Pubquiz was niet mis!

Published On: november 20th, 2023By Categorieën: 100 Jaar, Evenement, Homepage, Lustrum, Nieuws, Vereniging994 words

Twee berichten ontvingen we over de PUBQUIZ Jubileumeditie.

Zondag 19 november, 13:30 – Pubquiz

De geur van fanatisme, brainpower en toch ook een klein beetje angstzweet hing rond in de recover. Bij binnenkomst mocht je gelijk je telefoon inleveren. Je kreeg er een lootje voor terug met een groepsnummer, zocht de bijbehorende tafel met de bijbehorende mensen op en vanaf dat moment wist je: wij zijn op elkaar aangewezen. Dit verslag wordt dan ook geschreven vanuit de ogen van team “Nummer Zeven” (mag u raden welk nummer wij uit de hoge hoed trokken!)

We wisten totaal niet waar we ons op moesten voorbereiden, maar hadden wel ons best gedaan. “Ik heb voor de zekerheid nog maar even opgezocht hoe lang de Eem is,” (18km, werd helaas niet gevraagd) “en hoe veel boten de vloot van BWV de Eem telt” (+- 75 roeiboten, 9 zeilboten en 2 coachboten, helaas werd ook dit niet gevraagd).

Wat wel werd gevraagd? Welk vogeltje zie je op dit plaatje? Dikke tip: het zijn óók namen van boten in de vloot van BWV de Eem. Een plaatje van een koolmees was natuurlijk geen koolmees, want die hebben we niet in de vloot. De Flierefluiter wel!

Er was ook een plaatje van een gele Pino, weet u wel, uit Sesamstraat. Maar ja: Pino is natuurlijk blauw en we hebben ook geen Pino in de vloot. Big Bird is geel, die hebben we wel!

Na de vogelronde werd in de eerste helft van de quiz onze algemene kennis over ABBA, literatuur en het koningshuis nog op de proef gesteld. De ABBA-songs hadden we wel opgeslagen in het collectieve geheugen. Van literatuur hadden we wel eens gehoord en de auteurs kwamen ons ook best bekend voor, maar de titels van die boeken… Poeh!

Nee, ons hoogtepunt in de eerste helft zat hem in de ronde “koningshuis”. “Komt u maar”, zei Joy, een van de nieuwste leden van BWV de Eem, “als de volledige naam van Amalia wordt gevraagd hebben we die te pakken!” En ja hoor, vraag 3 van deze ronde: “wat is de volledige naam van kroonprinses Amalia?”

Weet u het ook? Of zullen we het maar vertellen? Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria van Oranje-Nassau. Het kan maar in een laatje in je hoofd zitten. Overigens was “Nummer Zeven” zowaar wel het enige team dat dit goed had, om toch nog ergens mee te kunnen pronken!

Helaas was dit wel ons enige hoogtepunt, want “Nummer Zeven” stond na de eerste vier rondes gewoon op nummer 8 (van de 8) in de tussenstand. Team “De Lintjes” stond op dat moment op 1. In de pauze werden lekkernijen van bakkerij Sherpa genuttigd, waarvoor enorm veel dank.

Na de pauze werden we getrakteerd op filmquotes (noem de bijbehorende film) en muziek van de Muppets, waarbij we zelf de originele titel en artiest moesten noemen. Ook was er een “wegen en knooppunten”-ronde. Helaas voor ons weten wij alleen hoe je van A naar B komt in een roeiboot en vlogen we in deze ronde behoorlijk uit de bocht.

Wat ons betreft was de plaatsnaam-puzzel wel het hoogtepunt van de quiz. Heerlijke zinnen die, op de stippellijnen, om een woordspeling met een plaatsnaam vroegen. Bijvoorbeeld: “Anna trouwde kasteelheer Hugo. Het hele hof was het daarmee eens, want Anna was … Heerhugowaard!”

Mooi hè! Nog zo eentje? Vooruit dan: “Na die hevige vechtpartij in de herberg vond de waardin bij thuiskomst een …”

Dodewaard. Juist. Al hadden wij persoonlijk een Oss ook best grappig gevonden, maar hier kregen we dan weer geen punten voor.

Het is “Nummer Zeven” uiteindelijk gelukt om op plek 6 te eindigen, maar gedoodverfde favoriet “de Lintjes” ging er uiteindelijk met de winst vandoor. De prijs? Naast eeuwige roem: Een balpennenset, een pakje servetten en een mooie stompkaars: zelf gegrabbeld uit de hoge hoed. Wij kunnen zelf met trots zeggen dat wij ook een waanzinnig prijs in de wacht hebben gesleept, want de felroze multomap prijkt nu in de kast bij een van de teamleden van “Nummer Zeven”.

Wij hebben enorm genoten en willen dan ook Esther en de Pubquiz-organisatie ontzettend bedanken, alsmede iedereen die heeft geholpen om de pubquiz tot een succes te maken. Het was al weer de laatste activiteit in het kader van het jubileumjaar, maar wat ons betreft komt deze volgend jaar gewoon terug voor BWV de Eem – 101!

Anita en Joy

————————-

Oei, oei, oei, wat heeft Esther het ons moeilijk gemaakt!Waar ligt knopppunt Paalgraven? Benoem de vogels die je op scherm ziet en waar onze boten hun naam aan ontlenen. Wat zijn begin- en eindpunt van snelweg A13? Maak deze zin af met een plaatsnaam: “De meeste hertjes lagen in het gras, maar ik zag toch ook een ….”. Vragen over literatuur, het Koninklijk huis en nog veel meer. Het ging alle kanten op. Met als klap op de vuurpijl te raden muziekfragmenten uit de Muppets-show.

Het was vooral heel gezellig maar de spanning was ook te snijden van de ambitie om te winnen. Of kwam de koele stilte door het geconcentreerd nadenken? Nog nooit zoveel rimpels en fronzen gezien, en weer vuurde Esther een nog moeilijker vraag op ons af. Gezellig ja, maar er moest ook gewonnen worden!! We gingen tot het uiterste. Ging alles eerlijk? Tja, valse, onjuiste antwoorden net iets te hard roepen en stiekum meeluisteren aan de tafel, kwam toch ook wel voor.

De auteur van dit stuk zat in zijn team van 4 naast het winnende team. Helaas heeft dat niet mogen baten. We eindigden als een na laatste. De winnaars waren de Lintjes. Zie de foto van de juichende leden van dat team. Sonja mag je daarnog bij denken samen met Lucienne de grote Abba-kenners!

Esther, super knap hoe je deze Pubquiz weer in elkaar hebt gestoken, Marco ook heel erg bedankt als jurylid en assistent. De 8 viertallen hebben een ongelooflijk mooie en leerzame middag genoten!! Ik hoorde al stemmen zeggen dat dit best elk jaar herhaald mag worden. Een geheel terechte opmerking!

Klik op een plaatje om de diaserie met vergrote foto’s te zien.