Doopfeest 9 maart

Published On: maart 20th, 2024By Categorieën: Geen categorie392 words

Verslag van het Doopfeest van de Coachboot “Mandarijneend”

Op de stralende zaterdagmiddag van 9 maart jl. verzamelden een groep leden zich op het vlot, in afwachting van een bijzondere gebeurtenis: de doop van een nieuwe coachboot. De gloednieuwe, stralend oranje boot die trots lag te wachten tot dat zij gedoopt werd tot “Mandarijneend”.
De naam “Mandarijneend” was niet zomaar gekozen. Er waren meerdere creatieve inzendingen gedaan door onze leden. Alle inzendingen zijn beoordeeld door een jury van 7 leden. De naam “Mandarijneend” was het resultaat van de creatieve geesten van Martine Kamstra en Meike Vos, dochter van David. Meike had de naam voorgesteld vanwege de treffende gelijkenis met de feloranje kleur van de boot en haar ontmoeting met een mandarijneend bij de struiken net na de Melm het voorgaande jaar. De hoop om deze kleurrijke eend weer te zien, gaf de naam een extra speciale betekenis. Martine, aan de andere kant, was gefascineerd door de exotische achtergrond van de Mandarijneend, een verschijning die men niet zou verwachten in Nederland. Haar keuze was gebaseerd op de unieke kenmerken van deze vogel, oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Azië maar inmiddels ook in Nederland te vinden sinds eind vorige eeuw. De opvallend getekende, sierlijk oranje veren van het mannetje vormden een treffende gelijkenis met de stralende boot die voor hen lag.
De doopplechtigheid begon met een warm welkomstwoord, waarbij Martine en Meike werden geprezen voor hun creativiteit en betrokkenheid bij het kiezen van de naam. De boot werd gezegend en gedoopt met een beker fris Eemwater, terwijl toeschouwers toekeken en met bewondering applaudisseerden.

De “Mandarijneend” is niet alleen een visueel aantrekkelijk, maar ook een technologisch hoogstandje. Met zijn stille vaart en uiterst wendbare manoeuvreerbaarheid, dankzij de elektromotor met twee batterijen, belooft de boot een waardevolle aanwinst te zijn voor de vloot van de vereniging. De afwezigheid van het storende motorgeluid zal de instructeurs in staat stellen om hun stem te laten gelden zonder te worden overstemd, wat de efficiëntie van de training aanzienlijk zal verbeteren. Bovendien past deze duurzame investering een stap in de richting van een meer milieuvriendelijke benadering van watersport.

Terwijl de doopceremonie ten einde liep, werden Martine en Meike nogmaals bedankt voor hun bijdrage aan het benoemen van de nieuwe coachboot. Hun inzending heeft een naam voortgebracht die niet alleen de boot zelf eerde, maar ook de rijke natuurlijke diversiteit die Nederland te bieden heeft.