Trots op onze enthousiaste ploeg instructeurs

Onze instructeurs hebben vooral oog voor jouw veiligheid en jouw plezier tijdens de instructie en het roeien!

Bijna iedereen kan leren roeien. Het is een technische sport die veel van je lichaam vraagt. Daarnaast hebben weersomstandigheden ook hun invloed op je roeiplezier.

Om te leren roeien heb je een instructeur nodig die oog en oor heeft voor jou en jouw ontwikkeling. Die instructeurs hebben wij op De Eem. Zij zorgen voor veiligheid, plezier en een optimale roei-ontwikkeling. Ons doel is jou te leren wat past bij jouw capaciteiten.

Leren roeien bij De Eem in het kort:

We beginnen in april met de instructie voor nieuwe leden. Het hele 2e kwartaal zijn de lessen in de oefenbak, op de ergometer en in een C4x+. Dit is een meerpersoonsboot met 4 roeiplaatsen en een stuurman of -vrouw.

Er is 2x per week les, in de avonduren. Een les duurt ruim een uur.
Het doel is begin juli het eerste ploegroei-examen te doen in de C4x+.

In het 3e kwartaal ga je ook leren sturen in een C4x+. Zijn beide examens, dus ploegroeien en sturen in een C4x+ vóór het winterseizoen met goed gevolg afgerond, kun je als nieuw lid zelfstandig roeien en sturen richting Amersfoort en aansluiten bij het inlooproeien op zaterdagochtend.
Soms is er in het 3e kwartaal ook de mogelijkheid kennis te maken met single roeien in de liteboat of de C1.

Vanaf april in het 2e jaar is er weer een nieuw instructie-aanbod waarvan leden gebruik kunnen maken.

Het maakt niet uit of je een beginnend roeier of ervaren roeier bent, je kunt je altijd verder ontwikkelen.

Roeien is veelzijdig. Er zijn meerdere soorten boten. Van heel smal en wiebelig tot bredere boten die stabieler zijn. Voor 1 persoon of meerdere roeiers. Met stuurman of zonder stuurman. Met 1 riem per roeier, het boordroeien of met 2 riemen per roeier, het scullen.

Leren roeien start natuurlijk in een wat stabielere boot en stap voor stap kun je je vaardigheid uitbouwen naar ‘smal en snel’.

Wat is het hoogste niveau dat je kunt halen en hoe lang duurt het voor je dat hebt bereikt?

Dat hangt van vele factoren af: jouw eigen doel, je leeftijd, je fysieke mogelijkheden, je ambitie, de tijd die je beschikbaar hebt.

Heb je een instructeur, zijn er afspraken gemaakt? Dan ga je stap voor stap van de ene niveau naar het andere, je sluit steeds af met een examen.

Meld je je aan als senior-lid MET roei-ervaring, word je uitgenodigd door de examencommissie. We bespreken je roei-ervaring en wat je wilt gaan doen bij De Eem. We bepalen welke bevoegdheden je krijgt bij De Eem, evt. na ‘voorroeien’.

Hierna kun je ook gebruik maken van het instructie-aanbod.

Meld je aan als lid via deze website.

Heb je geen roei-ervaring dan bij voorkeur vóór het instroommoment van 1 april. Je krijgt meteen instructie en je leert de andere nieuwe leden kennen. Met hen ga je de eerste maanden roeien. Vaak vormen zich ook ploegen die jaren met elkaar het water op gaan.

Heb je wel roei-ervaring dan kun je je op elk moment aanmelden en instromen.

» Hier kun je je Aanmelden.

» Meer informatie over het Lidmaatschap

Wat je ook wil op roeigebied, je vindt het vast bij De Eem. Ons verenigingsgebouw ligt halverwege de 18 kilometer lange Eem. Vanuit ons gebouw ga je meteen de schitterende Eem op en je kiest voor het varen naar Amersfoort of naar de Eemmond. Beide kanten hebben hun eigen charme.  Pak een wherry en neem je picknickmand mee of ga voor een stevige training in voorbereiding voor een wedstrijd op de Eem zoals de Eemhead, Eemlintrace of Natroweemus. Wil je de wijde wereld in dan kun je met je behaalde roeikennis en -ervaring ook veel toertochten in Nederland of daarbuiten roeien. Om van het aantal wedstrijden maar te zwijgen.

De Eem onderschrijft de visie van de KNRB. Zij stellen dat single roeien de beste basis is voor het ontwikkelen van een goede roeivaardigheid.

Wij starten echter na 3 weken beginnerslessen met roeien in ploegen en vanaf de zomer bieden wij single roeien aan. Onze instructeursploeg is niet groot genoeg om direct met single roeien te beginnen.

Ons instructieplan heeft een vaste vorm van waaruit we starten:

  • beginnerslessen in april;
  • ploegroeien in mei en juni;
  • vanaf juli: sturen, blijven ploegroeien, misschien kennismaken met single-roeien.

Wat er precies per les wordt aangeboden en hoe lang een opleidingstraject duurt is afhankelijk van de individuele vaardigheden en sportachtergrond van jou als nieuwe roeier. De instructeurs spelen in op deze verschillen en leveren, waar nodig, maatwerk.

Na het examen PS2 (ploegroeien) en ST1 (sturen 1e niveau) kun je aansluiten bij inlooproeien op zaterdagochtend.

Daarna kan iedereen gebruik maken van het instructie-aanbod dat wordt opgebouwd door:

  • welke instructeur biedt iets aan.
  • Welke soort instructie biedt hij/zij aan
  • Hoeveel leden kunnen deelnemen aan deze lessen.
  • Welk tijdstip wordt aangeboden.

