De jeugd doet het samen op de Eem

Published On: juni 8th, 2021By Categorieën: Homepage, Jeugd, Roeien737 words

Interview over het jeugdroeien, afgenomen door de jeugdcommissie van de KNRB

“Om de spirit bij de junioren er een beetje in te houden in deze corona tijden is met een kleine groep actieve junioren best een uitdaging. Bij BWV de Eem zijn er vier junioren die gemiddeld zes keer per week trainen. Maar door het wegvallen van de wedstrijden zijn doelen lastiger te stellen en missen de junioren iets om naar uit te kijken. “

Dat laat Maarten van der Vlerk, één van de coaches van de wedstrijd junioren bij BWV de Eem uit Baarn in een gesprek met de jeugdcommissie van de KNRB weten.

“Gelukkig zijn er ook lichtpunten in deze tijd. Van de winter waren dit de virtuele ergometer wedstrijden zoals de NKIR en de door BWV de Eem georganiseerde BEK. Maar op het water was dit moeilijker. Voor de junioren van De Eem die hun trainingswater delen met Hemus was de uitnodiging om deel te nemen aan de onderlinge wedstrijd in Amersfoort een mooie uitdaging. Het was leuk om te zien dat onze jeugdroeiers van De Eem niet alleen virtueel de strijd aan konden gaan, maar ook echt op het water hebben gestreden met de junioren van Hemus.

Met een groep van ongeveer 14 junioren bij De Eem met een verschillend niveau en ambitieniveau is het lastig zelf wat te organiseren waarbij iedereen een uitdaging heeft op zijn of haar eigen niveau. Het mogen aansluiten bij de Hemus activiteiten is voor ons dan echt een uitkomst in deze tijd.

In het weekend 16-18 april organiseerde Hemus de Hemus Klein op de Eem, haar eigen variant van het NK klein voor de roeiers die niet waren uitgenodigd op de WAB. Waarbij wij dus ook met onze vier wedstrijd junioren hebben deelgenomen. Dat betekende ook meteen vijf keer een afstand van 2 kilometer roeien. Op vrijdagavond de timetrails in de skiff en zaterdag een halve finale en finale ronden boord aan boord en zondag nog een wedstrijd in de 2x. Met ouders die even op de fiets vanuit Baarn hun eigen kinderen kwamen aanmoedigen.

Qua beleving vonden de junioren het net als bij een echt wedstrijd weekend, vooral de zaterdag waarbij ze tussen de wedstrijden door moesten hangen / wachten tot de volgende start. Helemaal leuk was dat onze J18 2x op leeftijd gecorrigeerd de snelste was en dus blik trok!

Inmiddels had onze jeugd de smaak te pakken, dus bij de uitnodiging om deel te nemen aan de Eemregatta op 9 mei was daar geen enkele twijfel. Dit keer was de opzet breder en waren het twee dagen wedstrijden in de 2x. 32 jeugdleden van Hemus en De Eem streden dit weekend om de regatta-bokaal. Op de Eem bij Hemus werd, na time trials op 7 mei, op 8 mei boord aan boord gestreden over 2 kilometer, aansluitend afgesloten met 250 meter sprint. Zowel op de 2000 meter en de sprint was een ploeg van De Eem de snelste.

Bij de laatste wedstrijd is zelfs een combinatie ploeg geweest van Eem en Hemus, wegens een blessure zaten we met een enkele J14 roeier, gelukkig was binnen Hemus ook een J14 roeier die bereid was op het laatste moment in een combi deel te nemen. De eerste corona combinatie ploeg was een feit.

Vanuit BWV de Eem hebben wij de uitnodiging van “onze grote broer aan de Eem” (qua omvang van het junior roeien) met open armen ontvangen. Onze junioren zagen het echt als een wedstrijd, waar ze vol energie naar toe gingen. Prettig om in deze tijden weer een keer tegen anderen te roeien en zo je kracht te meten. Door de uitdaging, de sfeer en de grotere groep tegenstanders zie je de junioren opleven.

Afgelopen jaar ging onze wedstrijdjeugd in de zomer naar het Laga jeugdroeikamp. Waar ze erg enthousiast van terug kwamen en waar ze onder andere ook jeugdleden van Hemus hebben leren kennen. Dit jaar gaan ze weer. Een aantal andere jeugdleden gaan naar het Triton jeugdroeikamp.

Nu de wedstrijden nog even op zich laten wachten hopen we met bijvoorbeeld deelname aan een gezamenlijke trainingsdag op de WAB dit plezier bij onze junioren te faciliteren. Want dat gun ik ze van harte!

Nu ik erover nadenk, met het lage aantal junioren in het land, laat de grote verenigingen de kleine helpen. Zoals wij vanuit De Eem af en toe kunnen aanhaken bij Hemus zou dat op meer plekken in het land kunnen gebeuren. Dat maakt onze junioren, maar ook mij als coach, enthousiast.”