Op de foto die naast de kastjes staat zie je twee eerste prijzen voor deelname aan de Mees & Zonen Regatta voor Bedrijfsachten, twee maal gewonnen door onze heren veteranenacht. Jan Maurits de Jonge was de initiatiefnemer voor deze wedstrijd voor achten. Eis voor deelname was, dat de roeiers werknemers waren van één en hetzelfde bedrijf. Jan Maurits, vennoot van Custom Management BV., zorgde voor een aanstelling bij zijn bedrijf voor één dag, die op geschept papier aan de roeiers toegezonden werd. Deze brief staat ook afgedrukt in het Eem Eeuwboek.

Rudi maakte eerder al een kastje, hier links op de foto, voor de zilveren Eem-beker. De in 1932 aangeboden wisselbokaal voor zeilwedstrijden die Jan Maurits won door drie keer de Eem-beker zeilwedstrijden te winnen in 1955, 1956 en 1957. Daarna mocht hij de beker houden. Deze Eem-beker werd eerder door Jan Maurits geschonken aan onze vereniging bij zijn afscheid als voorzitter. Er hoort overigens een mooi verhaal bij deze beker, te lezen in het Eem Eeuwboek.