Daarnaast zijn er ‘clinics’ die gericht zijn op verbetering van de techniek. Hierop kunnen ploegen of individuele leden inschrijven. Het aanbod wordt via de website bekend gemaakt.

Beginnende jeugd- en juniorroeiers krijgen les in een skiff. Dit is een éénpersoonsboot waarin je de techniek van het roeien het beste kan leren. De instructie krijg je van ervaren instructeurs of andere jeugdleden. De doelstelling is dat je in de zomer leert roeien in een skiff en in de winter leert roeien in ploegen.

Na de startinstructie blijf je je natuurlijk verder ontwikkelen. Je gaat steeds beter en sneller roeien. Je kunt als jeugd- of juniorlid er op een gegeven moment ook voor kiezen om wedstrijden te gaan roeien. Hiervoor ga je dan extra trainen onder leiding van een instructeur. De roeibond KNRB organiseert voor leden tot en met veertien jaar behendigheidscompetities en kortebaanwedstrijden bij verschillende verenigingen. Ook andere vormen van wedstrijden staan zo nu en dan op het programma. Voor deze evenementen nodigt de KNRB-jeugdbegeleidingsgroep de jeugdroeiers uit.

Het roeien, single of in ploegen, is opgebouwd van C-boten naar glad materiaal. Voor de verschillende niveaus bestaan aftekenkaarten waarop de onderdelen staan die geëxamineerd worden.

Zijn alle onderdelen afgetekend en zijn jij en je instructeur van mening dat je een bepaalde vaardigheid voldoende beheerst, kan hij/zij je opgeven voor een roei-examen.

Na het behalen van een examen nemen we het bereikte resultaat op in de ledenadministratie. Deze gegevens zijn voor leden zichtbaar in de lijst ‘roei- en stuurbevoegdheden’ op de besloten pagina’s van de website.

» Zie de pagina Roei-examens voor alle informatie.

In het winterseizoen, van 1 oktober tot 1 april, is er op één avond per week een indoor- of outdoortraining voor degene die aan de conditie willen werken gedurende het winterseizoen.

Over welk roeimateriaal beschikken we bij De Eem, welke types kennen we, uit welke onderdelen bestaat een roeiboot en een riem?

» Deze vragen krijg je beantwoord op Roeimateriaal.

» Een handig hulpmiddel voor het leren vinden van balans is het balansplankje-de-luxe.

Niet alle informatie over het roeien staat op deze site.

Een gedeelte is te vinden op de besloten site MIJN BWV, dat alleen voor leden toegankelijk is.

Over de roeitechniek vind je de volgende brochures:

“Bij het leren roeien komt het aan op goede communicatie tussen de cursist en de instructeur. Bijna iedereen kan leren roeien, maar het blijft best een technische sport waarbij heel veel spiergroepen betrokken zijn. Als watersporter heb je ook altijd te maken met de weersomstandigheden en het overige verkeer…

Ik geloof in een persoonlijke aanpak, want iedereen is zo verschillend.



Ik ben heel erg trots op onze enthousiaste ploeg instructeurs die vooral oog hebben voor jouw veiligheid en jouw plezier tijdens de instructie en het roeien!


Op deze pagina vind je hoe het lessenschema er uitziet en wanneer het normaal gesproken van start gaat. Op dit moment speelt natuurlijk de Covid19 pandemie een grote rol. Neem daarom altijd even contact met ons op om te weten te komen hoe het er op dat moment er uit ziet. Verder vind je hoe wij tegen de roei-opleiding aankijken en hoe de examens voor de roei-bevoegdheden er uit zien.



Heb je al roei-ervaring, we noemen je dan ‘zij-instromer’ neem dan ook contact met ons op om vast te stellen hoe je het snelst aan het roeien komt en hoe je aan de goede autorisaties in ons BRS komt.”


Marian Voskuilen

INSTRUCTIE COÖRDINATOR

Beginners-instructie

Beginnende volwassen roeiers starten in principe met de beginners-instructie.

Voortgezette instructie

Na de beginners-instructie stroom je door naar de voortgezette instructie.

Winterinstructie

Na het zomerseizoen roeien we gewoon door, de winter tegemoet.

Instructie voor instructeurs

Informatie voor instructeurs

Aan dit onderdeel werken we nog. Kom binnenkort nog eens terug voor meer informatie.

Lorem ipsum dolor sit amet, eum eu choro pertinax. Noluisse mandamus constituam eos eu, ex delectus imperdiet usu, usu no dicit comprehensam. No dicit menandri inimicus quo, ei his liber definiebas liberavisse, ad alii maluisset dignissim vel. Vix scripta accusam ut. Id sed veri simul democritum, ut ius inani sapientem.

Lorem ipsum dolor sit amet, eum eu choro pertinax. Noluisse mandamus constituam eos eu, ex delectus imperdiet usu, usu no dicit comprehensam. No dicit menandri inimicus quo, ei his liber definiebas liberavisse, ad alii maluisset dignissim vel. Vix scripta accusam ut. Id sed veri simul democritum, ut ius inani sapientem.

Lorem ipsum dolor sit amet, eum eu choro pertinax. Noluisse mandamus constituam eos eu, ex delectus imperdiet usu, usu no dicit comprehensam. No dicit menandri inimicus quo, ei his liber definiebas liberavisse, ad alii maluisset dignissim vel. Vix scripta accusam ut. Id sed veri simul democritum, ut ius inani sapientem.

Jeugdinstructie

Met de Jeugdinstructie kun je alle kanten op!