Roeiboten-adoptieplan

Published On: augustus 24th, 2023By Categorieën: Materiaalcommissie, Roeien503 words

Het onderhouden van de ruim 75 roeiboten van onze vereniging is bij elkaar een enorme klus. De enthousiaste leden van onze materiaalcommissie kunnen hierbij wel wat hulp gebruiken. In het kader van vele handen maken licht werk en omdat we graag meer leden betrekken bij het boot-onderhoud, is daarom het roeiboten-adoptieplan bedacht!

De adoptieouders van een boot zorgen ervoor dat de boot inclusief riemen en eventuele andere bijbehorende spullen er gedurende het hele jaar netjes, compleet en vooral schoon en glimmend van de was bijligt. Concreet betekent dit een paar keer per jaar de boot goed schoonmaken en in de was zetten. Het tijdstip waarop dit gebeurt kiest de ploeg zelf. Een idee is bijvoorbeeld om de boot aansluitend aan het roeien een uur extra te reserveren voor de schoonmaak. Hiervoor is het mogelijk gemaakt om in het reserveringssysteem de boot te reserveren met reden ‘onderhoud’. Het ligt natuurlijk niet direct voor de hand om dit te doen op zaterdagmorgen als het druk is op het vlot en ook andere ploegen de boot willen gebruiken.

De materiaalcommissie wijst iedere roeiboot ter adoptie toe aan een roeiploeg. Hierbij zorgen we er zo veel mogelijk voor dat iedere boot wordt toegewezen aan een ploeg die de boot veel gebruikt. Aangezien een aantal boten maar weinig gebruikt worden en sommige boten door heel veel ploegen gebruikt worden, is dit niet altijd mogelijk en kan het zijn dat jouw ploeg een boot toegewezen krijgt die jullie niet veel gebruiken. Daar staat dan weer tegenover dat een boot die weinig gebruikt wordt ook minder vaak grondig schoongemaakt hoeft te worden.

De adoptieouders zijn ook extra verantwoordelijk om aandachtspunten over de boot in het schadeboek te zetten. De materiaalcommissie blijft verantwoordelijk voor eventuele reparaties aan de boot en het afstellen.

Het adoptieplan vervangt de jaarlijkse schoonmaak van boten. De materiaalcommissie gaat ervoor zorgen dat er gedurende het hele jaar kratjes spullen die je nodig hebt voor bootonderhoud op een vaste plek in de loods klaarliggen. En voor instructies om jou en jouw ploeg op weg te helpen. We doen dit niet voor niets; een frisse en schone boot roeit net wat lekkerder dan een vuile. En een boot die schoon is en in de was staat, heeft een langere levensduur dan een boot zonder schoonmaak.

In de adoptielijst staat bij iedere boot de naam van een van de leden die de boot regelmatig afschrijft; we gaan ervan uit dat deze persoon wel weet met welke ploeg hij of zij in de boot roeit.
» Ga naar de Roeiboten-adoptielijst. Deze staat op MIJN BWV op de pagina Roeien. Log in op MIJN BWV en klik op de link “Download hier het Roeiboten-adoptieplan”.

Het adoptieplan betekent niet dat de adoptieouders meer rechten op gebruik van de boot hebben dan andere leden, het betekent ook niet dat andere leden de boot niet meer netjes hoeven achterlaten na gebruik en ook niet dat schades niet meer gemeld hoeven te worden. Degenen die constateren dat het adoptieplan kan worden gezien als een doorlopend schoonhoudplan, hebben gelijk!