Grote Jubileum Toertocht BWV de Eem

Published On: juni 17th, 2023By Categorieën: 100 Jaar, Evenement, Roeien464 words

Eindelijk, na 100 jaar wachten heeft de jubileumtoertocht op 4 juni 2023 plaatsgevonden!

De bij voorbaat al legendarische jubileumjaartocht was al voltekend voordat de e-mail iedereen had bereikt; sneller dan de digitale snelweg dus. De organisatie, bestaande uit Charlotte, Margreet en Minka (geheimzinnig de drie Minnies genoemd) hebben hun plaats zelfs afgestaan om de vijf wherries volledig te bemensen met toerroeiers. (De Minnies hadden de tocht in de voorbereiding al twee keer geroeid…) En de hooggespannen verwachtingen werden ruimschoots overtroffen!

Na het verzamelen op vereniging, vertrokken wij (met Marijke in de bezemwagen) om 8 uur naar roeivereniging Viking in Utrecht. Daar werden wij vorstelijk ontvangen met koffie en taarten en werden de laatste instructies gegeven aan roeiers en captains. Ook kreeg elke boot de vraag om tijdens de tocht uit te vinden waarom de organisatoren de Minnies werden genoemd: roei- en denkwerk dus! De wherries van Viking waren de dag ervoor uit Italië wedergekeerd en zagen er prachtig uit: vier houten boten en één polyester. Zo begon de tocht eerst over het rechte kanaal van de Vaartsche Rijn naar de Utrechtse grachten. In de grachten waren de sporen van de Pride van 3 juni goed te zien, veel kleuren ballonnen en andere plastic soup waren onderdeel geworden van het uitzicht, wat de pret echter niet drukte.

Want wat een mooie stad vanaf het water! De singel loopt nu volledig rond Utrecht en biedt een prachtig uitzicht vanaf het water, van de Stadsschouwburg tot de Oranje Brug en van Tivoli Vredenburg tot Lepelenburg. Maar daar bleef het niet bij: onderweg zorgde de organisatie voor mooie momenten! Zo werden de roeiers een halt toegeroepen en werd er een heus A-capella zangconcert gegeven door het internationaal vocaal ensemble Amusing. Verderop werden Eemtasjes met eten en drinken met een hengel aangereikt, waarna we de tocht vervolgden richting het landgoed Rhijnauwen, de stad verlatend.

Bij Rhijnauwen werden we wederom vorstelijk ontvangen door de toercommissie (de drie Minnies) en kwamen er opnieuw stukken taart op tafel, kon iedereen even uitrusten en lunchen op een rijkelijk versierde plek in de schaduw, want de zon scheen de hele dag volop! Op de terugweg naar Utrecht werden onze stuurmanskunsten nogmaals goed op de proef gesteld: veel suppers, zwemmers en onervaren huurkanoërs kruisten letterlijk onze weg, soms akelig dichtbij.

En ook nu weer werden we verrast: deze keer met chocolade domtorentjes, aangereikt met een hengel en emmer door de Minnies. Snel genieten dus, want chocolade smelt… Met een tevreden gevoel meerden we aan bij Viking om aldaar de borrelhapjes, inclusief Fruitellabootjes, al te zien staan. Tijdens de gezellige afsluitende jubileumborrel kwam de link naar de Minnies boven water: Minnie bestaat namelijk ook 100 jaar in 2023! Al met al een zeer geslaagde toertocht: wij danken de Minnies hartelijk, en schrijven ons alvast in voor de volgende!

Sabine & Murk