Woest Maaswater leren trotseren

Published On: mei 24th, 2022By Categorieën: Evenement, Homepage412 words

Charlotte:
“Omdat wij als drietal toch al zo gezellig bezig waren met de organisatie van de toertocht in ons aanstaande jubileumjaar 2023, kwamen wij op het idee om samen de cursus “Roeien op stromend water” bij RV Nautilus in Rotterdam (Inges voormalige club!) te gaan volgen. Deze cursus behelsde drie zondagen (10 – 14u) theorie met direct praktijk erachteraan. Echt een aanrader, wat een bijzondere belevenis! Alle drie de keren hebben onze Rotterdamse collega-roeiers de groep zeer gastvrij en deskundig onthaald.
De eerste lesdag viel op 1e Paasdag. Na een uur vol met verve uiteengezette theorie, doorleefde kennis en heerlijke Rotterdamse humor brachten we onze wherries het woeste water van de Nieuwe Maas op. Stel je eens voor: over klotsend hoge golven manoeuvreren langs de Britannia, een cruiseschip zo hoog als een half flatgebouw! Onder de Erasmusbrug en De Hef bepalen waar het water ‘onveilig’ en ‘veilig’ is om een draai te maken of het je roeiers zo gemakkelijk mogelijk te maken. Om nog niet eens te spreken van de nodige planning bij het oversteken van de Maas en andere en/of nieuwe commando’s.
Alle deelnemers werden gehusseld tijdens de cursus; alleen op de derde zondag zaten wij drie samen in de boot (zie foto) met ‘admiraal’ Tom in hoogsteigen persoon. Op deze manier had je steeds een andere instructeur en leerden we ook roeiers van andere clubs kennen. Wat een geweldig, gezellig en leerzaam feest!!”

Margreet:
“Dan denk je dat je inmiddels best aardig sturen kan. Dat blijkt een desillusie. De Maas is echt andere koek dan onze meanderende Eem.
Wat indruk gemaakt heeft, was het aantal factoren waar je (vooraf) rekening mee moet houden zoals eb- of vloedstroom, wind, zichtlijnen, golfslag en andere vaartuigen. We zijn van alles tegen gekomen onderweg. Van waterbussen, containerschepen, watertaxi’s, cruiseschepen en duwbakken tot en met een heuse varende hottub!?!
En als je dan onder de Erasmusbrug of door de Oude Haven vaart, wil je daar natuurlijk ook nog graag een blik op werpen… kortom: een prachtige ervaring!”

Minka:
“Na drie mini vakanties op het water volgt er voor ons binnenkort nog een toetje op de woeste baren. Als er iemand heel goed netwerken kan in je clubje, dan levert dat zomaar een uitnodiging op om nog een keertje in Rotterdam te komen roeien in een andere boot. Zo’n kans laten we natuurlijk niet lopen. Wat een mooie afsluiter van ons stromend water avontuur!”

Foto: Wij in de boot met ‘admiraal’ Tom.
Foto: Hottub.