Jeugdroeiers van de Eem internationaal!

Published On: juli 6th, 2018By Categorieën: Homepage, Jeugd399 words

Afgelopen zaterdag hebben twee jeugdroeiers van onze vereniging, David Laseur (17) en Bas In ’t Velt (16) een mooie prestatie neergezet tijdens de Koninklijke Holland Beker op de Bosbaan in Amsterdam. In de dubbeltwee waren zij veruit de snelste Nederlandse ploeg. Voor de jongens betekent dit dat zij als afvaardiging van Team NL naar de Coupe de la Jeunesse in Ierland mogen.

Twee weken geleden ging de winst op het NK Roeien voor junioren op slechts 0.78 seconden aan hun neus voorbij. Zij werden toen tweede. De winst was voor een combinatie uit Amsterdam en ’s Hertogenbosch. De revanche kwam afgelopen weekend op de Koninklijke Holland Beker. Met extra intensieve trainingen in de benen en een vier kilo lichtere boot – geleend van de Amersfoortse roeivereniging Hemus – werd het een spannende race.

Direct na de start lagen de jongens op een derde plek, maar al na een paar halen bleek dat het tempo bij Bas en David net even hoger lag. Ze liepen uit. Bij 750 meter lagen ze een bootlengte voor op de nummer 2, een combinatieboot van Leyte en Hunze. Bij de 1250 meter werd het even echt spannend. De jongens misten een slag en hun boot verloor tempo. Ze herpakten zich gelukkg razendsnel en zetten alles op alles om weer in het ritme te komen, hetgeen ook lukte. De meeste ploegen lieten ze ver achter zich.

Bij de 1500 meter werd duidelijk, dat Bas en David met een ruime bootlengte voorsprong de snelste Nederlanders van de dag waren. Na een eindsprint gingen ze bij de 2 kilometer met een eindtijd van 7:32:27 over de finish, ruim 6 seconden sneller dan de concurrentie!

De jongens trainden het afgelopen jaar meer dan 7 keer per week in weer en wind in de skiff en de dubbeltwee. De winst bij de Koninklijke Holland Beker is voor hen persoonlijk een mooie beloning voor hun indrukwekkende inzet. We mogen als vereniging enorm trots zijn, om binnen de jeugd twee wedstrijdroeiers te hebben die het zo goed doen. De twee fanatieke, plichtgetrouwe en gedisciplineerde jongens worden gecoacht door Marien Mortier, die nationaal en internationaal al heel veel ploegen met succes heeft gecoacht. Hij wordt bijgestaan door coach Maarten van der Vlerk.

De Coupe de la Jeunesse is een internationale roeiwedstrijd voor roeiers onder de 19 jaar. Het evenement vindt plaats van 27-29 juli in Cork, Ierland. Nederland won nog nooit een Coupe de la Jeunesse. Onze talentvolle jeugdroeiers kunnen daarin dus nog een primeur halen.